Необхідно сформувати спроможність територіальних громад по всій території України , створити менші, але більш укрупнені нові райони, щоб вибори 25 жовтня 2020 року відбулись на новій територіальній основі.

Про це зазначив радник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря в ефірі «ОПОРА Live» 7 травня.

За його словами, базовим документом було визначено, що необхідно у найкоротші терміни сформувати перспективні плани формування об’єднаних територіальних громад, які будуть відповідати методиці і покривати фактично 100% територій областей.

«Тобто буде представлена в перспективних планах карта України, як мають відбутись вибори до громад в жовтні 20 року. Потім постало питання, а хто власне має затверджувати території цих територіальних громад. Було прийнято рішення, що, оскільки немає ні в Конституції, ні в іншому законі, хто це має затверджувати, був підготовлений проект закону, який передбачає, що територію територіальних громад і центр територіальних громад затверджується рішенням Кабінету міністрів. Але там є така відсилка, що таке рішення уряд приймає на основі перспективних планів формування ОТГ. Чому так, тому що перспективний план – це той документ, який був чи не найбільше обговорюваним. Дискусія набувала з набуття чинності Закону про добровільне об’єднання територіальних громад . І він є найбільш публічним документом, щоб уряд не приймав рішення, виходячи з фактично з математичних показників, виключно з зон доступності і так далі. Тому на сьогодні ми очікуємо підписання президентом закону (законопроект 2653), який власне і передбачає, що територію територіальних громад затверджується рішенням Кабінету міністрів. Але там є друга важлива відсилка, що протягом трьох місяців Кабінет міністрів має внести в парламент проект закону про ліквідацію і створення районів. І от в цьому законі, оскільки район не формується певним чином з повітря, а формується, виходячи з конфігурації громад. То в цьому законі також буде визначено перелік громад , які входять в той чи інший район. І після ухвалення цього закону про створення і ліквідацію районів ми можемо говорити, що в Україні є сформований базовий рівень, тобто кількість громад, конфігурація яких визначена Кабінетом міністрів України, і району, конфігурація і склад яких визначена законом про створення ліквідації громад», - сказав Іван Лукеря.

Він зазначив, що зараз основні зусилля спрямовані на те, щоб затвердити перспективні плани і підготувати рішення уряду про затвердження територій громад.

«З моменту оголошення Центральна виборча комісія і парламент повинні знати, а куди вибори проводити, які виборчі округи формувати, як формувати територіальні виборчі комісії та дільничні комісії. Фактично ці рішення мали бути прийняті на вчора. Тому зараз критично обмежені часові рамки для схвалення перспективних планів , на основі них з окремими змінами розробка і затвердження рішень Кабінету міністрів України і тільки після цього термінове внесення закону про створення і ліквідацію районів до парламенту і оперативне проходження в парламенті для того, щоб найпізніше 1 або декілька днів пізніше 1 липня закон про створення і ліквідацію районів був прийнятий у парламенті, щоб до моменту оголошення виборів було розуміння, а куди ці вибори власне проводити», - сказав Лукеря.

Радник міністра додав, що до моменту оголошення виборів зміни до Конституції щодо районних рад не будуть регламентно-процедурно внесені, оскільки потребують направлення до Конституційного суду, отримання висновку, ухвалення  та затвердження змін на сесії парламенту.

«Тому сценарій такий, що вибори призначаються на новій територіальній основі, але органи влади формуються ті, які визначені у Конституції. Звичайно, що тривають дискусії щодо обрання чи не обрання районних рад. За результатами тих обговорень, які відбувались у регіонах, усі Асоціації мерів, голів громад, депутатів місцевих рад, за виключенням Асоціації обласних і районних рад, наполягали на тому, що повноважень для органів самоврядування на районному рівні сьогодні немає. Те, що сьогодні є на районному рівні у випадку спроможних громад переходить на базовий рівень», - сказав Лукеря.  

«Найбільша ймовірність того, що вибори до районних рад будуть призначені в цьому році. І тільки вже після внесення змін до Конституції  з наступними черговими чи позачерговими виборами вибори до районних рад не будуть відбуватись. Але це питання виключно конституційного регулювання конституційних змін», - додав він.