Приморський район Одеси, в якому до парламенту було обрано Олексія Леонова, залишається без коштів субвенції з державного бюджету вдруге за рік. Також за результатами другого розподілу без коштів субвенції з державного бюджету залишився Малиновський район Одеси, в якому було обрано Олега Колєва. На що пішли кошти субвенції в Одеській області – детальніше в дослідженні ОПОРИ.

У липні 2021 року Кабінет Міністрів України вдруге за рік розподілив субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Нагадаємо, що субвенція – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету, яка йде на фінансування певного об’єкту інфраструктури, що є актуальним та важливим для розвитку громади. Детальніше про перший розподіл субвенцій на Одеську область можна прочитати за посиланням.

За результатами другого розподілу субвенцій з державного бюджету були виділені кошти в сумі 1,717 млрд на 1407 об’єктів по всій території України.

Варто відзначити, що жодний мажоритарний округ в Одеській області не входить до топ-10 як за кількістю виділених субвенцій, так і за сумою коштів виділених субвенцій.

За кількістю субвенцій на Одеську область переважають медичні заклади (15 субвенцій), а найменше субвенцій виділено на соціально-культурну сферу (три). Окрім цього, на заклади освіти і сферу ЖКГ та інфраструктури було виділено по дев’ять субвенцій, на ремонт доріг – шість, на дитячі та спортивні майданчики – п’ять.

Лідерами за кількістю субвенцій в Одеській області є округи Степана Чернявського (14 об’єктів) та Олександра Ткаченка (13), а найменше отримали округи Антона Кіссе та Артема Дмитрука (по одному об’єкту). На округ Олександра Горенюка припадає шість субвенцій, Сергія Колебошина – п’ять, Ігоря Васильковського – три, Олексія Гончаренка та Анатолія Урбанського – по дві.

Медичні заклади є лідерами і за сумою виділених на Одеську область субвенцій – 36,1 млн грн. Найменше ж коштів (3,6 млн грн) було виділено на дитячі та спортивні майданчики.

Не дивлячись на те, що на соціально-культурну сферу припадає найменша кількість субвенцій, за обсягом виділених коштів ця сфера на другому місці – виділено 17,6 млн грн. На ремонт доріг виділено 12,9 млн грн, на заклади освіти – 12,1 млн грн, на сферу ЖКГ та інфраструктури – 6,9 млн грн.

Найбільше коштів в Одеській області припадає на округ Анатолія Урбанського (16,3 млн грн), а найменше – Антона Кіссе (5 млн грн). На округ Олександра Ткаченка виділено 13,2 млн грн, Олексія Гончаренка – 11 млн грн, Сергія Колебошина, Олександра Горенюка, Артема Дмитрука – по 10 млн грн, Степана Чернявського – 7,7 млн грн та Ігоря Васильковського – 6 млн грн.

Результати досліджень показують, що процес розподілу субвенцій не є прозорим та рівномірним й відбувається непублічно. Народні депутати мають вирішальний вплив на розподіл коштів субвенції через Комісію для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції, абсолютну більшість якої складають саме парламентарі. В подальшому депутати використовують субвенції для власного піару, позиціонуючи їх як кошти виділені особисто народними обранцями. Однак є й такі парламентарі, які зазначають що кошти були виділені з державного бюджету, тобто це кошти платників податків.

Артем Дмитрук, округ № 133

На округ Артема Дмитрука (Київський район Одеси) було виділено одну субвенцію загальною сумою 10 млн грн. Кошти були виділені на придбання вдосконаленого цифрового мамографічного комплексу з додатковою робочою станцією лікаря та медичним цифровим термопринтером сухого друку для Одеського обласного консультативно-діагностичного центру.

Станом на 21 вересня Артем Дмитрук не згадував про виділення зазначеної субвенції на свій округ у соціальних мережах.

Олександр Горенюк, округ № 136

На округ Олександра Горенюка (Суворовський район Одеси) було виділено шість субвенцій на загальну суму 10 млн грн. Кошти були спрямовані на придбання медичного обладнання:

  • апарат для неінвазивної респіраторної підтримки новонароджених з двофазною не синхронізованою оксигенотерапією з високою швидкістю потоку для Одеської обласної дитячої клінічної лікарні – дві субвенції;
  • УЗД апарат з черезстраховідним датчиком та фазованим датчиком для Одеської обласної дитячої клінічної лікарні;
  • реанімобіль та медичного обладнання до нього для Дитячої міської клінічної лікарні № 3;
  • гінекологічне крісло для Одеського обласного онкологічного диспансера;
  • стіл операційний з вбудованим нирковим валиком та зсувом панелі для Одеського обласного онкологічного диспансеру.

Олександр Горенюк не згадував про виділення субвенцій на свій округ у соціальних мережах.

Олексій Гончаренко, округ № 137

На округ Олексія Гончаренка (Балтський, Кодимський, Окнянський, Подільський, Савранський райони – тут і далі адміністративно-територіальний поділ зазначений станом на 2019 рік) було виділено 11 млн грн на одну субвенцію – на капітальний ремонт будівлі Куяльницького центру культури і дозвілля. А також на капітальний ремонт – монтаж автоматичної пожежної сигналізації, системи оповіщення людей про пожежу та системи централізованого спостереження в будівлі Піщанської школи (992 тис. грн).

Олексій Гончаренко також не згадував про виділення субвенцій у своїх соцмережах.

