Питання виборів в Україні: ексклюзивна онлайн-розмова Президента Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокса із Головою правління Громадянської мережі ОПОРА Ольгою Айвазовською*.

О.А.: Україна вже є виборною демократією. Ми вже проводили вільні і чесні вибори у період з 2014 по 2020 рік. Чи можна впроваджувати європейські стандарти під час воєнного стану та гарячої фази війни? Скільки часу зазвичай потрібно після війни, щоб підготуватися до вільних і чесних виборів? 

Т.К.: Зрозуміло, що ваша Конституція не дозволяє проводити вибори під час дії воєнного стану. Стан справ на сьогодні саме такий. Тому нині ваша країна не має права проводити вибори. Це зрозуміло, і я хотів би чітко на цьому наголосити. Натомість Україна  — як повноправний член Ради Європи —  звичайно, демократична країна. І хоча демократія — це набагато більше, ніж просто вибори, я думаю, не можна заперечити, що без виборів демократія не може функціонувати належним чином. Тобто я хочу сказати уряду, парламенту і народу України, що саме у ваших руках прийняття рішення: чи будуть вибори і коли саме вони відбудуться. Поки діє воєнний стан і ваша Конституція залишається такою, якою вона є, виборів бути не може. Але рано чи пізно момент настане, і відбудуться вибори. Моя порада — починати готуватися до них якомога швидше. 

На мою думку, всі в Україні згодні з тим, що, зрештою, саме народ України вирішує, хто представлятиме його у Верховній Раді та в уряді. Доки ваш уряд і парламент вважають, що слід дотримуватися Конституції, доти вибори неможливі. Втім, це, ⁠звісно, в руках вашого уряду і парламенту — можливо змінити Конституцію і зробити так, щоб воєнний стан був скасований на певний період, або дозволити проведення виборів в інший спосіб. Тобто я хочу сказати, що не потрібно залишати на розсуд російського агресора те, чи будуть у вас вибори і коли саме вони мають відбутися. Бо зрозуміло, що на підставі чинного законодавства України виборів бути не може. І також зрозуміло, що воєнний стан може бути скасований лише тоді, коли закінчиться війна. Але, звичайно, росіяни мають вивести війська з вашої країни. І не їм вирішувати,⁠ коли ваш уряд і парламент захочуть провести вибори й чи захочуть. Це — рішення народу, Верховної Ради та уряду України. Я вважаю, досить очевидним є те, що ці вибори — якщо і коли вони відбудуться — будуть надзвичайно складними. Надзвичайно складними і становитимуть величезний виклик для всієї України. Тому моя порада — почати готуватися до них  якнайшвидше. І Рада Європи має багато засобів, щоб допомогти парламенту, уряду та народу України організувати вибори в той момент, коли це дозволить ваша Конституція і коли ваша країна буде готова до цього. Але не залишайте російському агресору вирішувати, коли у вас будуть вибори. Це — основна ідея мого повідомлення.

І ще раз наголошу, Парламентська Асамблея і Рада Європи в цілому більш ніж готові вам допомагати. Україна вже показала раніше, що здатна організувати вибори в складних умовах. Наприклад, під час пандемії COVID ваш уряд за підтримки Центральної виборчої комісії зумів провести вибори**. Ми всі знаємо, що це було дуже, дуже складно, але вам це вдалося. Тому мій заклик до вас — шукайте нестандартні рішення. Розгляньте, чи можуть у майбутньому бути якісь засоби, засновані на демократичному прийнятті рішень вашим урядом і вашим парламентом, щоб почати готуватися до виборів і, можливо, дозволити їх проведення. Але, знову ж таки, ваша Конституція має переважну силу, ніхто не повинен приймати рішення чи діяти всупереч Конституції. 

О.А.: Існує багато різних способів голосування, але один з екзотичних методів, який ще не настільки поширений, – це електронне голосування. Чи бачите ви ризик у проведенні електронного голосування без пілотування, особливо для післявоєнних виборів в Україні? 

