Вже вдруге за цей рік відбувся розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток. Іншими словами – були виділені кошти платників податків, що будуть направлені на ремонтні роботи в округах. Проте як у травні, так і в липні Донеччина отримала одну з найменших по сумі та кількості субвенцій. І що характерно – це одні і ті самі міста. Де та як саме будуть використані бюджетні кошти – дослідила ОПОРА.

4 округи отримують по 10 мільйонів гривень

У травні 5 округів на Донеччині отримали по 10 мільйонів гривень. У перерахунку на одного мешканця Донецької області виходило лише по 12 гривень, що було найнижчим показником по Україні в порівнянні з іншими областями. Зараз ситуація не краща: тільки 4 округи отримали з бюджету кошти у вигляді 5 субвенцій на соціально-економічний розвиток. Тобто в Краматорську, Маріуполі, Авдіївці та Кураховому відбудуться ремонтні роботи по 10 мільйонів гривень у кожному з міст.

Краматорськ: вливає кошти в облаштування паркового майданчику

Одним із міст, яке отримує субвенцію є Краматорськ – адміністративний центр Донецької області. У травні сюди надходили кошти, які були направлені на «Влаштування майданчика для масового відпочинку населення з сухим фонтаном в рамках реконструкції центральної частини парку культури та відпочинку «Сад Бернацького» за адресою: м. Краматорськ, вул. Конрада Гампера, 2П». Наразі ситуація повторюється – знову 10 мільйонів гривень, знову на облаштування того ж майданчика.

Загальна сума на облаштування майданчику в «Саду Бернацького» перевищує 72,2 мільйони гривень. І роботи щодо облаштування світломузичного фонтану, великих гойдалок тощо взяло на себе товариство з обмеженою відповідальністю «Стройуком», пов’язане з народним депутатом Максимом Єфімовим. До речі, сам нардеп на своїй сторінці в мережі Facebook не згадує про виділення субвенцій соцекономрозвитку на облаштування зони відпочинку в «Саду Бернацького».

Джерело фото

Авдіївка: ремонт Управління соцзахисту ВЦА

Прифронтова Авдіївка також вдруге отримує субвенцію. Щоправда, минулого разу 10 мільйонів гривень довелося розділити з Очеретинською селищною територіальною громадою, яка також входять в один виборчий округ з Авдіївкою. А в самій Авдіївці на 5,182 мільйонів гривень замінили покрівлю школи №6.

Наразі всі 10 мільйонів гривень спрямовують на реконструкцію будівлі Управління соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації в Авдіївці, що розташована на бульварі Шевченка, 13. Народний депутат Муса Магомедов, який досить активно веде сторінку у соціальній мережі Facebook, про субвенції соціально-економічного розвитку в Авдіївці не згадує.

Джерело фото

Курахове: новий томограф

У травні у Кураховому за рахунок 10-мільйонної субвенції збудували футбольне поле зі штучним покриттям по вулиці Мечникова. Цього разу субвенція аналогічної суми спрямовується на придбання комп’ютерного томографу для «Курахівської міської лікарні», яка розташована на тій же вулиці Мечникова. Народний депутат Володимир Мороз, обраний по 59 виборчому округу, на своїй сторінці в мережі Facebook не згадує про виділення субвенції, хоча викладає пости, в тому числі і про подарунки в дитячих садах та школах.

Джерело фото

Маріуполь: ухил на енергозбереження

У Маріуполі субвенцію другий раз поспіль направляють на заклади освіти. Влітку кошти спрямували на капітальний ремонт внутрішніх приміщень школи №15. І про це на своїй сторінці в соцмережі зробив допис нардеп Сергій Магера. Зараз субвенція спрямовується на ясла-садок №110 «Світлячок», що по вулиці Бахчиванджи у Центральному районі Маріуполя. В цьому дошкільному навчальному закладі планують на майже 9 мільйонів гривень провести заходи з енергозбереження в рамках капітального ремонту будівлі і ще мільйон з гаком витратити на оснащення дошкільного навчального закладу. Частково про це згадується і в дописі Сергія Магери.

Джерело фото

Як з субвенціями в інших областях

Цього року Донеччина не може похвалитися суттєвими вливаннями в розвиток громад за рахунок субвенцій соціально-економічного розвитку. І краще за все це видно в порівнянні з іншими областями. Донеччина знаходиться на передостанньому місті як за кількістю субвенцій, так і за сумою (ще менше отримала тільки Луганська область).

Приміром найбільшу кількість субвенцій отримали Львівська область (119 субвенцій), Волинська (117) та Харківська (83). Якщо ж дивитися на суми субвенцій, а отже й масштабність втілених проєктів, то на першому місті Дніпропетровська область (отримала 180 мільйонів гривень), Харківська (108,2 мільйона гривень) та Київ (102,2 мільйона гривень).

Отже, Донецька область як найбільш густонаселений регіон України, знову має найменшу суму субвенцій в перерахунку на одного мешканця – тепер це близько 10 гривень на одну особу.