Попри повномасштабне вторгнення росії на територію України, яке принесло нові випробування для місцевого самоврядування,  Київрада не припиняла своєї роботи та продовжує швидко реагувати на проблеми, що виникають, і ухвалювати важливі для міста рішення в умовах воєнного стану. 

Баланс сил у міській раді напередодні повномасштабної війни

За результатами місцевих виборів, що відбулися 25 жовтня 2020 року, коли виборці обрали депутатів Київської міської ради (далі — КМР), за списками політичних сил до неї увійшло 9 представників партії "Слуга народу", по 8 висуванців ВО "Батьківщина", партій "Єдність Олександра Омельченка", "Європейська солідарність" та "Опозиційна платформа — За життя", а також по 7 депутатів від "УДАРу" та "Голосу". В територіальних округах обрали по 23 представники "Європейської солідарності" та "УДАРУ", 6 депутатів від партії "Єдність Олександра Омельченка", по 4 від "Опозиційної платформи — За життя" та ВО "Батьківщина", 3 від "Слуги народу" та 2 від "Голосу".

Станом на червень 2022 року в міськраді Києва функціонують такі депутатські фракції: "Слуга народу", ВО "Батьківщина", "Єдність Олександра Омельченка", "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа — За життя", "УДАР" та "Голос". Також функціонує депутатська група "Платформа за життя та мир", склад якої можна побачити нижче.

Міськраду столиці очолює  обранець від політичної партії "УДАР" Віталій Кличко. Посаду заступника міського голови — секретаря КМР обіймає представник цієї ж політичної сили  Володимир Бондаренко. 

Зміна формату роботи ради після початку війни  

Останнє пленарне засідання перед початком військового вторгнення росії в Україну відбулося 23 лютого. Наступного разу депутати зібралися вже 25 лютого. Своїм рішенням вони внесли зміни до бюджету міста, згідно з якими до Державного бюджету України спрямували 701,6 млн задля стабілізації енергетичної й теплової інфраструктури, а також підприємств транспорту. 

Робота Київської міської ради, а саме пленарні засідання відбувалися в офлайн-форматі за адресою вул. Хрещатик 36, безпосередньо в будівлі КМР. Однак на офіційній Facebook-сторінці Київради в одному з дописів йшлося: "В умовах воєнного стану в Україні засідання постійних комісій та пленарні засідання Київської міської ради будуть проводити за особливою процедурою… Рішення передбачає особливу процедуру підготовки та розгляду проєктів рішень Київської міської ради, зокрема без можливості онлайн-трансляцій пленарних засідань та постійних комісій, а також без оприлюднення результатів голосування". Втім, уже з червня 2022 року на офіційній сторінці Київради на платформі YouTube відновили трансляцію пленарних засідань, але поки що не відомо, чи відбуватимуться трансляції далі, адже воєнний стан продовжено до серпня. 

Руйнування міської інфраструктури: наслідки війни

За інформацією інтернет-видання “Hromadske”, 26 травня мер Києва Віталій Кличко розповів, що у столиці внаслідок російської агресії пошкоджено 390 будівель, серед яких 222 багатоквартирні будинки, 75 закладів освіти, 17 закладів охорони здоров’я та 11 закладів культури.

В ефірі телеканалу "1+1" мер столиці заявив, що близько 10 будинків, де пошкоджені несучі конструкції, будуть розбирати, оскільки їх не можна відремонтувати.

Для повної фіксації всіх руйнувань влада столиці додала спеціальну функцію в міському застосунку “Київ Цифровий”, де тепер можна повідомити про втрати та руйнування від російської воєнної агресії. Ще однією цифровою інновацією Києва стали “3D-тури зруйнованими та пошкодженими внаслідок війни будівлями”. Відомо, що цифровий туристично-культурний хаб Києва вже відвідали більш ніж 100 тисяч користувачів з понад 30 країн світу.

Як в умовах війни живе місто та чим займається керівництво столиці?

Місто швидко зреагувало на нові виклики, спричинені війною. Управлінці вдало впоралися з комунікацією щодо запровадження комендантської години і контролювали її дотримання, а також забезпечили безперебійне функціонування систем сповіщення про повітряні тривоги. Зокрема, інформацію про необхідність бігти в укриття отримували всі, хто має в своєму телефоні додаток “Київ Цифровий”. 

У перший день війни розпорядженням Київської міської державної адміністрації утворили Раду оборони міста Києва на чолі з міським головою Віталієм Кличком. Її членами стали голови районних державних адміністрацій. Вже 1 березня було анонсовано активізацію Гуманітарного штабу. Він ефективно працював раніше, під час першого локдауну, а зараз готовий забезпечувати допомогу мешканцям Києва, які залишилися вдома або в укриттях. Ініціативу вже підтримав великий і середній бізнес. Європейські й українські міста також надсилають гуманітарну допомогу, розповів Віталій Кличко. Керівником гумштабу став заступник голови КМДА Валентин Мондриївский (обранець від політичної партії “УДАР”). Загалом штаб має представництва або бази у 10 районах столиці, куди всі охочі можуть принести гуманітарну допомогу для військових або осіб, що постраждали внаслідок російської військової агресії. Відповідно до інформації на сайті, долучитися до волонтерства у штабі може кожен. Для цього достатньо лише заповнити онлайн-форму.

Міський голова всіляко намагався підтримувати дух мешканців столиці та внутрішньо переміщених осіб, які змушені були шукати прихисток у серці України. Перші кілька місяців він регулярно випускав особисті відеозвернення, які періодично виходили на офіційному сайті ради та офіційних сторінках мера у соціальних мережах. У цих роликах міський голова розповідав про оперативну ситуацію в столиці. Також публічні сторінки міськради не припиняли своєї роботи та публікували звернення до мешканців, зокрема про розташування укриттів, запровадження спеціальної комендантської години тощо.

Депутати Київради теж не стоять осторонь війни. Частина з них ще 21 лютого увійшли до лав територіальної оброни (ТрО) Києва, а ще частина вирушили на схід. Колишній спецпризначенець, а тепер секретар постійної комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Юрій Федоренко (фракція “Слуга народу”) дає відсіч агресору на околицях Харкова. Разом із ним служить Олесь Маляревич — перший заступник голови Дніпровської райдержадміністрації столиці, секретар постійної комісії Київради з питань транспорту, зв`язку та реклами (фракція “УДАР”). В тому самому підрозділі ТрО командиром взводу служить голова постійної комісії Київради з питань освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту Вадим Васильчук (фракція “Голос”).

Ще один депутат КМР, командир стрілецької роти 112-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ Олександр Бродський (фракція “Батьківщина”)  спільно з побратимами займається допоміжною евакуацією поранених із зон активних бойових дій та охороною стратегічних об'єктів столиці.

У травні депутат від фракції "Європейська Солідарність" Олександр Погребинський на своїй сторінці у Facebook повідомив, що він іде виконувати свій громадянський обов‘язок у лавах ЗСУ.

Отже, попри агресію росії та бойові дії, міська рада не тільки не зупинила свою роботу, а й зосередила всі свої зусилля для оборони не Києва і всієї України. Керівництво столиці успішно справляється з усіма викликами, які виникають внаслідок війни.