17 червня Єврокомісія має оголосити оцінку заявок від України, Молдови та Грузії щодо набуття статусу кандидата ЄС. А якраз напередодні до України з візитом приїздять канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі. Віцепрем'єрміністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина натякнула з приводу цього візиту, що «можливо завтра будуть гарні новини». Про це вона розповіла сьогодні під час прямого ефіру ОПОРА.Live.

За її словами, Україна має достатньо високі шанси ухвалення позитивного рішення про статус кандидата ЄС. Проте навіть його не ухвалення не послабить Україну, натомість послабить  лише Європейський Союз. «Насправді для отримання цього статусу на даний момент жодних рішень приймати не потрібно, навіть, скажімо так, технічних. Ми можемо ухвалювати якісь символічні рішення, в т.ч. голосувати законопроєкти в парламенті, проявляючи свою добру волю і можемо сподіватись, що вони матимуть якийсь ефект в ухваленні рішень. Можливо ми так і зробимо. Але фактично з політичної точки зору наш основний меседж полягає в тому, що рішення про надання статусу кандидата – це рішення, виборене нами роками, нашим європейським вибором, нашими людьми, 91% підтримки, а також тими реформами, які ми вже здійснили. Для нас це принципова позиція. Деякі країни, які, скажімо так, висували якісь умови, ми відчували абсолютне нерозуміння нашої держави і не усвідомлення того великого шляху, який ми вже пройшли за останній час. Тому, можливо, ми якісь рішення ще будемо ухвалювати за ці два тижні, але вони точно не є передумовою для ухвалення рішення. Найважчий час буде, звичайно, після 17 числа, п’ятниці, але ми працюємо зараз. В деяких країнах мандат на ухвалення рішення 24 червня мають надати парламенти. Зокрема це достатньо скептичні країни, такі як Данія, Голландія, Німеччина, Швеція. В деяких країнах такі позиції вже були заявлені, як, наприклад, в Німеччині вже була офіційна заява, що Бундестаг підтримує надання саме статусу кандидата. Тому ми працюємо зараз в парламентському вимірі, але все ж таки маємо достатньо високі шанси ухвалення цього рішення. Його не ухвалення, з нашої точки зору, не послабить Україну, але послабить Європейський Союз достатньо суттєво», –  зауважує Ольга Стефанішина.

Щодо того, з якою метою саме напередодні 17 червня, коли Єврокомісія має оголосити оцінку заявок від України, Молдови та Грузії щодо набуття статусу кандидата ЄС, до України з візитом приїздять канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі вона зазначила: «Я, на жаль, не можу давати ніяких коментарів щодо візиту, але комунікація щодо такого візиту саме цих трьох лідерів, скажімо так, Старої Європи – це Італія, Німеччина і Франція – відбувалась достатньо тривалий час. Ми б хотіли цих лідерів бачити ще 9 травня в Україні як символ того, що лідери Старої Європи об’єднуються, щоб будувати разом з Україною нову Європу. Це, очевидно, пріоритетне питання для обговорення. Але надважливе питання – це питання миру і закінчення війни, і вони обговорюються у такому форматі. А стосовно візиту – побачимо, можливо завтра будуть гарні новини».

Щодо ефективності російського лобізму з приводу протистояння рішенню надання Україні статусу кандидата в ЄС з боку певних європейський країн, то Віцепрем'єрка вважає, що зараз подібний вплив росії як ніколи малий. «Сьогодні рівень розуміння і підтримки України є абсолютно безпрецедентним. І тому більшість російського впливу зараз незрівнянно маленька, ніж те, що було раніше і зараз. Але важливим є також момент того, що росія нас завжди недооцінювала. Так само почавши війну росія недооцінювала нашу державу і, відповідно, не розраховувала, що буде серйозний опір. Так само, я думаю, росія недооцінює наші зусилля, нашу єдність щодо досягнення цієї мети. Тому я не можу сказати, що росія достатньо серйозно вкладалась в протистояння. Я думаю, що у них є зараз інші цілі – це повний провал військового наступу на території України і бажання будь-якою ціною досягти зняття санкцій. Тому ми вибрали дуже правильний момент, він насправді історичний з точки зору багатьох контекстів і, власне, все ми зробили правильно», –  зазначає Ольга Стефанішина.

Відеозапис прямого ефіру ОПОРА.Live (з 22:27):

Нагадаємо, на Youtube-каналі «Говорить ОПОРА» та Facebook-сторінці Громадянської мережі ОПОРА тричі на тиждень проходять прямі ефіри аналітиків організації з запрошеними експертами. Щопонеділка о 19:00 «Окуповані», де говоримо про те, як живуть українці на новоокупованих з 2022 року та окупованих ще з 2014 року територіях України. Щосереди о 18:00 ОПОРА.Live на різні найбільш актуальні для країни теми. Щоп'ятниці о 15:00 «War Speeches», де аналізуємо основні офіційні позиціії та наративи України та росії як сторін повномасштабної війни. Також можете знайти текстові Твіттер-трансляції усіх стрімів та пострелізи на сайті.