Відсутність продуманої комунікації щодо Постанови Кабміну про заборону депутаткам та чиновницям всіх рівнів виїжджати за кордон може призвести до масового складання мандатів і як наслідок — можливості введення військових адміністрацій населених пунктів у тилових областях.

Таку думку озвучив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін в ексклюзивному коментарі ОПОРІ.

На його думку, найбільший ризик, який несе Постанова КабМіну №69, це недокомунікація, що посіяла паніку: «Ключове рішення, яке зараз вирує в багатьох депутатів у головах, це просто скласти мандат. Я закликаю нікого не робити цього зараз, а дочекатися все ж таки якихось публічних артикуляції від прикордонників чи урядовців. Враховуючи те, що у нас в багатьох місцевих радах жінок більшість, якщо буде масове складання мандатів, це означає, що ці ради втратять дієздатність».

Він зазначає, що зараз у нас є велика кількість військових адміністрацій на території, що була під окупацією чи де тривають активні бойові дії, що є виправданим. Проте, з масовим складанням мандатів може виникнути прогалина в дієздатності тих органів влади, що знаходяться, в тому числі в тилу.

«Це дуже часто торкається і територій прикордонних, маю на увазі, наприклад, кордон з Польщею у Львівській чи Волинській областях. І тоді нам ще там доведеться впроваджувати військові адміністрації населених пунктів? Це поганий прецедент, мені здається, і навряд хтось підпишеться під такими кроками», — підкреслює він.

Нардеп вважає, що ключовий виклик зараз — втрата дієздатності органів місцевого самоврядування. Він закликає уряд ще раз прокомунікувати відповідне рішення з людьми.

Повну відеоверсію інтерв’ю щодо масової заборони жінкам-депутаткам та жінкам-чиновницям різних рівнів виїжджати за кордон під час воєнного стану дивіться на YouTube-каналі «Говорить ОПОРА» 2 лютого о 19:00.

Детальніше про те, на кого поширюється дія рішення уряду щодо заборони виїзду за кордон під час воєнного стану читайте у матеріалі ОПОРИ.