Івано-Франківська міська рада стала лідером у сфері політики публічності у 2018 році.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА 1 жовтня презентували результати шостого вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Нагадаємо, дослідження проводилося мережею організацій  впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк.

Цього року не обійшлося без сюрпризів – вперше в рейтингу з’явився муніципалітет, який аналітики назвали повністю публічним. Івано-Франківська міська рада з показником Індексу 86,8% стала беззаперечним лідером у сфері політики публічності у 2018 році  і це стосується усіх суб’єктів владних повноважень – голови, виконавчих органів і депутатів”, – констатує координатор кампанії вимірювання Олександр Неберикут.

До переліку аутсайдерів належать чотири міста: Полтава, Черкаси, Одеса і Запоріжжя. В Полтаві, муніципалітет якої на останньому місці в рейтингу, проблеми з належним управлінням були частково спричинені невиконанням протягом частини року своїх обов’язків міським головою Олександром Мамаєм, якого рада відправила у відставку у вересні 2018 року.  Однак на низький рівень публічності в Полтаві більшою мірою вплинуло недотримання усіма суб’єктами владних повноважень практик звітування, ніж політичний контекст”, - пояснює експерт.

Особливу увагу аналітики приділили аналізу прогресу міських рад у сфері публічності за роки, коли проводилося вимірювання. Так, в цілому за останні п’ять років усі муніципалітети в обласних центрах стали більш публічними, а середнє значення Індексу публічності для усіх міст зросло з 51% до 68% відсотків.

Якщо в 2014 році лише два міста (Івано-Франківськ і Суми) оцінювалися нами як такі, що демонструють задовільний рівень публічності, то в 2018 році таких міст нараховується аж дев’ятнадцять, а Івано-Франківськ першим увійшов до переліку публічних міст”, - розповідає Неберикут.

Усі ці роки лідери рейтингу лишаються незмінними, тоді як список аутсайдерів є менш визначеним. Івано-Франківськ, Київ, Луцьк і деякою мірою Вінниця демонструють найбільшу сталість у впровадженні принципів публічності, Полтава і Черкаси помітно програють конкуренцію іншим містам.

Публічність місцевого самоврядування за рік до чергових виборів: результати шостого дослідження

Більш детальну інформацію про показники публічності кожного з 24 муніципалітетів, що досліджувалися, можна знайти на сайті Індексу публічності: publicityindex.org.

За коментарями звертайтесь:

 Олександр Неберикут, координатор кампанії з вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування – 063 628 68 37.

Довідково: Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2019 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей. Проект реалізовується уже шостий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2018».