У Новій Каховці 25 вересня відбулось святкування Дня міста, спонсором якого виступили Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» і заступник голови обласної ради Геннадій Лагута, а голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир запросив на нього співачку DOROFEEVA. Геннадій Лагута та Сергій Козир є кандидатами у народні депутати по округу №184.

Програму святкування Дня Нової Каховки розмістив сайт Новокаховської міської територіальної громади. На плакаті зазначається, що захід відбудеться за підтримки голови Херсонської ОДА Сергія Козиря та Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» і депутата Херсонської обласної ради Геннадія Лагути.

Додатково виконавчий комітет міськради на письмовий запит ОПОРИ підтвердив, що серед спонсорів святкування до Дня міста була політична партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” (Геннадій Лагута).

Програма передбачала виступи місцевих колективів, флешмоби, святкову ходу представників підприємств та закладів міста, спортивні заходи, гала-концерт та виступ народної артистки України Наталії Бучинської.

Протягом усього дня голова Херсонської ОДА Сергій Козир брав активну участь у заходах: долучився до святкової ходи, спілкувався з мешканцями міста у супроводі міського голови Володимира Коваленка, виступав на сцені з привітаннями.

«Нова Каховка. Я знаю це місто добрих працьовитих і чесних людей, які поважають себе, які гостєприїмні і доброзичливі. Я дуже щиро радий бути тут представником команди президента Володимира Зеленського. З Володимиром Івановичем ми знайомі вже два роки. І саме тут, у Новій Каховці на «Таврійському ярмарку» ми з ним познайомились. Ніщо так не об’єднує людей, як вирішення спільних проблем, а ще більше бачення розвитку громад, бачення будівництва нового ЦНАПу, де люди будуть отримувати максимально швидко нові адміністративні послуги, а не стояти в чергах, бачення будівництва і відкриття нових національних центрів, це і центр H2O,який зараз будується, і стадіон «Енергія», який ми хочемо в подальшому зробити для розвитку спорту, тим паче є дві професійні команди є у вашій громаді. Це обов’язково ремонт доріг, це школи і садочки, щоб такі красиві і чудові дітки могли йти і навчатись з посмішкою. І взагалі потрібно працювати для людей, щоб не було соромно дивитись у дзеркало», - сказав він під час привітань.

За два дні до святкувань стало відомо, що на сцені також виступатиме співачка DOROFEEVA. Спостерігачі ОПОРИ у Бериславі зафіксували плакати з рекламою її виступу, а також пропозицією поїхати на концерт. Для цього необхідно було зателефонувати за номером та заповнити форму на сторінці «Молодіжка Херсонщини», в якій вказати ім’я та прізвище, номер телефону та населений пункт. Сергій Козир сам представив Надію Дорофеєву, назвавши її «хорошим другом».

Крім того, на своїй сторінці у Facebook він подякував співачці за те, що прийняла його запрошення виступити у Новій Каховці.

ОПОРА звернулась із запитом щодо джерела фінансування виступу Дорофеєвої у Новій Каховці.

Під час заходу зі сцени кілька разів дякували спонсорам, у тому числі Партії Ігоря Колихаєва та заступнику голови Херсонської облради Геннадію Лагуті. Останній виступив зі сцени разом з іншими депутатами-меценатами та прочитав вірш..

«Ці прекрасні рядки присвячені вашому молодому, трудолюбивому, спортивному, інтелігентному, чистому місту. Я бажаю, щоб над ним завжди було мирне небо, щоб жителі були здорові, сім’ї щасливі, щоб всі жили дуже довго-довго, а ми завжди будемо поряд і йти разом», - сказав він.

До слова, ведучі на сцену також запрошували і депутата облради Ігоря Йосипенка, втім він був відсутнім. Ігор Йосипенко також є кандидатом у народні депутати від партії «Європейська солідарність».

Крім того, 26 вересня Сергій Козир в рамках Чемпіонату України з футболу на стадіоні «Енергія» передав м’ячі футболістам.

«Всіх новокаховчан вітаю з Днем міста. Обласна асоціація футоблу не стоїть осторонь і долучила відповідальну місію вручити ці м’ячі підростаючому поколінню. Від себе ми обов’язково будемо підтримувати розвиток футболу. Ви знаєте, що минулого року ми збудували і відкрили тренувальне поле стадіону «Енергія». Нещодавно відкрили стадіон у Таврійську. Наступна наша мета – реконструкція цього поля. Футболістам бажаю професійного розвитку, щоб ми збирали тут максимальну кількість команд і прийшли сюди, в тому числі до Єврокубку. Працюємо в команді Президента, працюємо в інтересах людей», - сказав він. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, залучення політичної партії-суб'єкта виборчого процесу як спонсора заходу, що проводиться органом місцевого самоврядування, є неприпустимим. Так, згідно з частиною 3 статті 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” до політичної реклами належить повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати, а згідно з частинами 7 та 8 цієї ж статті повідомлення про підтримку партією, кандидатом видовищних заходів може здійснюватися виключно на умовах фінансування вказаних заходів з виборчого фонду. Поряд з цим, частиною 4 статті 74 цього ж закону забороняється проведення агітаційних заходів під час проведення заходів, організованих органами влади та місцевого самоврядування. Таким органам та їх посадовим особам взагалі заборонена участь в агітації (п. 2, 3 ч.1 ст. 74 Закону).