Щоб визнати неможливість проведення виборів в окремих підконтрольних Україні громадах Донецької та Луганської областей військово-цивільні адміністрації мають надати аналіз стану безпекової ситуації, а Рада національної безпеки та оборони повинна прийняти відповідне рішення, яке вводиться в дію Указом Президента.

Таку концепцію вирішення проблеми щодо можливості проведення виборів у окремих громадах Донецької та Луганської областей пропонує Громадянська мережа ОПОРА.

Нагадаємо, що 8 серпня 2020 року Центральна виборча комісія на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року у 10 територіальних громадах Донецької області та 8 громадах Луганської області. Місцеві вибори, зокрема, не проводились у фактичному обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших достатньо великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця Луганська, Попасна, Щастя тощо). Це рішення ЦВК викликало резонанс серед виборців Донецької та Луганської областей, особливо у громадах, де голосування відбувалось на всіх загальнонаціональних та місцевих виборах 2014-2019 рр. 

16 січня 2021 року ЦВК знову отримала висновки Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій щодо загрози безпеці виборців на території цих 18 громад та встановила неможливість проведення там місцевих виборів 28 березня.

ОПОРА неодноразово закликала відповідні органи влади ініціювати обговорення варіантів законодавчого врегулювання місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях та розробити певні критерії для рішення не проводити вибори.

Свої сподівання щодо відновлення прав виборців у 18 громадах висловлювали також посли «Великої сімки».

На першому засіданні Робочої групи щодо вдосконалення виборчого законодавства на базі Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування вносились пропозиції розробити критерії щодо неможливості проведення виборів, а також відвідати Донецьку та Луганську області для вивчення питання. 

Так, в концепції, яку розробила ОПОРА і направила до Робочої групи, пропонується змінами до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» посилити вимоги до висновку військово-цивільних адміністрацій про неможливість організації виборів. Зокрема, додати до нього аналіз безпекової ситуації у громаді зі статистичними даними від СБУ, Нацполіції, Командування ООС, ДСНС, органів місцевого самоврядування про зростання або зменшення криміногенної ситуації, кількість вилученої нелегальної зброї, кількість інцидентів, пов’язаних із мінною безпекою, кількість обстрілів та загиблих, кількість кібератак на цивільну та військову інфраструктури, збройних нападів на поліцейських, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування, місцевих депутатів та публічних діячів, журналістів, пов’язаних зі злочинами проти основ національної безпеки тощо.

Також у висновку має міститись інформація про віддаленість громади від лінії розмежування,  про обмеження та особливості роботи освітніх, культурних, соціальних та медичних закладів, державних та банківських установ та організацій і підприємств на цій території, про офіційно вжиті органами місцевої влади (ВЦА та ОМС) антитерористичні та безпекові заходи, а також перелік публічних консультацій щодо можливості проведення виборів та зазначення висловленої позиції органів місцевого самоврядування.

Пропозиціями ОПОРИ передбачається, що висновки Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій подаються до Ради національної безпеки і оборони, яка за своєю діяльністю визначає потенційні та реальні загрози національним інтересам України, розглядає заходи політичного та іншого характеру відповідно до масштабу таких загроз. А отже є належним координаційним органом із розгляду безпекової ситуації в умовах підготовки громад або територій до початку виборчого процесу. При цьому члени РНБО наділені достатнім рівнем політичної легітимності та відповідальності, які важливі під час прийняття рішень щодо конституційних прав громадян.

Висновки ВЦА та інформація інших відповідальних органів (у разі додаткового запиту Апарату РНБО) РНБО розглядає на засіданні і може прийняти рішення про неможливість проведення виборів в окремих територіальних громадах (на окремих територіях). Рішення РНБО про неможливість проведення виборів вводиться в дію Указом Президента України.

У свою чергу Центральна виборча комісія забезпечує виконання Указу Президента України і не приймає окремого рішення щодо неможливості проведення виборів. Також до функцій ЦВК належатиме напередодні проведення виборів проінформувати ВЦА про необхідність надати висновок до РНБО.

У разі відсутності рішення РНБО та відповідного Указу Президента виборчий процес розпочинається на всіх підконтрольних Україні територіях.