Відповідно до Виборчого кодексу, кандидати та партії мають подавати остаточну фінансову звітність не пізніше, ніж за 7 днів після дня голосування. Хоча цієї норми суб’єкти виборчого процесу дотримуються не завжди, учасники виборів, що відбулися 31 жовтня у Харкові, поставилися до виконання закону досить відповідально. Так, за 7 днів після дня голосування на позачергових виборах міського голови Харкова на офіційному сайті Харківської міської ради опубліковано остаточні фінансові звіти всіх кандидатів. 

Попри популярність передвиборчої онлайн-агітації, громадськості та державним контролюючим органам досить складно простежити реальні витрати на піар кандидатів в інтернеті. Тому забезпечення прозорості фінансування цієї частини кампанії є необхідною передумовою чесних і прозорих виборів. Адже наразі в Україні лише компанія Meta, якій належать Facebook та Instagram, публікує відкриті дані про такі витрати в Бібліотеці політичної реклами.

Під час місцевих виборів 2020 року Центральна виборча комісія передбачила у звітних документах, що стосуються фінансування передвиборчої кампанії, статтю з кодом 3.4 (Розміщення мaтepiaлiв передвиборної агітації в мережi "Інтернет"). Тож усі кандидати, які висувалися цьогоріч на проміжних виборах у Харкові, мали б у своїх звітах задекларувати і витрати на рекламу в глобальній мережі.

ОПОРА порівняла, чи відповідають вказані кандидатами відомості про витрати на онлайн-агітацію їхнім реальним витратам на політичну рекламу, зокрема в соціальній мережі Facebook. Під час підготовки цього матеріалу враховувалися витрати як з особистих сторінок кандидатів, так і з партійних сторінок та сторінок третіх осіб. Зазначені суми охоплюють період із дати реєстрації  кандидата до завершення виборчої кампанії. Водночас не варто забувати і про те, що нерідко кандидати вдавалися до так званої дочасної агітації, вартість якої інколи в декілька разів перевищувала витрати на офіційну кампанію (докладніше — у матеріалах про онлайн-агітацію кандидатів у Харкові). 

Кандидати на посаду міського голови Харкова

Троє кандидатів, котрі зняли свої кандидатури з виборів (Олександр Кондрусик, Валерій Говоров та Микола Кукуріка), а також двоє кандидатів, які брали участь у виборах (Віктор Величков та Дмитро Маринін), не проводили агітації в інтернеті, тож, відповідно, не вказували витрати на неї у своїх фінальних фінансових звітах. Агітація інших 8 кандидатів у Facebook (Костянтина Немічева, Михайла Добкіна, Аліни Мустафаєвої, Олександра Скорика, Ігоря Терехова, Володимира Плетньова, Сергія Ряполова та Дениса Ярославського) була доволі помітною, однак не всі вони подали дані про ці витрати у своїх остаточних фінансових звітах.

Найбільші розбіжності між задекларованими та реальними витратами на політичну рекламу у Facebook ОПОРА помітила у Костянтина Немічева та Аліни Мустафаєвої. Обидва кандидати в остаточних фінансових звітах вказали, що не здійснювали агітацію в інтернеті. Втім, з 25 вересня по 29 жовтня Костянтин Немічев витратив 9 898$ (майже 258 тисяч гривень) на трансляцію агітаційних повідомлень із власної офіційної сторінки. Водночас Аліна Мустафаєва з 2 до 29 жовтня витратила на агітацію з власної сторінки у Facebook 4 471$ (майже 117 тисяч гривень). Понад те, обидва кандидати також активно здійснювали й “дочасну агітацію” у Facebook: між 11 червня та 25 вересня Костянтин Немічев витратив на агітацію  2 947$ (майже 77 тисяч гривень), Аліна Мустафаєва — 14 280$ (майже 373 тисячі гривень). 

Так само нульові витрати на рекламу в інтернеті вказав у офіційному звіті й Денис Ярославський. Водночас за час передвиборчої кампанії з його офіційної сторінки транслювались 3 рекламні дописи загальною вартістю менше 100$. 

