Найактивнішими політиками у Facebook та Instagram в 2021 році стали колишні прем’єр-міністри Арсеній Яценюк і Володимир Гройсман, а також кандидат у народні депутати Олександр Шевченко, кандидатка на виборах міського голови Харкова Аліна Мустафаєва та лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця.

З 1 січня по 14 грудня 2021 року політичні сили, політики та інші сторінки опублікували у Facebook та Instagram майже 123 тисячі рекламних дописів політичного змісту. Їхня загальна вартість сягнула майже 2,2 млн дол. (близько 60 млн грн). Про це свідчать дані монторингу, який здійснили фахівці Громадянської мережі ОПОРА. Втімнайбільшу частку цих витрат (49,1%) становлять витрати «інших» сторінок (тобто онлайн-видань, громадських рухів або ж таких, що підтримують певні політичні сили чи політиків, але не є їхніми офіційними представництвами). 

Наступними за витратами стали українські політичні діячі різних рівнів — від колишнього премʼєр-міністра Арсенія Яценюка до депутатів місцевих рад. На власне просування у Facebook вони сукупно витратили близько 753 тис. дол. (20,5 млн грн), тобто 34,3% загальних витрат на політичну рекламу в цій соціальній мережі.

Лідерство за витратами на онлайн-рекламу протягом кількох місяців і власне року утримує Арсеній Яценюк. За 2021 рік він витратив майже 70 тис. дол. на понад 2200 рекламних дописів.

З невеликим відривом другу сходинку посідає Олександр Шевченко, що у березні 2021 року балотувався в народні депутати України від 87-го округу (Івано-Франківщина). Він витратив понад 63 тис. дол. на 875 рекламних дописів.

Більш ніж удвічі менше витратив Володимир Гройсман, що посідає третє місце за кількістю витрачених коштів. У 2021 році Гройсман опублікував 274 рекламних дописи, на які витратив понад 26 тис. дол.

За ним — кандидатка на посаду міського голови Харкова Аліна Мустафаєва. За 2021 рік Мустафаєва витратила понад 22 тис. дол. на майже 500 рекламних дописів.

Замикає п’ятірку Ігор Палиця, очільник політичної партії «За майбутнє», яка лідирує за витратами серед політичних партій. На просування у Facebook та Instagram Палиця витратив майже 22 тис. дол.

Ознайомитися із усіма підсумками моніторингу-2021 можна за посиланням: https://cutt.ly/nIuPvr0