Голова правління, координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська обрана Головою правління Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM).

Відповідне рішення 18 грудня одноголосно прийнято Координаційним комітетом GNDEM.

В минулий строк Ольга Айвазовська була головою комітету з найкращих практик GNDEM. Вона також є співголовою спеціальної Спільної робочої групи з питань співробітництва між громадянами та міжнародними спостерігачами за виборами, яка була створена в 2020 році між GNDEM та Координаційним комітетом Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами (DoP) за участю Фундації Відкрите cуспільство.

Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами наразі складається з 251 організації-члена у 89 країнах та 9 регіональних членів мережі у Африці, Азії, Європі, Латинській Америці і Карибському басейні та на Близькому Сході і Північній Африці. Організації формують цю глобальну мережу в напрямку діяльності з непартійного громадського моніторингу виборів з метою забезпечення чесного виборчого процесу, підвищення підзвітності урядів та політичних партій, зниження потенціалу насильства з політичних мотивів і укріплення права громадян на участь в управлінні державою.

Організації-члени мережі визнають, що права нероздільні з обов’язками, і позапартійний громадський моніторинг виборів передбачає моральні зобов’язання перед суспільством, включаючи потенційних кандидатів, що балотуються, керівництво виборчих комісій та всіх, хто причетний до організації і проведення справді демократичних виборів.

Ці моральні зобов’язання включають дотримання найвищих критеріїв об’єктивності та точності, використання методик, заснованих на передовому міжнародному досвіді з урахуванням особливостей цієї країни, співпрацю з усіма сторонами виборчого процесу, і в той же час невтручання у хід виборів та відмову від будь-яких спроб перешкодити їм. Підхід до прав, обов'язків і моральних зобов'язань громадських спостерігачів за виборами втілюють такі документи: Декларація глобальних принципів непартійного спостереження за виборами і моніторингу громадськими організаціями та Кодекс поведінки непартійних громадських спостерігачів за виборами.