Відповідно до розпорядження №468-р Кабінету Міністрів України від 19 травня 2021 року Волинська область отримала 50 млн грн субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, які спрямує на 108 об’єктів та заходів. Така кількість профінансованих заходів на Волині за рахунок субвенції «соцеконому» є найбільшою з-поміж усіх областей України.

Громадянська мережа ОПОРА дослідила, що враховуючи загальну суму субвенції – 50 млн грн – на кожного волинянина з державного бюджету було виділено по 48,7 грн. Втім, ці кошти не були рівномірно розподілені ні між округами, ні між територіальними громадами. В результаті 21 територіальна громада із 54 (39%) не отримала жодної копійки субвенції.

Найбільшу кількість субвенцій отримав округ Констанкевич, найбільшу суму – округ Палиці

50 млн грн субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій були розподілені між п’ятьма виборчими округами у Волинській області: №19 (м. Володимир-Волинський, м. Нововолинськ, колишні Володимир-Волинський, Іваничівський і Любомльський райони), №20 (колишні Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський і Турійський райони), №21 (м. Ковель, колишні Ковельський, Ратнівський, Старовижівський і Шацький райони), №22 (м. Луцьк), №23 (колишні Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський і Маневицький райони).

Зокрема, найбільшу суму коштів – 12 млн 432 тис. грн отримав виборчий округ №22 представника депутатської групи «Партія «За майбутнє» Ігоря Палиці. Водночас, найменшу суму коштів субвенції було спрямовано на виборчий округ №19, який представляє у парламенті Ігор Гузь (депутатська група «Партія «За майбутнє») – 8 млн 518 тис. грн.

Разом із тим, округ №20, який представляє у Верховній Раді член фракції «Слуга народу» Вячеслав Рубльов, отримав субвенцію на суму 9 млн 900 тис. грн, виборчий округ №21 Степана Івахіва (депутатська група «Партія «За майбутнє») – 9 млн 150 тис. грн, а виборчий округ №23 Ірини Констанкевич (депутатська група «Партія «За майбутнє») – 10 млн грн.

За кількістю профінансованих об’єктів та заходів на Волині лідирує виборчий округ Ірини Констанкевич, який отримав 38 субвенцій. Найменшу кількість заходів буде профінансовано за кошти «соцеконому» у виборчому окрузі Ігоря Палиці – лише 5. Виборчий округ Степана Івахіва отримав можливість для фінансування 7 заходів, округ Вячеслава Рубльова – 27 заходів, а округ Ігоря Гузя – 31.

Луцька міська громада отримала найбільшу суму субвенції, 21 громада –залишилась без фінансування

У 2021 році на Волині більше половини суми субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 28 млн 152 тис. 787 грн було розподілено між шістьма територіальними громадами.

Так, найбільший обсяг субвенції отримав бюджет Луцької міської громади – 12 млн 250 тис. грн. Окрім Луцька, серед громад, які отримали найбільшу суму коштів «соцеконому», називаємо Забродівську сільську громаду з обсягом отриманої субвенції 5 млн 200 тис. грн, Нововолинську міську громаду – 4 млн 328 тис. грн, Володимир-Волинську міську – 2 млн 290 тис. грн, Камінь-Каширську міську – 2 млн 84 тис. 787 грн та Боратинську сільську територіальну громаду – 2 млн грн.

21 млн 665 тис. 213 грн державних коштів спрямували на фінансування заходів у 27 територіальних громадах. Зокрема, Ківерцівська міська громада отримала 1 млн 829 тис. 200 грн, Ратнівська селищна – 1,5 млн грн, Рожищенська міська – 1,4 млн грн, Дубечненська сільська – 1,3 млн грн, Любешівська селищна – 1 млн 169 тис. 604 грн, Маневицька селищна – 1 млн 180 тис. грн, Смідинська сільська – 1 млн 150 тис. грн, Городищенська і Доросинівська сільські громади – по 1,1 млн грн, Прилісненська сільська – 900 тис. грн, Любомльська міська – 820 тис. грн, Олицька селищна – 800 тис. грн, Цуманська селищна – 827 тис. 372 грн, Сошичненська сільська – 709 тис. 37 грн, Берестечківська міська, Локачинська селищна і Затурцівська сільська громади – по 600 тис. грн, Колківська селищна і Оваднівська сільська – по 500 тис. грн, Іваничівська селищна – 400 тис. грн, Горохівська міська і Луківська селищна – по 200 тис. грн, Устилузька міська – 130 тис. грн, Торчинська селищна – 100 тис. грн, Вишнівська сільська – 50 тис. грн.

