На початку березня стало відомо, що Управління інформаційних технологій і зв’язку Туреччини заблокувало доступ до сайту Ekşi Sözlük. Цей ресурс вважають одним із ключових опозиційних джерел інформації та обміну думками в країні. Керівництво ресурсу переконане, що блокування повʼязане зі статтями, в яких користувачі критикували реакцію держави на землетруси, що забрали життя понад 45 тисяч людей.

Ekşi Sözlük — турецька онлайн-енциклопедія, яка також має функції соціальної мережі. Як і у вікіпедії, будь-який користувач може опублікувати на сайті статтю та доповнити своєю інформацією інші статті. Однак Ekşi Sözlük також дозволяє користувачам коментувати статті та ділитися ними на власних сторінках — на зразок фейсбука чи твіттера. Сайт створений 1999 року і є одним із найвідвідуваніших у Туреччині: за останні пів року його щомісяця відвідувало близько 100 мільйонів унікальних користувачів. 

Цей сайт — один із небагатьох осередків “вільного інтернету” в Туреччині. Керівництво Ekşi Sözlük відмовилося модерувати контент, тому на порталі часто зʼявляються дописи з критикою турецької влади, її дій та рішень. І хоча відсутність модерації сприяла тому, що на сайті активно поширювалася політизована дезінформація, він все ж лишався ресурсом, де мешканці країни могли більш-менш вільно вислювлювати свої погляди.

Причини блокування досі невідомі. Управління інформаційних технологій і зв’язку заявило, що заблокувало ресурс через “загрозу національній безпеці” та поширення дезінформації. Однак для Туреччини, де влада значно обмежує доступ громадян до інформації та контролює більшість ЗМІ, такі слова є звичним виправданням для цензурування нових ресурсів (наприклад, на початку лютого зі схожою мотивацією в країні ненадовго заблокували доступ до твіттера). Як стверджують правозахисні організації Туреччини, блокування Ekşi Sözlük — це черговий крок уряду до придушення свободи слова. Однією з імовірних причин блокування також називають наближення виборчої кампанії, адже у червні 2023 року в Туреччині  відбудуться президентські та парламентські вибори. У такому контексті заборона доступу до Ekşi Sözlük — це і спроба уряду “продиктувати власний наративи щодо реакції на землетрус”, і “корисний крок для придушення критики під час виборчого процесу”. 

Власники Ekşi Sözlük планують оскаржити заборону в суді, сподіваючись повернути сайт у вільний доступ перед виборчим сезоном. Це блокування — не перше в історії ресурсу, осквльки у 2021 році сайт потрапив під критику президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який назвав його “розсадником фейкових новин, расизму та закликів до терору”. Опісля турецькі суди розпочали перевірку публікацій на сайті, вимагаючи від власників видаляти публікації, які суди вважали незаконними.

“Рішення Управління інформаційних технологій і зв’язку Туреччини заблокувати Ekşi Sözlük демонструє, як авторитарні режими обмежують доступ до вільного поширення інформації. Хоча уряди можуть наполягати, що роблять це в інтересах національної безпеки, їхні дії негативно впливають на свободу слова та суспільні дискусії, особливо в межах виборчих процесів. За три місяці в Туреччині відбудуться вибори президента та парламенту. Будь-яка демократична виборча кампанія неможлива без вільного доступу людей до інформації, тож блокування опозиційних ресурсів — тривожний сигнал для турецької громадськості. Для українського суспільства також важливо відстежувати тенденції в онлайн-просторах авторитарних країн. Під час воєнних дій цензура в Україні допустима, однак нам уже зараз потрібно визначатись, як виглядатиме наш інформаційний простір після перемоги”, — коментує експертка з моніторингу соціальних мереж Громадянської мережі ОПОРА Ольга Снопок.