Поліція у Херсонській області розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання здійсненню виборчого права на проміжних виборах народного депутата на окрузі №184. Йдеться про реєстрацію «двійника» уже зареєстрованого кандидата.

Так, правоохоронці встановили, що 27 вересня до Центральної виборчої комісії звернувся мешканець Кіровоградської області з заявою про реєстрацію його кандидатом у народні депутати України по 184-му окрузі з аналогічним прізвищем та ім’ям вже зареєстрованого раніше кандидата.

«Виходячи з цього, у правоохоронців є підстави вважати, що кандидата з іншої області використовують зацікавлені особи в якості кандидата-«двійника», щоб вплинути на остаточні результати голосування», - говориться у повідомленні поліції.

Поліція розпочала кримінальне провадження за частиною 3 статті 157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача). Досудове розслідування триває.

Як зазначив у коментарі ОПОРІ член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий, до ЦВК на розгляд надійшли документи на реєстрацію кандидата з прізвищем «Козир». Крім того, на сайті НАЗК розміщена декларація кандидата на посаду народного депутата Лагути Геннадія Борисовича, родом з Дніпропетровської області.

«Також з реєстру декларацій НАЗК я бачу, що подана декларація кандидата Лагути. Про кого йдеться в повідомленні Національної поліції, мені невідомо. Щодо другого Лагути, то документи мені ще не надходили. Скоріше за все потенційний кандидат ще не подавав до ЦВК документи», – сказав він.

Член ЦВК додав, що документи Козиря опрацьовуються Центральною виборчою комісією, за результатами вивчення буде винесена постанова про реєстрацію або відмову, якщо будуть для цього підстави.

Зазначимо, що на окрузі №184 балотуються кандидати Лагута Геннадій Миколайович від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» (зареєстрований 14 вересня) та Козир Сергій В’ячеславович від партії «Слуга народу» (зареєстрований 24 вересня).

Нагадаємо, що раніше на окрузі №197 зареєстрували двох кандидатів з однаковими прізвищем ім’ям та по батькові – Віталій Олександрович Войцехівський. Один з них є міським головою Золотоноші Черкаської області та балотується від партії «Слуга народу», інший – самовисуванець, який нещодавно змінив ім’я та прізвище.

Також до ЦВК, за словами Сергія Постівого, подали документи два претенденти на балотування з прізвищем Голуб. При цьому на окрузі №197 вже балотується кандидат Владислав Голуб.