Ще 182 тис. грн державної субвенції отримав обласний бюджет Волині.

Разом з тим, 21 територіальна громада у Волинській області залишилася без фінансування. З-поміж таких громад: Ковельська міська, Голобська, Головненська, Заболоттівська, Люблинецька, Мар’янівська, Старовижівська і Шацька селищні, а також Велимченська, Велицька, Дубівська, Зимнівська, Колодяжненська, Литовезька, Павлівська, Підгайцівська, Поромівська, Поворська, Рівненська, Самарівська і Сереховичівська сільські територіальні громади.

За кількістю профінансованих заходів за кошти «соцеконому» на Волині лідирує Нововолинська міська громада із кількістю заходів 20. По 10 заходів профінансують за кошти державної субвенції у Ківерцівській міській і Любешівській селищній громадах. У Камінь-Каширській міській громаді буде профінансовано 7 заходів, у Володимир-Волинській міській – 6, у Сошичненській сільській – 5.

Разом з тим, можливість спрямувати державні кошти на чотири заходи чи об’єкти отримали Турійська селищна, Смідинська і Копачівська сільські громади кожна, по три заходи профінансують у Луцькій та Берестечківській міських, Локачинській селищній та Затурцівській сільських громадах, по два заходи – у Горохівській міській, Маневицькій селищній, Городищенській і  Доросинівській сільських громадах.

Також два заходи буде профінансовано за кошти державного бюджету, спрямовані обласному бюджету.

Ще по одній субвенції було виділено Любомльській, Рожищенській і Устилузькій міським, Ратнівській, Олицькій, Цуманській, Колківській, Іваничівській, Луківській і Торчинській селищним, а також Забродівській, Боратинській, Дубечненській, Прилісненській, Оваднівській та Вишнівській сільським територіальним громадам.

21,4 млн грн субвенції спрямовано на освіту, ще стільки ж – на дорогу та інфраструктуру, на інші галузі – за залишковим принципом

На Волині у 2021 році найбільшу суму коштів субвенції на соціально-економічний розвиток територій – 21 млн 430 тис. 963 грн – виділено на галузь освіти. За ці кошти буде профінансовано 40 заходів та об’єктів. Найменше коштів планують витратити на сферу охорони здоров’я – 0,5 млн грн.

На фінансування заходів та об’єктів у сфері житлово-комунального господарства та інфраструктурні об’єкти було направлено 11 млн 509 тис. 37 грн державної субвенції. За ці кошти буде здійснено 34 заходи. 10 млн грн закладено на дорожню галузь. Ще 5 млн грн 398 тис. грн – на встановлення та реконструкцію 26 дитячих та спортивних майданчиків. Понад 1 млн грн спрямують на реалізацію шести заходів у соціально-культурній галузі.

У виборчому окрузі №19 отримані місцевими бюджетами кошти планують розподілити таким чином: 5 млн 850 тис. грн спрямують на реалізацію заходів у сфері житлово-комунального-господарства та інфраструктурні об’єкти, 2 млн 98 тис. грн – на встановлення і реконструкцію дитячих і спортивних майданчиків, 440 тис. грн – на заклади освіти, 130 тис. грн – на соціально-культурну сферу.

Найбільше коштів у виборчому окрузі №20 відповідно до затвердженого розподілу державної субвенції  передбачено на освітню галузь – 4 млн 300 тис. грн. На встановлення і реконструкцію дитячих і спортивних майданчиків закладено 2 млн 600 тис. грн. Ще 2,5 млн передбачили на сферу житлово-комунального господарства та інфраструктурні об’єкти. Також 500 тис. грн отримають медичні заклади у вигляді придбаного на цю суму медичного обладнання.

У виборчому окрузі №21 усі кошти державної субвенції розподілять між двома галузями. Зокрема, на сферу освіти передбачено 8 млн грн. Ще 1 млн 150 тис. грн буде направлено на розвиток галузі житлово-комунального господарства в територіальних громадах округу та будівництво і реконструкцію інфраструктурних об’єктів.

10 млн грн у виборчому окрузі №22 спрямують на ремонт дороги. Заклади освіти у Луцьку зазнають покращень на суму 2 млн 350 тис. грн. Ще 82 тис. грн буде спрямовано на заходи соціально-культурного значення.

