Центральна виборча комісія прийняла новий порядок зміни виборчої адреси, який дає можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання. Таке рішення Центральна виборча комісія прийняла на своєму засіданні 18 травня.

За це рішення проголосували 16 членів комісії. Постанова набуде чинності 1 липня 2020 року.

Як зазначив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик під час доповіді з цього питання, це - знаковий документ в історії ЦВК, який пройшов велике обговорення, як у колах фахівців, так і представниками громадськості. "Разом ми писали цей документ, який відкриває можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян - брати участь у місцевих справах", - зазначив він.

Змінити виборчу адресу можна буде з моменту вступу цієї процедури в дію включно до п’ятого дня з початку виборчого процесу. Відповідно до ч. 1 ст. 195 Виборчого кодексу виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

“Враховуючи строки вступу цього Порядку в дію, а також строки оголошення чергових місцевих виборів за 50 днів до дня голосування, усі виборці, які хочуть змінити свою виборчу адресу, повинні планувати й бути готовими зробити це впродовж трохи більше, ніж двох місяців. Змінити виборчу адресу можна буде з 1 липня до 9 вересня включно”, - наголошує радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Аби змінити виборчу адресу необхідно звернутись до відділу ведення Державного реєстру та надати заяву. До заяви обов'язково необхідно буде додати 1 з 6 документів із чітко визначеного переліку:

1) договір оренди житла;

2) документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за певною адресою;

3) документ про право власності на житло;

4) довідка ВПО;

5) документ, який засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою;

6) документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце  проживання якої зареєстровано за певною адресою.

Варто також зазначити, що якщо пізніше виборець виборець, наприклад, переїде, то повторно змінити виборчу адресу він зможе лише через 180 днів і саме в період між виборчими процесами.

Пропозиції до порядку зміни виборчої адреси спільно напрацювали й експерти Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”, Громадянської мережі ОПОРА та Центру прав людини ZMINA. Частину цих пропозицій Центральна виборча комісія врахувала під час  публічних онлайн-обговорень 16 квітня.

Нагадаємо також, що 2 грудня 2019 року ЦВК прийняла порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Документ передбачає подання заяви про зміну місця голосування через електронну форму, а також через уповноважену особу. Відповідно до нової редакції документа, тимчасово змінити місце голосування, окрім зареєстрованих виборців, можуть і громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання (так званої прописки). Зміна місця голосування відбувається як і лише на якийсь один з турів виборів, так і одночасно на обидва. Також виборець може подати письмову заяву через уповноважену особу, оформивши нотаріально завірену довіреність. Прийнятий порядок розповсюджується лише на вибори Президента та народних депутатів. У новій процедурі зміни місця голосування без зміни виборчої адреси врахована частина пропозицій Громадянської мережі ОПОРА щодо спрощення цієї процедури.