До офіційного старту виборчої кампанії на 197-му окрузі ще два місяці, однак де-факто кампанія вже вирує. ОПОРА вже писала про активності потенційних кандидатів, однак цього разу за допомогою бібліотеки реклами у Facebook та аналізатора реклами докладніше дослідила їхні витрати на промоцію в соцмережах.

За останні 90 днів, у період із 25 березня по 22 червня у Facebook з’явилось 735 рекламних дописів політичного характеру із таргетингом на Черкаську область понад 40% із 65 сторінок. Варто відзначити, що аудиторією більшості постів були жінки. Переважаючий віковий діапазон реципієнтів 25-64 років. Найменше, лише 1,5% переглядів, припало на чоловіків віком 18-24 років. Найбільше – 16,3% – на жінок віком 45-54 років.

Серед лідерів за кількістю реклами:

  • сторінка потенційного кандидата в депутати від 197 округу Владислава Голуба;
  • сторінка депутата-мажоритарника від 200-го округу з центром у м. Умань, представника фракції ВО “Батьківщина” у парламенті Антона Яценка;
  • пов’язана з черкаським міським осередком “Європейської солідарності”, а відтак і з потенційним кандидатом від цієї партії на проміжних виборах у 197-мому окрузі Романом Сущенком новинна сторінка “Черкаси NOW”;
  • сторінка черкаського міського голови Анатолія Бондаренка;
  • сторінка ще одного потенційного кандидата в депутати на 197 округу Євгенія Курбета.

Загалом же, заледве не всі з наявних на нині потенційних учасників виборчого процесу у тій чи іншій мірі використовували можливості промотування дописів у популярній соцмережі.

17 таргетованих на Черкащину дописів за означений період розмістили на сторінці “Жіночий рух партії За майбутнє”, координаторкою якого в регіоні є депутатка Черкаської обласної ради від цієї ж партії і ймовірна кандидатка в депутати від 197-го округу Валерія Бондаренко. У дописах, до прикладу, йшлося про організацію благодійного фестивалю в Черкасах, старт безкоштовних уроків йоги, чи ж курсів самооборони для жінок Черкас, виділення 18 млн грн на екологічні проєкти Черкащини, чи ж про те, що в Черкасах активістки жіночого руху “За майбутнє” на чолі з Валерією Бондаренко провели акцію “Ні – наркотикам”. Загалом же за останні 90 днів сторінка використовувала промоцію для дописів 519 разів і витратила на це 11,4 тис. $

Представник партії “Народовладдя”, соліст гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк в зазначений період використав платне просування для одного допису зі своєї сторінки, в якому він пояснював, чому вирішив балотуватися. На його промоцію потенційний кандидат витратив 20$. Окрім того, рекламу його концертів на окрузі промотували зі сторінки партії   “Народовладдя” та зі сторінки її очільника екс-нардепа Юрія Левченка. 7 разів промотувались дописи із афішами концертів з обох згаданих сторінок.

Нардеп-мажоритарник від 197-го округу в попередньому скликанні Владислав Голуб промотував дописи зі своєї сторінки 137 разів і витратив на це 1,71 тис. $. Переважно це були рекламні оголошення, спрямовані на промоцію самої сторінки й набору підписників.

Також в зазначений період дописи про потенційного кандидата 7 разів промотували зі сторінки “Вибори 197 округ” і витратили на це 55$. До прикладу, просували дописи із результатами соцопитування на окрузі, лідером якого є Владислав Голуб, із матеріалом з ознаками “джинси” на одному з черкаських ЗМІ, а також, до прикладу, допис про те, що за ініціативи Голуба в 6 громадах округу встановили відеокамери безпеки. Окрім того, допис із платним просуванням на 20 тис. переглядів, де був опублікований витяг із інтерв’ю Владислава Голуба з ознаками “джинси” одному зі всеукраїнських сайтів, опублікований на сторінці новинного порталу “Хрещатик.News”.

Потенційний кандидат від партії “Національний корпус” Ігор Зайчук 4 рази використовував платну  промоцію для дописів зі своєї сторінки і витратив на це 60$. Зокрема двічі промотувався допис про те, що за петицією “Національного корпусу” Черкаська міська рада проголосувала за звернення до Мін’юсту щодо заборони партії “Опозиційна платформа – За життя”.

Представник партії ВО “Свобода” Андрій Іллєнко на рекламу 3 дописів зі своєї сторінки витратив 60$. Два дописи стосувались екологічних проблем на окрузі, третій – запрошення на перегляд футбольного матчу у кінотеатрі під відкритим небом в Каневі, що відбувалось за ініціативи потенційного кандидата.

Чинний депутат обласної ради від партії “За майбутнє” Євгеній Курбет платну промоцію постів зі своєї сторінки впродовж означеного періоду використав 33 рази і сплатив за це 324$.  Значна частина дописів стосується його поїздок та зустрічей на окрузі. Серед інших вітання зі святами і, наприклад, тричі промотувалась публікація про те, чи буде балотуватись на 197 окрузі Євгеній Курбет.

За останні 90 днів промотувався лише один допис зі сторінки громадського діяча Івана Степанця. В ньому наводились міркування потенційного кандидата щодо ринку землі. На рекламу було витрачено менше 100$. Наразі сторінка Степанця не індексується бібліотекою реклами, тож точну суму витрат вказати неможливо.

Промотовані дописи про діяльність чинного депутата Черкаської обласної ради від партії “Європейська солідарність” Романа Сущенка серед інших новин з’являються на сторінці “Черкаси NOW”. Зокрема, кілька дописів про його візити на округ, роботу в обласній раді, вітання зі святами, тощо. Загалом же, сторінка 124 рази використовувала платну промоцію, на що було витрачено 219$. До слова, сам потенційний кандидат не раз закликав підписуватись на неї. Сам Роман Сущенко фігурує орієнтовно у чверті з промотованих дописів.

Нардеп кількох попередніх скликань, лідер партії “Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко в означений проміжок часу використовував платне просування публікацій зі сторінки громадського руху 10 разів і витратив на це 300$. Проте безпосередньо на Черкащину таргетувались лише два промотовані дописи: його ефір на одному з черкаських телеканалів та епізод його відеоблогу на YouTube. Окрім того, потенційний кандидат фігурує у десятьох із 19 промотованих дописів сторінки “Емігрантське радіо”. Усі ті публікації містять посилання на відеоефіри з Томенком.

Лідер партії “Успішна Україна” Ігор Шевченко рекламу для дописів зі своєї сторінки використовував 29 разів і витратив на це 1160$. Рекламу з таргетуванням безпосередньо на Черкащину запускали 15 разів. Здебільшого для дописів з пропозицією вподобати сторінку, приєднатись до партії, або ж із проханням відповісти на питання, балотуватися чи не балотуватися Ігорю Шевченкові на проміжних виборах у 197 ОВО.