Закон України “Про вибори народних депутатів” зобов’язує кандидатів та партії подавати остаточну фінансову звітність не пізніше, ніж за 7 днів після дня голосування. Втім, цієї норми учасники виборчого процесу дотримуються не завжди (наприклад, на весняних довиборах у Верховну Раду частина кандидатів подала фінансову звітність із запізненням понад місяць. На жаль, вибори у 184 та 197 округах не стали винятком: на момент підготовки матеріалу (10.11.21) на сайті ЦВК оприлюднено звіти лише 10 з 15 кандидатів у народні депутати в окрузі №184 (Херсонщина) та 17 з 25 кандидатів в окрузі №197 (Черкащина). Оскільки остаточні звіти усіх кандидатів, які, відповідно до моніторингу ОПОРИ, агітували у соціальній мережі Facebook, уже наявні в публічному доступі, тепер є можливість перевірити, наскільки прозоро кандидати фінансували свою онлайн-агітацію.

Ще від президентських виборів 2019 року агітація в інтернеті стала для українських політиків одним із ключових способів боротьби за голоси виборців. З кожними наступними виборами популярність цього інструменту агітації та його вплив на вибори лише зростає. Наприклад, для однієї з кандидаток у народні депутати на Черкащині реклама в інтернеті стала єдиною формою агітації і, відповідно, єдиною статтею витрат за всю передвиборчу кампанію. Однак українське законодавство досі повністю не врегульовує ведення онлайн-агітації та потребує комплексного реформування. 

Після порівняння фінансових звітів кандидатів, що були учасниками весняних довиборів у Верховну Раду, за фактами, наданими ОПОРОЮ. уже були відкриті кримінальні провадження щодо подання завідомо неправдивих відомостей у фінансових звітах кандидатів на 87 та 50 виборчих округах. І це за умов, що наразі громадськість може простежити лише “Facebook-витрати”, хоча способів агітувати в інтернеті значно більше. Під час підготовки цього матеріалу ОПОРА враховувала витрати з особистих сторінок кандидатів, партійних сторінок та сторінок третіх осіб з дня реєстрації кандидатів до останнього дня агітації.

Кандидати в народні депутати у 184 окрузі (Херсонщина)

Серед кандидатів у 184 окрузі Facebook-рекламу використовували Геннадій Лагута (партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”), Ігор Йосипенко (“Європейська солідарність”), Катерина Одарченко (“Національна платформа”), Сергій Козир (“Слуга народу”) та Ігор Токовенко (“Народовладдя”). Остаточні фінансові звіти всіх цих кандидатів опубліковані на сайті ЦВК.

Друге місце за кількістю витрат на політичну рекламу у Facebook в окрузі займає Ігор Йосипенко від “Європейської солідарності” — він витратив на неї понад 175 тисяч гривень. Однак у його остаточному фінансовому звіті немає жодної згадки про агітацію в інтернеті. “Забули” також прозвітувати про витрати на онлайн-агітацію ще двоє кандидатів з Херсонщини — Катерина Одарченко від партії “Національна платформа” та Ігор Токовенко від “Народовладдя”. Втім, відповідно до даних Бібліотеки політичної реклами, Катерина Одарченко витратила на онлайн-рекламу близько 200 доларів (понад 5 тисяч гривень), а Ігор Токовенко — близько 500 доларів (понад 13 тисяч гривень). 

Лідери за витратами у своєму окрузі — Геннадій Лагута (партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”) та Сергій Козир (“Слуга народу”) — задекларували на агітацію в інтернеті значно вищі суми, ніж ті, які вони заплатили за Facebook-рекламу. Це, зокрема, може свідчити про те, що кандидати активно агітували також і на інших онлайн-платформах. Так, за нашими підрахунками Геннадій Лагута витратив близько 2500 доларів (понад 65 тисяч гривень) на просування у Facebook. Однак в остаточному фінансовому звіті кандидата витрати на агітацію в інтернеті вказані в розмірі майже 300 тисяч гривень. Схожа ситуація і в Сергія Козиря: ОПОРА зафіксувала рекламу в Facebook від цього кандидата загальною вартістю близько 9 тисяч доларів (майже 240 тисяч гривень), тоді як сам кандидат прозвітував про витрати у 270 тисяч гривень. Враховуючи дані про задекларовані кошти, можна зробити висновок, що кандидати фінансували свою передвиборчу агітацію прозоро та сплачували через свій виборчий фонд не лише за Facebook-рекламу, а й за інші способи онлайн-просування, про які, зважаючи на політику різних онлайн-платформ для України, дані відсутні. Раніше ОПОРА вже розповідала, як ставляться різні соціальні мережі до політичної реклами на їхніх платформах. 

