Згідно зі звітом Facebook, із 2017 по 2020 роки Україна була у першій п’ятірці країн, які зазнавали найбільше іноземних дезінформаційних операцій. А також в п’ятірці, серед тих, де було виявлено найбільше координованих мереж.

Певно всім зустрічали, сторінки нереальних людей у соцмережах, які активно беруть участь у дискусіях, зокрема політичних, та поширюють дезінформацію. Це – боти. Головне їх завдання – формувати громадську думку. Звісно ж, в інтересах замовника. Часто це не лише акаунти-псевдолюдей, а і різні сторінки, медіа-фейки та спільноти.

Саме таким мережам фейкових акаунтів та сторінок Facebook оголосив війну у 2017 році. А назвали тоді свого противника – координована неавтентична поведінка в соцмережі. Із 2017 року соцмережа видалила у більш, ніж 50 країнах, понад 150 мереж, які впливали на користувачів по всьому світу. І велика частина цих мереж працювала в Україні. Facebook виокремлює два основні типи координованої неавтентичної поведінки:

  • внутрішньодержавні операції для впливу на власних громадян, сплановані внутрішніми політичними гравцями або державними урядами;
  • зовнішній вплив зі сторони держав, спрямований на маніпулювання публічними дискусіями в інших країнах.

У сьомому епізоді відеоблогу «Знаєте що?!» розповідаємо про блокування сторінок та та мереж, які впливали на українських користувачів.

Детальний текстовий матеріал про блокування координованих мереж: Facebook систематично видаляє цілі мережі акаунтів, сторінок та груп. Чому і як це відбувається?