Після місцевих виборів – 2020 ОПОРА провела аналіз усіх результатів голосування до обласних, районних рад, які опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії, а також до громад, де вибори відбувались за пропорційною системою. Тоді аналітики мережі виявили близько 20 випадків невірного розподілу мандатів.

Зокрема, на виборах до Павлоградської районної ради. В кампанії  взяли участь 9 політичних партій, шість з яких подолали виборчий бар’єр. Внаслідок невірного розподілу мандатів  один «зайвий» отримала партія «Європейська Солідарність», натомість партія «Пропозиція» втратила.

ЦВК здійснила додаткову перевірку розподілу депутатських мандатів між політичними партіями, котрі отримали право на такий розподіл на місцевих виборах.

Як заначила під час розгляду питання на засіданні ЦВК 9 березня секретарка комісії Олена Гатаулліна, згідно з вимогами Виборчого кодексу три додаткові мандати, які розподілялися  за найбільшими дробовими залишками, мали б отримати «Батьківщина», «Пропозиція» і Блок Юрія Вілкула «Українська перспектива». Тобто за результатами виборів депутатів Павлоградської районної ради 25 жовтня Дніпропетровська територіальна організація партій «Європейська Солідарність» та «Пропозиція» повинні були отримати по чотири депутатські мандати. «Крім того, обраними депутатами в одномандатному територіальному окрузі № 1 визнано дві особи від «Пропозиції», хоча ця партія в цьому окрузі мала отримати лише один депутатський мандат. А в єдиному багатомандатному за єдиним виборчим списком визнано обраним та зареєстрованим від «Пропозиції» одного депутата, хоча районна ТВК мала б визнати депутатами та зареєструвати трьох осіб», - повідомила Олена Гатаулліна.

Таким чином, рішення та дії Павлоградської районної ТВК щодо встановлення результатів виборів Павлоградської районної ради суперечать положенням Виборчого кодексу і призвели до порушення виборчих прав двох кандидатів.

ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Павлоградською районною ТВК Конституції України та Виборчого кодексу, а тому дострокового припинила повноваження всього складу комісії.

Нагадаємо, що виборче законодавство чітко не регулює наслідки, які можуть настати при виявленні помилок у розподілі мандатів після проведення першої сесії та набуття повноважень депутатами. Оскарження порядку та черговості розподілу мандатів можливе лише в через суд. Якщо депутати вже набули повноважень, то їх припинення можливе лише на виконання судового рішення.

Тому ЦВК вирішила звернутися до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання дострокового припинення повноважень депутатів місцевої ради, передбачивши як додаткову підставу припинення повноважень внаслідок визнання судом або Центральної виборчою комісією незаконними та протиправними дії територіальної виборчої комісії щодо встановлення результатів відповідних місцевих виборів.