У вересні найбільш інтенсивну виборчу кампанію в окрузі №184 (Нова Каховка, Херсонська область) проводили 5 зареєстрованих кандидатів. 4 з них здійснювали дочасну активність на неофіційному етапі виборів. Перший місяць виборчого процесу характеризувався випадками передвиборчої благодійності з боку потенційних і зареєстрованих кандидатів та адмінресурсу.

Одномандатний виборчий округ № 184 станом на початок жовтня має 19 зареєстрованих кандидатів. Більшість кандидатів висунули політичні партії. Їхня реєстрація відбувалась переважно у другій половині вересня, що дало можливість кандидатам фактично проводити агітаційні заходи всупереч вимогам виборчого законодавства. Найбільш популярними формами передвиборчої агітації для кандидатів були прямі зустрічі з виборцями та реклама на білбордах.

Найбільш активно виборчу кампанію в окрузі проводили п’ять зареєстрованих кандидатів, чотири з яких здійснювали дочасну активність на неофіційному етапі виборів – Геннадій Лагута (партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!»), Катерина Одарченко («Національна платформа»), Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність») та Ігор Токовенко («Народовладдя»). До агітаційної діяльності у другій половині вересня доєднався висуванець партії «Слуга народу» Сергій Козир, який є чинним головою Херсонської ОДА.

Крім цього, в окрузі ЦВК зареєструвала 14 кандидатів, проте помітної агітаційної діяльності вони не проводили. Набули статусу кандидатів наступні особи: Сергій Матвійчук («Команда Симчишина»), Олег Баркаренко (ВО «Свобода»), Тетяна Лазарєва («Миколаївці»), Андрій Помазан («Нові обличчя»), Володимир Бериславський (самовисування), Михайло Мельник («Партія місцевого самоврядування»), Максим Негров («Європейська партія України»), Ганна Живцова («Партія Антона Яценка»), Дмитро Васильєв (самовисування), Сергій Козир (самовисування), Юрій Колихаєв (самовисування), Геннадій Лагута 1968 р.н. (самовисування), Геннадій Лагута 1972 р.н (самовисування), Олександр Пономарьов («Блок Опозиційних Сил»). 

Найбільш активним кандидатом у вересні був висуванець партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» Геннадій Лагута. Велика частка його агітації пов’язана з однойменним з партією «Благодійним фондом Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». Кандидат активно від імені фонду проводить передвиборчу благодійність. До прикладу, у місті Таврійську під час відкриття першої черги міського лікарняного комплексу подарував закладу кондиціонер, а під час відкриття стадіону «Локомотив» ― футбольні ворота та м’ячі. Представники Благодійного фонду на території округу проводять заходи на користь Геннадія Лагути, які публікуються на сторінці фонду у Facebook з позитивними коментарями кандидата.

У вересні фонд організував безкоштовний медичний огляд жителів села Калуга та Дудчани, придбав пісочницю для навчально-виховного комплексу села Нова Калуга, подарував каску та бронежилет державно-пожежній рятувальній частині ДСНС України в Херсонській області, організував виступ цирку в селищах Нововоронцовка, Архангельск та Великоалександрівка, встановив дитячий майданчик у місті Нова Каховка. Також кандидат активно проводить зустрічі з виборцями у населених пунктах округу, зокрема у селищі Велика Лепетиха зустрівся з представниками апарату селищної ради у приміщенні органу місцевого самоврядування. Крім того, на користь кандидата розміщувалась агітація на білбордах, на території округу розповсюджується партійна газета із агітаційних наметів. У центрі округу місті Нова Каховка діє передвиборчий штаб політичної партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

Катерина Одарченко («Національна платформа») у вересні зосередилась на зовнішній рекламі та вуличній агітації через партійні намети. Кандидатка часто піднімає питання медицини та створення робочих місць на Херсонщині. За допомоги соціальних мереж та партійних наметів здійснюється збір підписів проти закриття опорних лікарень округу. Катерина Одарченко часто бере участь у телепрограмах на національних каналах, де піднімає проблеми 184-го округу. Також кандидатка проводить зустрічі з виборцями у громадах округу, про що активно повідомляє на власній сторінці у Facebook. Використовує для просування агітаційних матеріалів місцеві медіа та рекламні інструменти в соціальних мережах.

Протягом вересня кандидат у народні депутати Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність») зосередився на прямій комунікації з виборцями, беручи участь у публічних заходах та зустрічаючись з виборцями. Кандидат відвідав фестиваль «Бойківська ватра» у селі Зміївка, де звертався до присутніх з трибуни, особисто вітав Бериславських рятівників з професійним святом, дарував на перше вересня школам округу набори м’ячів. На окрузі присутня політична реклама кандидата на білбордах, у населених пунктах курсують автомобілі, брендовані ім’ям кандидата. Менш активно Йосипенко використовує рекламу в соціальних мережах.

