11 березня відбулось перше засідання Робочої групи щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство. Під час експертного обговорення учасники визначили, що питання архітектурної доступності виборчих дільниць для маломобільних груп населення, а також інформаційна доступність виборчого процесу для людей з інвалідністю входять до пріоритетного переліку тем для доопрацювання виборчого законодавства.

Як зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, лише 3% дільниць в Україні можна назвати архітектурно доступними для маломобільних груп виборців.

«Я пам’ятаю, як ми на робочій групі дискутували і про розумні пристосування, і про проблеми фінансування тощо. Кодекс встановив, що до 2025 року всі дільниці мають бути доступними. У квітні 2020 року Кабінет міністрів мав затвердити методику, критерії доступності, провести моніторинг. Моніторинг провела ОПОРА. КабМін цього не зробив, як і органи державної влади на місцях. Ми зробили вибірку по дільницях, дійшли до найменшого села. Взяли 500 дільниць, це репрезентативні дані. З 500 дільниць лише 15 є доступними. І це ненормально. Тобто ми, говорячи про доступність, повинні розуміти, що є мертві норми, які не працюють, і хоча б на базі цієї групи провести діалог з Кабінетом міністрів, щоб запустити той процес, який не запущений в силу тих чи інших обставин», - наголосила вона.

Керівниця напрямку взаємодії з регіонами Кабінету міністрів України Соломія Старосольська зазначила, що незабаром очікують звіт від обласних державних адміністрацій щодо доступності виборчих дільниць.

«Критерії доступності були затверджені 9.10. 2020 року нашою Постановою №962 і фактично вони розроблялися разом з Уповноваженим протягом місячного строку у вересні місяці. Тобто за місяць вони були розроблені. Два відповідальні міністерства: Мінрегіон і Мінсоцполітики. Ми мали на контролі це питання і Прем’єр-міністр особисто. Щодо того, хто здійснює контроль, то контроль здійснюють зараз ОДА і КМДА. Вони будуть звітувати щорічно до 1 квітня щодо дотримання відповідних критеріїв. Відповідно, на носі маємо 1 квітня, подивимось, що буде в цьому році. Потім можем співпрацювати і дивитись, чи правдива інформація від ОДА і КМДА. Тому можем об’єднати зусилля», - зазначила вона.

Сергій Постівий, член Центральної виборчої комісії, зауважив, що відкритим залишається не лише питання архітектурної, але й інформаційної доступності.

«Я дуже вдячний, оскільки Виборчий кодекс враховує права людей з інвалідністю набагато більше, ніж попередні норми, які регулювали дане питання до цього. В той же час, виборець, який приходить на виборчу дільницю і реалізує своє виборче право, отримує виборчий бюлетень – але залишається питання, наскільки доступний цей бюлетень для людей з порушенням зору або незрячих людей. І це одне з головних питань, яке на сьогодні піднімається цими людьми. І йдеться не тільки про інфраструктурну доступність, яка є одним з важливих елементів, але це все ж таки дійсно більше питання повноважень органів місцевого самоврядування, виконавчих органів влади на місцях. А от питання інформаційної доступності – це те, що може бути врегульовано безпосередньо положеннями Виборчого кодексу. У нас станом на сьогодні навіть немає визначених критеріїв інформаційної доступності до шрифтів і до всього іншого, які б стандартизували форму і надання такої інформації в доступних форматах людям з інвалідністю. Якщо ж говорити про переклад інформації жестовою мовою, то, наприклад, для мене було великою новиною те, що люди, які від народження не чують, у більшості випадків не вміють читати, тому що їх неможливо навчити тому, яка буква як читається. Відповідно, вони не можуть сприймати інформацію в текстовому форматі, й отримати її якось інакше окрім як жестовою мовою. І це питання стосується всього – не тільки інформації, яка оприлюднюється ЦВК,  а й питання агітації, зокрема політичними партіями та кандидатами. Це набагато спростило б життя людям з інвалідністю, яких у нас близько 20% населення – це та категорія виборців, яка потребує певних розумних застосувань для повноцінної адаптації і отримання ними інформації. Тому дійсно ще є над чим працювати», - наголосив він.

Детальніше про перше засідання Робочої групи читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/22880-robocha-grupa-iz-vdoskonalennia-viborchogo-zakonodavstva-planuie-viyizd-na-donbas-shchodo-viboriv-u-18-gromadakh