ОПОРА провела обговорення результатів дослідження результати проблем місцевого самоврядування,  які були зумовлені російською повномасштабною агресією та впровадженням воєнного стану. Ключові проблеми були виокремлені у трьох сферах: економіки, соціального захисту населення та в сфері громадянського суспільства.

Дослідження суспільного запиту мешканців Івано-Франківська проводилося у три етапи протягом серпня – грудня 2022 року відповідно до стандартів інноваційної методики, розробленої експертами ГО «Форум розвитку громадянського суспільства». Дана методика дозволила ідентифікувати актуальні та ключові проблеми Івано-Франківської міської територіальної громади, що потребують пріоритетного розв’язання

До дослідження ОПОРА всього залучила 91 мешканця громади, з них 23 особи – з числа внутрішньо переміщених. Завдяки цьому вдалося зібрати 177 пропозицій та ідей.

Тож за результатами оцінки всіх проблем згрупували проблематику у три основні сфери проблематик: 

 1. Економічні проблеми:

  • енергостабільність (як і можливість забезпечення генераторами, так і альтернативними джерелами енергії);
  • необхідність збільшення площ для розміщення бізнесу (створення індустріальних парків);
  • підтримка місцевого і релокованого бізнесу.

2. Соціальний захист населення:

  • розміщення ВПО;
  • інтеграція ВПО в громаду.

3. Сфера громадянського суспільства:

  • доступ до органів місцевого самоврядування;
  • комунікація між громадою, бізнесом і ОМС;
  • відкритість і прозорість роботи ОМС.

«Наще дослідження показало що сучасні умови потребують широкого залучення всіх зацікавлених сторін  влади, бізнесу та громадськості для подолання викликів воєнного часу. Проблематики визначені дослідженням можуть бути певним дороговказом щодо того,  в яких сферах громадськість, бізнес і влада можуть  ефективно співпрацювати та бути  взаємокорисними для подолання цих викликів,» — розповідає керівник проєкту у Івано-Франківській громаді Остап Матківський.

 Під час обговорення порушувалось питання запровадження компенсаційних механізмів на оренду житла ВПО, а також розробки механізмів, що визначатимуть ремонт за кошти міської влади занедбаних житлових споруд для проживання переміщених осіб.  

За результатами дослідження після повномасштабного вторгнення російської федерації громадськість і підприємці стали більш залежними від дій органів місцевого самоврядування та органів центральної влади, а тому потребують відповідної підтримки й комунікації. Потрібно визначити стратегічно важливі для Івано-Франківської громади галузі економіки, які можуть бути підсилені релокованими підприємствами зі сходу України. Таке стратегічне бачення дасть змогу залучити до економіки Івано-Франківська і дасть змогу розширити можливості для пошуку внутрішньо переміщеними особами роботи відповідно до їх спеціальності.

Також слід активізувати програми підтримки (як державні, так і міжнародні грантові) для місцевих і релокованих підприємців. Необхідно залучати міжнародні гуманітарні місії для облаштування і побудови соціального житла.

В подальшому ОПОРА планує налагодити партнерство з Івано-Франківською міською радою для врахування висновків дослідження та надання ОПОРІ рішень, ухвалених для подолання обраної ключової проблеми у громаді, для їх аналізу, а в разі відсутності таких — для напрацювання рекомендацій щодо їх формування й ухвалення. Також для цього ОПОРА може залучити експерта, який спільно з усіма зацікавленими допоможе у розробці таких рішень для громади.

Повні результати дослідження доступні за посиланням.

Довідково: 

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні – допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).