Кандидат у народні депутати Ігор Токовенко («Народовладдя») використовував для підвищення власної впізнаваності публічні заходи, де піднімав проблеми місцевого рівня. Так, у місті Нова Каховка разом із прихильниками зруйнував частину обладнаного паркану навколо будівництва на території парку. Токовенко звинуватив місцеву владу міста у незаконній передачі землі під будівництво біля міського парку, а у продовженні теми протидії незаконній забудові, кандидат висаджував дерева на цій ділянці. Також взяв участь у громадських слуханнях щодо підвищення проїзду в громадському транспорті міста Нова Каховка. Кандидат проводить зустрічі з виборцями, встановив на території округу агітаційні намети та використовує зовнішню рекламу. Рекламу в соціальних мережах кандидат використовує менш активно, зокрема публікував звинувачення голови Херсонської ОДА та зареєстрованого кандидата Сергія Козира у використанні адміністративного ресурсу. Звинувачення стосувались перетворення Таврійського ярмарку на території міста Нова Каховка у агітаційний захід голови обласної адміністрації.

У кінці вересня до виборчих перегонів офіційно доєднався голова Херсонської ОДА Сергій Козир («Слуга народу»). Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що часто активність кандидата проводиться виключно як посадової особи, проте територіально зосереджена у межах виборчого округу. Кандидат у місті Берислав відвідав Міжнародний жіночий форум «Консолідація жінок для реалізації масштабних проєктів». У місті Таврійськ відкрив першу чергу реконструйованої лікарні та спортивний комплекс. Також відкривав «Таврійський ярмарок» та фестиваль козацької звитяги «Чумак Фест» у місті Нова Каховка. У центрі округу ― місті Нова Каховка долучився до круглого столу «Шляхи розвитку економіки громад», відкрив ЦНАП, а на футбольному матчі подарував м'ячі від імені обласної асоціації футболу. У своїй публічній активності кандидат спирається на програми Президента, зокрема «Велике Будівництво» та «Держава у смартфоні». На зустрічах з виборцями або під час відкриття інфраструктурних об’єктів на окрузі акцентує увагу на позитивних зрушеннях завдяки курсу Президента, у той же час не уникає питань щодо коментування власних позицій як майбутній парламентар. Також, звітуючи про досягнення «Великого Будівництва», зазначає про роботу щодо будівництва Центру олімпійських видів спорту «Н2О Нова Каховка».

Традиційним порушенням на початковому етапі виборчого процесу стала агітація на білбордах без відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Незаконна агітація була розповсюджена на користь Геннадія Лагути («Нам тут жити!»), Ігоря Йосипенка («Євпропейська Солідарність»), Катерини Одарченко («Національна платформа»), Ігоря Токовенка («Народовладдя»). Втім ці зловживання не мали систематичний характер, адже більшість білбордів була розміщена на етапі дочасної кампанії та не знята після реєстрацій кандидатів.

Ще одним прикладом імовірного порушення на Херсонщині стала ситуація з проведенням агітаційного заходу для представників селищної ради. Так, Геннадій Лагута («Нам тут жити!») публічно прозвітував на сторінці у Facebook про зустріч з виборцями, яка відбувалася за участі апарату селищної ради селища Велика Лепетиха в приміщенні органу місцевого самоврядування. Варто зауважити, що частиною 3 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється використовувати приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації. Крім того, відповідно до Закону участь у передвиборчій агітації в робочий час заборонена для посадових осіб органів місцевого самоврядування.      

Виборчий процес у вересні не був конфліктним та не супроводжувався силовими протистояннями, а суб’єкти виборчого процесу не вдавались до використання чорного піару. Проте поодинокі випадки з ознаками конфліктності відбувались. 30 вересня у місті Нова Каховка (округ №184) на сесії міської ради у сесійній залі Ігор Токовенко організував мітинг щодо забудови міського парку. У результаті кандидата разом з прихильниками примусово вивела муніципальна охорона з сесійної зали, після чого деякі учасники звернулися за медичною допомогою.