Розбіжності ОПОРА виявила і в остаточному фінансовому звіті Михайла Добкіна. Хоча кандидат і зазначив витрати на політичну рекламу в інтернеті, вони обмежувалися договором із ТОВ “Регіональні Новини”, рахунок за яким становить лише 7 500 гривень. Втім, за час офіційного агітаційного періоду (25 вересня — 29 жовтня) ОПОРА зафіксувала агітацію на користь Михайла Добкіна із 2 сторінок — RegioNews.ua та Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина. Сукупно ці сторінки витратили на політичну рекламу за вказаний період 6 100$ (майже 159 тисяч гривень). Навіть якщо враховувати витрати винятково з офіційної сторінки кандидата Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина, вони становлять 1 804$ (понад 47 тисяч гривень, що майже в 7 разів більше, ніж зазначено у фінансовому звіті). У випадку Михайла Добкіна також доречно згадати й про “дочасну агітацію”. З 11 червня до 24 вересня на користь кандидата агітували 4 сторінки (RegioNews.ua, Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина, Резонансные новости Украины, Харьков. Комментарии — Новости и события), що сукупно витратили на трансляцію політичної реклами 24 604$ (понад 642 тисячі гривень).

Троє інших кандидатів — Олександр Скорик, Ігор Терехов та Володимир Плетньов — відобразили витрати на онлайн-агітацію у своїх фінансових звітах.

Так, Володимир Плетньов, кандидат від “Партії Шарія”, зазначив, що витратив на агітацію в інтернеті 105739 гривень. За даними Бібліотеки реклами, з 25 вересня до 29 жовтня зі сторінки “Партії Шарія” у Facebook  було витрачено на політичну агітацію 3 320$ (майже 87 тисяч гривень). 

Кандидат від партії “Європейська Солідарність” Олександр Скорик зазначив, що витратив на агітацію в глобальній мережі 202 тисячі гривень. Так, з 30 вересня до 29 жовтня на користь Скорика агітували 3 сторінки (Патриот Харьковщины, Скорик Олександр, Європейська Солідарність — Харківщина), що витратили на трансляцію політичної реклами 3682$ (майже 96 тисяч гривень). Вартість “дочасної агітації” за Олександра Скорика становить 511$ (близько 13 тисяч гривень). Разом ці показники менші за ті, що зазначені в остаточному фінансовому звіті кандидата.

Ігор Терехов, який балотувався від політичної сили “Блок Кернеса — Успішний Харків”, зазначив у своєму остаточному фінансовому звіті, що витратив на агітаційну кампанію в інтернеті більш як 316 тисяч гривень. При цьому, як ідеться у звіті, на розміщення політичної реклами кандидата у Facebook пішло тільки 100 тисяч гривень. Ці дані збігаються з підрахунками ОПОРИ: за час офіційної передвиборчої кампанії (28 вересня — 29 жовтня) в соціальних мережах агітацію за кандидата публікували з 6 сторінок (Харьковские Известия, Редпост. Новости Харькова, Типичный Харьков, Харьков Оперативный, Харьков — мой любимый город, Індустріальний район Харкова) які загалом витратили 3603$ (близько 94 тисяч гривень). Втім, варто зазначити, що Ігор Терехов став беззаперечним лідером “дочасної агітації” на цьогорічних виборах у Харкові. З 11 червня до 27 вересня вартість агітаційних повідомлень, що підтримували Ігоря Терехова склала 27 981$ (понад 730 тисяч гривень).

Сергій Ряполов, що також балотувався на посаду міського голови Харкова, подав до міської ТВК заяву про те, що він не створював власного виборчого фонду, тож його витрати не були вказані у фінансовому звіті. Водночас із 2 по 29 жовтня ОПОРА зафіксувала на офіційній сторінці кандидата трансляцію агітаційних публікації загальною вартістю 464$ (більш як 12 тисяч гривень). З 11 червня до 2 жовтня Ряполов також поширював “дочасну агітацію”, що коштувала 172$ (4,5 тисячі гривень).

Як уже йшлося вище, наразі в Україні лише соціальна мережа Facebook надає відкриті дані про витрати на політичну рекламу. Відповідно, витрати політичних діячів та партій на онлайн-агітацію поза цією платформою залишаються, на жаль, не врахованими. ОПОРА наголошує на необхідності реформування виборчого законодавства щодо регулювання онлайн-агітації, а також визначенні державного регулятора, який здійснюватиме належний контроль та моніторинг за дотриманням українського законодавства, зокрема під час виборів. За фактами невідповідності зазначених витрат в остаточних фінансових звітах ОПОРА підготує та надішле відповідні звернення до правоохоронних органів.