Законопроект №8270 щодо відповідальності за виборчі злочини підтримали на комітеті та радили до прийняття на засіданні Верховної Ради. Три альтернативні законопроекти вирішили відхилити. Цей документ розробляла Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією України.

6 лютого 2019 року на своєму засіданні Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав законопроект №8270 щодо відповідальності за виборчі злочини підтримали на комітеті та радили до прийняття на засіданні Верховної Ради. Документ розробляла Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією України. Під час розгляду законопроекту були присутні Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Законопроектом передбачено забезпечення невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян шляхом упровадження дієвих, придатних для практичного застосування правових механізмів. У цьому контексті передбачено, що значення має не стільки формальна суворість санкції за порушення виборчого законодавства, скільки можливість їх застосувати на практиці та попередити наступні порушення. Пріоритет у цих змінах надається тим порушенням, які безпосередньо впливають на результати волевиявлення громадян України, натомість пропонується декриміналізувати окремі дрібні порушення, які не впливають на загальний перебіг виборчого процесу. Органи досудового розслідування нерідко змушені розпорошувати зусилля між незначними за наслідками правопорушеннями, що є не раціональним та не впливає на ефективність протидії злочинам у цій сфері. У законодавстві необхідно ліквідувати декларативні та складні для розуміння положення, що забезпечить однакове та ефективне його застосування.

Під час свого виступу на засіданні Комітету Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що цей законопроект був розроблений не під ці вибори. «Фактично, цей документ є результатом оцінки законодавчого поля і практичної можливості діяти правоохоронним органам та іншим суб’єктам виборчого процесу в ході виборів. Після 2015 року є 80 обвинувачувальних вироків, проте навіть ті, які стосуються підкупу виборців, на жаль, належним чином не можуть бути розслідувані. Адже наразі фактично притягуються до відповідальності особи, які самі взяли гроші та відкрито давали свідчення правоохоронцям проти себе. У той же час важливо належним чином зібрати доказову базу для того, щоб розслідувати всю сітку і притягнути до відповідальності організаторів та замовників», - зазначила вона.

На її думку, стаття 160 ККУ щодо підкупу виборців станом на зараз є вкрай недосконалою. «Ознакою українських виборів є гречка. Але згідно з частиною 3 цієї статті відповідальність несуть лише юридичні особи, які надають неправомірну винагороду виборцям. Тобто, якщо фізична особа дарує продукти, гречку, алкоголь, тютюнові вироби тощо, то щодо цього є безпосередня заборона в ЗУ «Про вибори Президента», але немає санкції, яка би дала можливість належним чином виконувати цю статтю», - наголосила Ольга Айвазовська.

Варто зазначити, що в Апараті Верховної Ради зареєстровано також ще 3 альтернативні законопроекти. Актуальність законопроектів щодо відповідальності за виборчі злочини підтримали на комітеті є очевидною, враховуючи масовість порушень на виборах в Україні та незначну кількість доведених до суду кримінальних проваджень. Із аналізом спільних характеристик та розбіжностей законопроектів можна ознайомитись за посиланням.

Комітет своїм рішенням відхилив три альтернативні до урядового законопроекти №8270-1 (народний депутат Сергій Каплін), №8270-2 (народний депутат Валерій Писаренко, Дмитро Шенцев, Анатолій Денисенко, Володимир Мисик, Дмитро Святаш) та №8270-3 (народний депутат України Юрій Левченко).

Нагадаємо, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства» був презентований на засіданні Кабінету Міністрів України 11 квітня 2018 року. А вже 13 квітня був зареєстрований у Верховній Раді Кабінетом міністрів України та отримав реєстраційний номер №8270.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства» був розроблений Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Громадянською мережею «ОПОРА» за результатами довготривалих публічних і експертних дискусій. Робота над законопроектом стартувала ще у 2016 році з регіональних обговорень результатів розслідування злочинів проти виборчих прав громадян, вчинених на чергових місцевих виборах 2015 року. Інклюзивний та комплексний характер процесу розробки цього законопроекту  забезпечив включення до його положень обґрунтованих пропозицій слідчих, які безпосередньо працюють з виборчими правопорушеннями, спостерігачів від громадських організацій та інших суб’єктів виборчого процесу, науковців тощо. Законопроект погоджено з Мінекономрозвитку, Мінфіном, Мінюстом, а також Генеральною прокуратурою та Центральною виборчою комісією.