Перший місяць виборчого процесу характеризувався випадками передвиборчої благодійності з боку потенційних і зареєстрованих кандидатів. Вона часто не мала формального порушення Закону, але негативно впливала на конкурентність виборчого процесу. В окрузі №184 на користь кандидата у народні депутати Геннадія Лагути активно функціонує «Благодійний фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!», який має однойменну назву з суб’єктом висування кандидата, політичною партією Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!». Благодійний фонд проводить активну діяльність в межах округу: придбання товарів для виборців округу, організація офіційних святкувань, будівництво дитячих майданчиків, надання безкоштовної юридичної допомоги тощо. Діяльність здійснюють як представники фонду, з подальшим звітуванням у соціальних мережах з позитивними коментарями кандидата, так і особисто Геннадій Лагута. У випадку особистої передачі товарів, кандидат називає себе представником фонду та меценатом. У ситуації відсутності нормативних положень у Законі України «Про вибори народних депутатів України», які класифікують діяльність благодійних фондів як підкуп виборців (на відміну від Виборчого кодексу України), діяльність фонду і безпосередня участь Геннадія Лагути не має фактичного порушення виборчого законодавства. Цей факт є неприйнятним способом уникнути відповідальності й має негативні наслідки щодо забезпечення принципу рівності прав та можливостей усіх учасників виборчого процесу. Як відомо, Закон України «Про благодійність і благодійні організації» забороняє благодійним організаціям надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації. Проте в усіх публікаціях фонду в соціальних мережах акцентується, що фонд має однойменну з партією назву. Втім, спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки непрямого підкупу з боку кандидата. Так, 24 вересня в селі Нововоронцовка на заздалегідь анонсованому агітаційному заході кандидата мешканцям вручили павербанк, смарт-годинник та телевізор, разом з призами учасникам вручали пакети з іменем Геннадія Лагути. Крім того, на сцені була наявна символіка партії, яка висувала кандидата та містила банер з його зображенням, а сам захід анонсувався від партії та кандидата, більше того ― сам кандидат виступив на заході. 

Також неприпустимою є ситуація із офіційним залученням коштів партії-суб’єкта на організацію заходу органу місцевого самоврядування. У Новій Каховці 25 вересня відбулось святкування Дня міста, спонсором якого виступили Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» і заступник голови обласної ради Геннадій Лагута (зареєстрований кандидат від партії «Нам тут жити!»). Цю інформацію також підтвердила відповідь від виконавчого комітету міськради на письмовий запит ОПОРИ. Відповідно із виборчим законодавством до політичної реклами належить повідомлення про підтримку партією ― суб'єктом виборчого процесу публічних заходів, разом з тим підтримка може здійснюватися тільки з виборчого фонду. Але, як вже зазначалось, забороняється проведення агітації та розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів під час проведення заходів, організованих органами місцевого самоврядування, а таким органам та їх посадовим особам взагалі заборонена участь в агітації.

Окремо варто зауважити на публічній активності нещодавно зареєстрованого кандидата в ОВО №184, голови Херсонської ОДА Сергія Козира («Слуга народу»). Кандидат активізував свої поїздки до населених пунктів виборчого округу напередодні реєстрації, які супроводжувались участю в публічних заходах, відкритті інфраструктурних об’єктів, зустрічами з мешканцями громад тощо. Втім, спостереження показують, що кандидат позиціонує себе виключно як голова обласної адміністрації, що може надавати йому додаткові переваги для нарощування впізнаваності, популяризації себе як учасника виборів. У цьому випадку ключовим критерієм забезпечення рівності суб’єктів є чітке розмежування виконання посадових обов’язків і агітаційної діяльності. Також у публічній активності кандидата часто акцентується на ініціативах та програмах Президента, а відкриття ЦНАПУ у Новій Каховці Сергієм Козирем відбулось в рамках програми «Велике будівництво». І хоча формальних порушень у активності кандидата немає, ОПОРА неодноразово наголошувала на висновках міжнародних місій та чинних стандартах проведення виборів, відповідно до яких кандидати мають утримуватись від використання фінансованих державою проєктів для отримання виборчих переваг під час виборчого процесу.   

Проміжні вибори народних депутатів 31 жовтня 2021 року не стали виключенням у застосуванні технології кандидатів-двійників.

В ОВО №184 зареєстровані два кандидати з прізвищем Лагута та один ― з прізвищем Козир. Хоча на окрузі вже проводять активну агітаційну діяльність Геннадій Лагута («Нам тут жити!») та Сергій Козир («Слуга народу»).

Технологія «двійників» є маніпулятивною, але і ефективним механізмом для зменшення рівня підтримки кандидата. В окремих випадках це може впливати на встановлення результатів волевиявлення громадян. До прикладу, на проміжних виборах народних депутатів 28 березня 2021 року на Івано-Франківщині двійники кандидата Олександра Шевченка («За майбутнє») відтягнули 473 голоси, що склало 1% від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні.

ОПОРА звертається до Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції забезпечити оперативну перевірку та належне розслідування фактів реалізації технологій з ознаками незаконного впливу на волевиявлення громадян (зокрема, реєстрація та участь у виборах так званих  «двійників»;  організація публічних заходів, що супроводжуються наданням матеріальної допомоги та послуг виборцям), з подальшим інформуванням громадськості про обставини виявлених правопорушень, ініціаторів та мотиви їхніх дій.