Степан Чернявський, округ № 138

Округ Степана Чернявського (Ананьївський, Березівський, Іванівський, Любашівський, Миколаївський, Ширяївський райони, частина Лиманського району) отримав 14 субвенцій на 7,7 млн грн:

  • придбання дитячого майданчика у с. Виноградне Новокальчевської сільської територіальної громади;
  • закупівля медичного обладнання для Коноплянської амбулаторії;
  • капітальний ремонт водогону від с. Конопляне до с. Богунове;
  • капітальний ремонт водогону в с. Маркевичеве;
  • капітальний ремонт системи водопостачання в с. Конопляне;
  • капітальний ремонт покрівлі Управління освіти, молоді, спорту та культури, охорони здоров’я та соціальної політики виконавчого комітету Березівської міської ради;
  • будівництво спортивного майданчика в с.  Знам’янка;
  • придбання дитячого майданчика на територію ясла-садка №2 «Сонечко» в смт Петрівка;
  • капітальний ремонт приміщень інфекційного відділення Ананьївської багатопрофільної міської лікарні;
  • капітальний ремонт та облаштування зони відпочинку парку Центральний в с. Трояндове;
  • капітальний ремонт тротуарної доріжки по вул. Сонячна в с. Трояндове;
  • капітальний ремонт водогону (частково) по вул. Центральній в с. Сербка;
  • Будівництво системи пожежної сигналізації. Системи керування евакуюванням. Система передачі тривожних сповіщень ДНЗ «Джерельце» в с.  Курісове;
  • Капітальний ремонт фасаду та прилеглої території Миколаївського закладу загальної середньої освіти Старомаяківської сільської ради.

У своїх публікаціях Степан Чернявський згадував виділення коштів на Ананьївську лікарню.

Ігор Васильковський, округ № 139

Три субвенції на суму в 6 млн грн було виділено на округ Ігоря Васильковського (місто Южне, частина Суворовського району Одеси, Великомихайлівський, Захарівський, Роздільнянський райони, частина Біляївського і частина):

  • реконструкція існуючих зовнішніх мереж водопостачання с. Красносілка;
  • капітальний ремонт літніх майданчиків ДНЗ №1 «Веселка» в м.  Роздільна;
  • будівництво реабілітаційного центру для дітей-інвалідів в м.  Южне.

Ігор Васильковський не згадував про виділення субвенцій на свій округ у соціальних мережах.

Сергій Колебошин, округ № 140

На округ Сергія Колебошина (міста Теплодар, Чорноморськ, Овідіопольський район, частина Біляївського району) було виділено 10 млн грн на п’ять субвенцій:

  • капітальний ремонт водоводу в місті Біляївка;
  • придбання автомобіля для Таїровської селищної ради (для подальшої передачі до поліцейської станції);
  • придбання медичного обладнання для Овідіопольської лікарні;
  • придбання обладнання та меблів для Теплодарської міської ради;
  • придбання автомобіля для Теплодарської міської ради.

Сергій Колебошин повідомив про виділення коштів на Овідіпольську лікарню, на придбання автомобіля, обладнання та меблів для Теплодарської міської ради (уточнивши, що закупівлі робитимуться для оснащення поліцейської станції) на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Олександр Ткаченко, округ № 141

13,2 млн грн на 13 субвенцій було виділено на округ Олександра Ткаченка (Білгород-Дністровський, Татарбунарський райони, частина Кілійського району):

  • капітальний ремонт пішохідного містка на перехресті вулиць Шкільної та Різдвяної у місті Вилкове;
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Різдвяна № 45—49 у місті Вилкове;
  • капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Різдвяна у місті Вилкове;
  • капітальний ремонт пішохідного містка на перехресті вулиць Кутузова та Різдвяної у місті Вилкове;
  • капітальний ремонт дитячого майданчика у с. Мирне Вилківської громади;
  • капітальний ремонт тротуарів-кладок по вулицях М. Горького, Лиманській, Пушкіна у місті Вилкове;
  • капітальний ремонт покрівлі будівлі закладу загальної середньої освіти І—ІІІ ступенів — ліцею у м. Вилкове;
  • придбання та встановлення ультразвукової цифрової кольорової доплерівської ультразвукової системи для Кілійського центру первинної медико-санітарної допомоги;
  • придбання двох дефібриляторів з функцією синхронізації для Білгород-Дністровської міської багатопрофільної лікарні;
  • розробка проектно-кошторисної документації для будівницва фізкультурно-оздоровчого комплексу у місті Білгород-Дністровський;
  • придбання ультразвукового сканера для Білгород-Дністровської міської багатопрофільної лікарні;
  • придбання та встановлення ультразвукової цифрової кольорової доплерівської ультразвукової системи для Татарбунарської центральної районної лікарні;
  • придбання та встановлення системи мамографічної з цифровим приймачем в комплектації для Татарбунарської центральної районної лікарні.

Про виділення коштів субвенції на округ Олександр Ткаченко повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Антон Кіссе, округ № 142

На округ Антона Кіссе (Арцизький, Саратський, Тарутинський райони, частина Болградського і частина Кілійського районів) була виділена одна субвенція на 5 млн грн – на будівництво Болградського культурного центру у м. Болград.

Антон Кіссе не оприлюднював інформацію про виділення коштів на вказаний об’єкт.

Анатолій Урбанський, округ № 143

На округ Анатолія Урбанського (Ізмаїльський, Ренійський райони, частина Болградського району) було виділено дві субвенції на 16,3 млн грн:

  • реконструкція незавершеного будівництва загальноосвітньої школи по вул. Івана Франка в м.  Ізмаїлі під спортивну школу;
  • капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С161006 Стара Некрасівка – с. Дунайське.

Про виділення коштів субвенції з державного бюджету Анатолій Урбанський написав у своєму Facebook. Народний депутат у публікації згадав не лише про субвенції виділені на його округ, але й перелічив деякі об’єкти з інших округів.