Кандидати в народні депутати у 197 окрузі (Черкащина)

Натомість на Черкащині онлайн-кампанію у Facebook розгорнули 9 кандидатів.

Серед кандидатів у 197 окрузі не відзвітував про свої витрати на онлайн-рекламу лише Сергій Василюк (“Народовладдя”). Згідно з моніторингом ОПОРИ, на Facebook-агітацію на користь Василюка було витрачено більше 350 доларів (близько 9,5 тисяч гривень). Понад те, ще до старту офіційної передвиборчої кампанії ОПОРА повідомляла про “дочасну агітацію” з боку цього кандидата.

Лідером за кількістю витрачених коштів на онлайн-агітацію в окрузі є кандидат від “Слуги народу” Віталій Войцехівський. У своїй звітності він окремо зазначив витрати як на рекламу в Facebook, так і на всю іншу інтернет-агітацію. За підрахунками ОПОРИ, на рекламу зі своєї офіційної сторінки Войцехівський витратив понад 11,5 тисяч доларів (понад 300 тисяч гривень). В остаточному фінансовому звіті кандидат зазначив, що на Facebook-рекламу він витратив 220 тисяч гривень, а ще 85 тисяч — на агітацію в інтернеті загалом. Раніше ОПОРА вже повідомляла, що Войцеховський також проводив “дочасну агітацію” у соціальній мережі, на що витратив 1500 доларів (майже 40 тисяч гривень).  

Подібно до своїх херсонських колег, деякі кандидати з Черкащини також показали навіть більші витрати на онлайн-агітацію, ніж вони витратили у Facebook. Так самовисуванець Владислав Голуб прозвітував про витрати у 50 тисяч гривень, хоча у Facebook він витратив менш як 100 доларів. На жаль, до передчасної агітації Голуб поставився менш доброчесно.  

Кандидат від “Європейської Солідарності” Роман Сущенко, що витратив на Facebook-рекламу понад 2 тисячі доларів (майже 54 тисячі гривень), у фінансовому звіті вказав витрати обсягом 80 тисяч гривень. Припускаємо, що решта суми (майже 30 тисяч гривень) пішла на агітацію в інших соціальних мережах чи інтернет-майданчиках. Однак простежити контент агітації та кількість реально витрачених коштів на інші платформи наразі неможливо. 

Згідно зі звітом кандидатки від партії “Нові обличчя” Наталії Степушенко, вона агітувала винятково в інтернеті та витратила на це 50 тисяч гривень. Водночас ОПОРА зафіксувала витрати розміром близько 17 500 гривень на агітацію у Facebook на користь цієї кандидатки.

Остаточна фінансова звітність кандидатів на Черкащині та Херсонщині вкотре підтверджує необхідність законодавчого врегулювання агітації в Інтернеті. Поки онлайн-агітація залишається сірою зоною українського законодавства, соціальні мережі є одним з найпопулярніших інструментів у боротьбі за голоси виборців. І хоча за ініціативи компанії Meta громадськість може простежити витрати на політичну рекламу в Facebook та Instagram, онлайн-агітація виходить далеко за рамки цих двох платформ. 

Саме тому ОПОРА наголошує на необхідності реформувати виборче законодавство щодо регулювання онлайн-агітації, а також визначити державного регулятора, який здійснюватиме належний контроль та моніторинг за дотриманням українських законів, зокрема під час виборів. За фактами невідповідності зазначених витрат в остаточних фінансових звітах ОПОРА підготує та надішле відповідні звернення до правоохоронних органів.