Після того, як спостерігачі ОПОРИ заявили про фальшування протоколів із результатами виборів харківського міського голови, проти організації розпочались інформаційні атаки.

Спостерігачі продовжують порівнювати дані з протоколів, які вони особисто отримали на виборчих дільницях у Харкові, з протоколами територіальних виборчих комісій. Загальна невідповідність наразі зафіксована на рівні 572 голосів виборців, які перейшли від інших кандидатів на користь кандидата Ігоря Терехова. 

Невідповідності щодо кількості голосів по районах:

Нагадаємо, 31 жовтня спостерігачі ОПОРИ працювали у Харкові на 220 дільницях, визначених на основі статистично обґрунтованої вибірки. Спостерігачі ОПОРИ перебували на цих визначених дільницях із моменту підготовчого засідання комісій, упродовж всього дня голосування та підрахунку голосів до моменту видачі їм дільничними комісіями копій протоколів про підрахунок голосів виборців. Окрім спостереження за перебігом виборчого процесу, спостерігачі також збирали явку виборців та проводили паралельний підрахунок голосів на основі отриманих ними протоколів.

Старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев розповів, що пріоритетно ми досліджуємо знахідки безпосередньо наших спостерігачів із дільниць, але також опрацьовуватимемо й іншу інформацію. «Паралельно ми вивчаємо інші документи, які нам доступні як офіційним спостерігачам на цих виборах. Наприклад, у Холодногірському районі Харкова ми порівнюємо протокол засідання районної територіальної виборчої комісії, на якому відбувалося приймання документів від ДВК, з протоколом районної ТВК про підсумки голосування. І там теж виявляється невідповідність. І ми окремо детально проінформуємо щодо результатів порівняння цих двох документів. Зараз ми зробили пріоритет на тих дільницях, де порівнюються, умовно кажучи, два співмірні документи — протоколи дільничних виборчих комісій і офіційні протоколи районних територіальних виборчих комісій. На такі невідповідності, я думаю, треба отримати спокійну відповідь територіальних виборчих комісій та спокійну реакцію всіх суб’єктів виборчого процесу. Тому що організація дезінформаційних кампаній проти спостерігачів нічого не дасть з точки зору правової оцінки цієї ситуації. Жодні ресурси, вкладені у фейкову інформацію, яка в тому числі озвучується певними громадськими організаціями, теж не змінить положення Кримінального кодексу України. Ми зацікавлені в тому, щоби правоохоронні органи розібралися в кожному інциденті, а суди теж дали свою правову оцінку такої ситуації», — зазначив він.

Він також додав: «В усьому світі — і демократичному, і не дуже демократичному — інформаційні напади на спостерігачів є формою протидії позапартійному спостереженню і обмеженням прав громадян контролювати вибори. І тому той, хто грається з цими речами, він повинен розуміти, що виглядає насамперед нецивілізовано. А ми всі зацікавлені, щоб і Харків, і вся Україна жила в певній цивілізованій рамці».

Як підкреслила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, інформаційні атаки проти ОПОРИ і окремих її представників мають на меті відволікти спостерігачів від юридичного вирішення питання. «Інформаційні атаки проти Громадянської мережі ОПОРА та окремих її представників фактично мають одну мету — щоб ми реагували на них, а не продовжували діяти в юридичний спосіб із тими документами і фактами, які зібрали наші колеги в місті. Ми не будемо відволікатись на цей процес, відповідно, немає жодного сенсу і потреби витрачати ресурси. Репутація нашої організації збудована з 2007 року. І якщо харківські ЗМІ вважають, що коли організація добре виконує свої функції відповідно до букви закону як непартійна і спостережна, називати її такою, що діє в інтересах якогось кандидата, — це діяти в межах парадигми власного уявлення про мотиви. Натомість наш мотив дуже простий — ОПОРА — це організація, яка дуже давно і якісно, завжди незаангажовано моніторить виборчий процес. Тому що члени організації живуть в країні, в якій планують жити далі, і щоб вона залишалась демократичною. І повернення до практик, коли в протоколи просто зі стелі вносилися дані, тому що комусь так було потрібно, навіть якщо це не вплинуло на кінцевий результат і лідер залишається лідером беззаперечним, нами лояльно сприйнятий не буде», — зазначила вона.

Нагадаємо, з початку роботи ДВК у день голосування спостерігачі ОПОРИ на виборах харківського міського голови виявили і верифікували 311 порушень виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів