У Новій Каховці 9 жовтня відбувся форум місцевих громад за участі членів Кабміну та народних депутатів, під час якого висловлювалась підтримка голові Херсонської облдержадміністрації Сергію Козирю як кандидату в народні депутати, який балотується в окрузі №184. 

Форум анонсувала Херсонська облдержадміністрація, зазначивши, що участь у заході візьмуть Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко та народний депутат України Олександр Корнієнко. Крім того, на сайті розміщено інформацію, що Віктор Ляшко перебуває на Херсонщині з робочим візитом.  

9 жовтня у Палаці культури форум відкрив Сергій Козир, якого представили як голову ОДА. Він також презентував локальну стратегію ефективного розвитку підприємництва та економічного розвитку громад кластерного типу. До слова, відповідно до інформації, яку надали ОПОРІ в Херсонській облдержадміністрації, голова ОДА знаходиться у відпустці з 27 вересня до 29 жовтня.

«Раді вас вітати в Новій Каховці. Сьогоднішній захід для Херсонської області вкрай важливий, адже ми сьогодні маємо можливість обговорити всі пропозиції та внести у дорожню карт реформ в Україні. Останні два роки стали роком змін та розвитку. В цілому на розвиток Херсонщини було спрямовано 6 мільярдів гривень. Ми збудували рекордні кілометри доріг, відновили дитячі садочки та школи, розконсервували та збудували десятки медичних закладів. Такі зміни відчувають люди. Тому потрібен постійний діалог влади та представників громад, звірити годинники, знайти ефективні шляхи розвитку. Я дуже хочу, щоб цей форум став корисним для кожного з присутніх, хто переймається питанням спроможності і зміцнення громад. Впевнений, він стане своєрідною платформою для комунікації між експертами та практиками», - сказав він.

На заході щодо питань децентралізації, медицини, освіти тощо виступили Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода, заступник Міністра освіти та науки Олексій Шкуратов.

Крім того, виступили перед присутніми голова Нової Каховки Володимир Коваленко та голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко. Останній висловився на підтримку Козиря як кандидата у нардепи:

«Можу з впевненістю сказати, що політична партія «Слуга народу», яка представлена сьогодні в обласній ради, в кожній громаді, вона готова бути рухомою силою всього того, що відбувається сьогодні з розвитку підприємств, з розвитку промисловості, взагалі з розвитку нашого регіону. А головне, я розумію одне: сьогодні для будь-якого бізнесу, для будь-якої справи, яка б не була, треба провідник, треба міцний такий промоутер, який буде тягнути вперед. Я хочу сказати, що сьогодні ми послухали досить таку об’ємну доповідь Сергія, і впевнений в тому, що якщо ми його підтримаємо в його прагненні бути народним депутатом України і представляти ваш регіон. Я думаю що ми так точно дойдем до того бажаємого результату і отримаємо дійсно такий міцний посил. І Каховський район, і Бериславський район покажуть, що ми можемо бути проєктом, який буде прославляти Україну на світових ринках».

Підтримку Козирю висловив і голова партії «Слуга народу», народний депутат Олександр Корнієнко.

«Щодо питань економічних, багато про це говорилось і в презентації нашого шановного пана Сергія Козиря, який у нас тут є кандидатом. Ми пишаємось тим, що у нас тут  такий потужний кандидат у народні депутати. Дуже чекаємо Вас вже в Раді, Сергію, будемо допомагати, щоб Ви точно туди потрапили і пошвидше», - сказав він.

Після завершення форуму учасники форуму власноруч висадили дерева.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, з огляду на зміст промов згадуваних посадовців про наявність у їхніх словах ознак передвиборної агітації свідчить безпосередня згадка наявності статусу кандидата у депутати та висловлення йому підтримки, що можемо розглядати як форму спонукання виборців голосувати за або не голосувати за конкретного кандидата у депутати. 

В той час є низка обмежень, що застосовується до ведення передвиборної агітації, які можуть мати місце у цьому випадку. 

По-перше, виборче законодавство визначає перелік суб’єктів, яким забороняється участь у передвиборній агітації, серед яких посадові і службові особи органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів і судів (крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати), в тому числі на міського голову та його заступника, міністрів та їх заступників. Варто зауважити, що така заборона поширюється лише на їхній робочий час, тому для належної кваліфікації наявності у діях цих осіб складу виборчого правопорушення слід з’ясувати чи перебували вони на заходів робочий чи вільний від роботи час. Разом з тим, народні депутати як представники законодавчої гілки влади не підпадають під дію цього положення (ч. 1 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”).

По-друге, забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями (ч. 4 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). Для належної кваліфікації порушення цієї норми слід з'ясувати чи є обласна державна адміністрація, яка анонсувала цей захід, організатором (співорганізатором) форуму.

В разі здійснення зазначеними особами передвиборної агітації у робочий час або ж в разі підтвердження інформації, що організатором або співорганізатором форуму була обласна державна адміністрація або будь-який інший орган державної влади, орган місцевого самоврядування, у діях зазначених осіб можуть бути ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-10 КУПАП (інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації).”

Крім того, для забезпечення демократичних стандартів проведення виборів посадовим особам необхідно чітко розмежовувати офіційну та передвиборчу активність. Інакше це загрожує зловживанням адміністративним ресурсом та створює неконкурентні переваги особі, яка поєднує статус посадовця та кандидата.

Також недемократичною практикою, яка є досить небезпечною з точки зору зловживання адміністративним ресурсом, може вважатися висловлення публічної підтримки кандидату з боку державних службовців (в тому числі міністрів та їх заступників) та посадових осіб органів місцевого самоврядування (зокрема, міського голови та його заступників). 

Згідно з Наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 № 158 “Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування” державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування у своїй діяльності зобов’язані дотримуватись політичної неупередженості та нейтральності, а саме уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів. Крім того, політична неупередженість є одним з основних принципів державної служби, визначених в Законі “Про державну службу”, й не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків.

Таким чином, для забезпечення рівних умов для всіх кандидатів на виборах незалежно від їх партійної приналежності державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування зобов'язані бути політично неупередженими та нейтральними.