На фінішну пряму виборчої кампанії у семи одномандатних округах у Хмельницькій області виходить 107 кандидатів у народні депутати України. Один із них домігся реєстрації кандидатом через суд, а четверо відкликали свої заяви про згоду балотуватися. Таким чином, за мандат змагається у середньому п’ятнадцять кандидатів на округ. Наймасовіша конкуренція склалася на ВО № 191 з центром у Старокостянтинові (19 кандидатів), а найменша – на окрузі № 192 з центром у Дунаївцях (дев’ятеро).

Майже два десятки з теперішніх кандидатів балотувалися на чергових виборах до Верховної Ради України у 2012 році. Узагальнений географічно-політичний і соціально-гендерний портрет кандидатів від Хмельниччини вивела хмельницька «Народна газета Є».

xm Zahalnyj portret kandydativ

Інфографіка «Народної газети Є»

Щоправда, поза цим залишилося 62 кандидати від Хмельниччини у сімнадцяти виборчих списках політичних партій, зареєстрованих у загальнодержавному багатомандатному окрузі. Серед них 12 жінок.

Приблизно половина кандидатів-списочників від Хмельниччини працюють приватними підприємцями, кожний десятий – тимчасово непрацюючий. Олег Лукашук (ВО «Батьківщина», № 50) і Олександр Мирний (ВО «Свобода», № 7) працювали депутатами Верховної Ради України VII скликання, Ігор Корнійчук (КПУ, № 25) і Віталій Олуйко (Партія Тігіпка «Сильна Україна», № 46) теж мають парламентський досвід – перший з них був обраний народним депутатом України у 1998 р. за списком Компартії України, а другий – у 2002 р. (одномандатний округ № 189, висування блок «За ЄдУ!».

Примітно, що права балотуватися у виборчому окрузі № 188 з центром у Хмельницькому безпартійний самовисуванець Юрій Луцюк домігся 8 жовтня. Відповідне рішення Центральна виборча комісія винесла після того, як Вищий адміністративний суд України залишив без змін постанову Київського апеляційного адмінсуду: повторно розглянути документи, подані Юрієм Луцюком для реєстрації кандидатом 23 вересня, та прийняти рішення відповідно до чинного законодавства. Таким чином, директор ПП «Мегапрогрес» (будівельні і реставраційні роботи) Юрій Луцюк отримав можливість долучитися до парламентської законотворчості.

Тим часом у кінці вересня заяву про згоду балотуватися в одномандатному окрузі № 188, згідно з частиною 2 статті 61 Закону «Про вибори народних депутатів України», відкликав харків’янин Олег Коліщак (самовисуванець передумав бути кандидатом-двійником висуванця «Блоку Петра Порошенка» Віктора Коліщака). В окрузі № 187 заяву про згоду балотуватися відкликав місцевий висуванець Ліберальної партії України Тарас Філіпчук, а в окрузі № 193 з центром у Кам’янці-Подільському передумав балотуватися самовисуванець Олександр Чернець, лікар. Знімаючи свою кандидатуру з виборів, висуванець Радикальної партії Олега Ляшка по 191 округу киянин Андрій Жмурко за два тижні до виборів заявив, що робить це на користь іншого киянина – Дениса Москаля, висунутого «Блоком Петра Порошенка». Його діяльність засудили на з’їзді партії, пригадавши, що на чергових виборах Андрій Жмурко, як член партії УДАР Віталія Кличка, був висунутий нею в одномандатному виборчому окрузі № 52 в Донецькій області (3,7 відсотка голосів, п’яте місце).

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.