Т.К.: Дякую за це питання. Справді, електронне голосування є можливістю. Гадаю, Рада Європи — єдина міжнародна організація, яка розробила перелік стандартів для електронного голосування. Але, звичайно, рішення про те, чи застосовувати цей формат, залишається на розсуд уряду, парламенту та ЦВК країни. Цей метод має свої переваги — він надає можливість людям, які не можуть дістатися до скриньки для голосування фізично, все ж таки проголосувати. Але, звичайно, він також має недоліки. Ця технологія досі є предметом дискусій, і саме влада країни й особливо Центральна виборча комісія мають вирішувати, чи достатньо безпечним є волевиявлення шляхом електронного голосування. Знову ж таки, Рада Європи не може сказати, який метод ви повинні використовувати. Це повністю в руках демократичної держави Україна. Але якщо ви використовуєте електронне голосування, ми радимо вам застосовувати перелік стандартів, розроблених Радою Європи, для забезпечення того, щоб електронне голосування було максимально чесним і вільним. І ще раз, такий формат можливий, але і в цьому випадку це буде величезним викликом для країни, яка перебуває у стані війни або щойно закінчила війну,— в такий спосіб організовувати вибори. 

Водночас ваш прем'єр-міністр під час нашої нещодавньої конференції в Рейк'явіку з лідерами інших 45 держав-членів підтвердив, що ми повинні виконувати свої зобов'язання щодо демократії. А це означає, що вибори мають проводитися регулярно. У випадку з Україною, як я вже сказав, доки Конституція не дозволяє проводити вибори, їх бути не може. Хоча це все в руках вашого парламенту і уряду — вирішити, чи потрібно змінювати Конституцію. Я б порадив вам почати готуватися до виборів і, можливо, до голосування в електронному форматі. Але, знову ж таки, це повністю в руках вашої влади і вашого парламенту. 

О.А.: Наскільки серйозною є політика забезпечення безпеки Парламентської Асамблеї Ради Європи для місій зі спостереження за виборами? І чи був досвід спостереження за виборами під час війни? Тому що важливо думати не тільки про кандидатів і політичні партії, а й про тих, хто збирається давати нам поради. Чи були вибори вільними і справедливими, чи ні? 

Т.К.: Дякую за запитання. Звичайно, знову наголошу, питання проведення виборів під час війни повністю залежить від вашого парламенту, уряду та Центральної виборчої комісії. Якщо ми відправимо нашу місію зі спостереження для спостереження за вашими виборами, діятиме той самий протокол, який ми використовуємо для наших співробітників під час місій в Україні, а також для наших доповідачів, які регулярно приїжджають і відвідують вашу країну. І він також буде застосовуватися, якщо і коли ми відправимо місію зі спостереження. Ми абсолютно чітко розуміємо, що і з нашого боку буде вкрай складно виконувати роботу, але наші труднощі не порівнювані з тими труднощами, які доведеться долати вам, вашому уряду, вашому парламенту, вашій Центральній виборчій комісії і вашим громадянам. І звичайно, завжди, якщо ми приїжджаємо і відвідуємо країну, ми робимо це в тісній співпраці з органами влади. Тому безпека повинна бути забезпечена, і будуть застосовуватися протоколи, які ми маємо. 

О.А.: Велике спасибі за це коротке інтерв'ю, адже ця ясність в цей час для нас дуже важлива. Сподіваюся, що експертні групи в Україні та за її межами продовжать роботу над правилами та потенційними формами реалізації виборчих прав громадян України після закінчення війни заради того, щоб відбулися вільні та чесні вибори без будь-яких маніпуляцій, чуток тощо. 

Дякую за підтримку. Я вірю, що Україна і Рада Європи продовжать роботу над найкращими практиками в Україні порівняно з попередніми періодами. Все це дуже важливо після закінчення війни. 

Т.К.: Я можу додати: так, війна повинна закінчитися якомога швидше — і вона закінчиться тоді, коли Росія припинить незаконну агресивну війну проти України і виведе всі свої війська з української території. Це те, що ми повинні памʼятати щодня. І саме український народ повинен вирішувати, коли і за яких умов він хоче використовувати свою демократію.

*Онлайн-розмову організовано за сприяння проєкту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», що впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023 – 2026 роки

**Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Коментар ОПОРИ щодо проведення виборів під час війни