Серед українців, що знайшли тимчасовий прихисток у Польщі, спостерігається помірний інтерес до політики України. Разом з тим, біженці налаштовані взяти участь в наступних загальнонаціональних виборах в Україні, про це повідомили 82% опитаних. Такі результати соціологічного дослідження ОПОРИ серед українських біженців у Польщі.

Наразі власні можливості впливати на політику в Україні оцінюються переселенцями не дуже високо. 19% учасників дослідження вважають, що нинішня політична система в Україні цілком або значною мірою дозволяє їм впливати на політику, 28% — можуть впливати певною мірою, 30% — дуже незначною мірою і 16% — не мають можливості політичного впливу. Разом з ти, лише 13% опитаних дуже цікавляться політикою, 49% — досить цікавляться, 26% — мало цікавляться і 9% зовсім не цікавляться, не визначились — 4%.

Якщо під час перебування опитаних у Польщі відбуватимуться загальнонаціональні вибори в Україні, більшість учасників дослідження — 82% — хотіли би брати в них участь. Порівняно з активністю на останніх загальнонаціональних виборах в Україні (парламентські вибори в липні 2019 року), нині респонденти більше прагнуть брати участь у виборах.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА. Презентація з повними результатами дослідження

Респонденти також по-різному цікавляться участю в голосуванні залежно від типу виборів. У пріоритеті — президентські вибори.

На думку вимушених переселенців, на наступних виборах в Україні найбільші шанси бути обраними мають представники чинної влади — так вважає 69% опитаних. Певну конкуренцію їм можуть скласти професійні військові (13%), представники місцевої влади (5%) і волонтери (3%). Учасники дослідження не вважають переселенців із України конкурентними на виборах.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА. Презентація з повними результатами дослідження

Серед усіх опитаних 71% цілком або скоріше довіряють електронній формі взаємодії з органами влади порівняно з 22% тих, хто скоріше або зовсім не довіряє. Не змогли визначитися з відповіддю 7% респондентів.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА. Презентація з повними результатами дослідження

З приводу зручності різних форм участі у виборах думки потенційних учасників виборів розділилися. 27% із них хотіли б голосувати особисто шляхом відвідування дільниці закордонного округу в Польщі, 28% — надають перевагу цифровому голосуванню з підтвердженням особистості. Найпоширенішою відповіддю було визнання обох форм однаково зручними — так вважають 42% переселенців, які планують взяти участь у голосуванні.

Більшість українських переселенців у Польщі зацікавлені і вмотивовані взяти участь у голосуванні. Більше половини потенційних учасників виборів (56%) готові витратити на участь стільки часу, скільки буде для цього потрібно. Від півтори години до 2+ годин готові витратити 11%, від 1 до 1,5 години — також 11%, від 30 хвилин до 1 години готові витрачати 6.5% і менш ніж півгодини — 9% опитаних.

Разом з тим, типовою відповіддю, яка лунала під час глибинних інтерв’ю, було, що питання виборів не на часі і не є пріоритетом. Багато хто вважають себе людьми далекими від політики і не дуже корисними в цій сфері, при цьому ототожнюючи політичну участь і політичну боротьбу або зміну чинної влади, що в нинішніх умовах сприймається як щось неприйнятне.  До того ж, перебуваючи у закордоном, переселенці не бачать способів своєї участі і не знають людей, можуть здійснювати політичний вплив. «Оце питання не до мене, я не хочу займатись політикою, як такою. Бо зараз, мені здається, що це взагалі не на часі, скажімо так. Ніяк. Бо зараз може бути тільки одна політика – це звільнити нашу країну. Все. Зараз не час для політики, скажімо так. І взагалі я ніколи ні в якій партії не була помічена», - говорить одна учасниць дослідження».

Дослідження проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Воно складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю, та тривало протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща. Виконавцями польової частини дослідження стали представники Київського міжнародного інституту соціології.

Зважаючи на незначний обсяг вибірки та невипадковий характер відбору учасників, результати цього дослідження є радше якісними. Вони не позначають статистичні показники, а дають загальне уявлення про сучасні тренди медіаспоживання українських переселенців у Польщі.

Повні результати дослідження доступні за посиланням.

Ця ініціатива реалізується Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать ОПОРІ і не обов’язково відображають погляди Міністерства міжнародних справ Канади чи Уряду Канади, та Уряду Великої Британії.

 

За коментарями звертайтеся: 
Яна Золотарьова, менеджерка з комунікацій Громадянської мережі ОПОРА
+380634592355 (Signal. Whats App)