Найбільшу суму державної субвенції у виборчому окрузі №23 планують спрямувати на заходи у сфері освіти – 6 млн 340 тис. 963 грн. Ще 2 млн 9 тис. 37 грн буде направлено на розвиток житлово-комунального господарства та будівництво чи реконструкцію інфраструктурних об’єктів. 950 тис. грн в окрузі буде спрямовано на фінансування заходів у соціально-культурній сфері. Ще 700 тис. грн витратять на встановлення дитячих і спортивних майданчиків.

Оргтехніка, майданчики і капремонти: які об’єкти і заходи профінансують на Волині за кошти «соцеконому»

У Волинській області субвенцію з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій буде спрямовано на реалізацію 108 заходів, серед яких левову частку займають капітальні ремонти та реконструкції інфраструктурних об’єктів.

Зокрема, у виборчому окрузі Ігоря Гузя буде реалізовано 31 захід, пов’язаний із поліпшенням соціально-економічних умов у семи територіальних громадах. Найбільша сума коштів – 1 млн грн – буде спрямована на капітальний ремонт бігових доріжок спортивного ядра стадіону МЦФЗН «Спорт для всіх» у м. Володимир-Волинський. Також у Володимир-Волинській міській територіальній громаді за кошти «соцеконому» буде здійснено капітальний ремонт частини приміщення по вул. Данила Галицького, 7 у місті (500 тис. грн), капітальний ремонт скверу по вул. Поліської Січі (300 тис. грн), придбають техніку та оргтехніку, засоби зв’язку для органів виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради (300 тис. грн), придбають елементи благоустрою для облаштування рекреаційної зони р. Риловиця (190 тис.).

У Нововолинській міській громаді кошти державної субвенції спрямують на капітальні ремонти приміщень, подвір’я школи і дошкільного навчального закладу, міського парку, вулиці (на загальну суму 1 млн 790 тис. грн), будівництво монумента Героям Майдану, учасникам АТО (500 тис. грн), реконструкцію та встановлення дитячих і спортивних майданчиків (1 млн 448 тис. грн), придбання та встановлення вуличних тренажерів (250 тис. грн), придбання меблів та обладнання для КЗ «Центр розвитку ОСББ» (190 тис. грн), придбання та встановлення камер відеонагляду (150 тис. грн).

Ще 820 тис. грн «соцеконому» витратять на реконструкцію парку у м. Любомль, 500 тис. грн – на реконструкцію приміщення ательє «Новинка» у Центрі надання адміністративних послуг у с. Овадне, 400 тис. грн – на будівництво спортивного комплексу у смт Іваничі, 130 тис. грн – на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реконструкції і музеєфікації об’єкта у м. Устилуг, а також 50 тис. грн – на придбання сервера для Вишнівської сільської ради.

Після публікації розпорядження КМУ про розподіл коштів субвенції, народний депутат Ігор Гузь записав відео, яке розмістив на своїй офіційній сторінці у мережі Facebook, у якому звернувся до виборців свого округу з інформативним повідомленням про виділені кошти. Він розповів, на що саме кошти будуть спрямовані, а також пояснив, чому найбільше заходів буде профінансовано у м. Нововолинськ.

Виборчий округ Вячеслава Рубльова отримав кошти державної субвенції для фінансування 27 об’єктів та заходів у 12 територіальних громадах. Найбільшу суму коштів – 2 млн грн – спрямують на реконструкцію дитячого садочка у с. Радомишль (Боратинська сільська територіальна громада). Ще 1 млн грн витратять на реконструкцію дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» у с. Чаруків (Городищенська сільська громада). Також за 1 млн грн  планують зробити капітальний ремонт покрівлі Будинку культури у с. Доросині (Доросинівська сільська громада).

За кошти «соцеконому» передбачено здійснити капітальний ремонт головного корпусу Турійської центральної районної лікарні (500 тис. грн), капітальний ремонт школи у с. Залісці (400 тис. грн) та спортзалу школи у с. Березолуки на території Копачівської сільської громади.  Капітальні ремонти будуть також проведені у двох школах смт Турійськ та с. Уляники на території Копачівської ТГ на загальну суму 500 тис. грн.

На будівництво дитячих і спортивних майданчиків на території Горохівської, Рожищенської і Берестечківської міських, Луківської, Локачинської, Торчинської і Турійської селищних, Копачівської, Доросинівської, Городищенської, Затурцівської,  сільських громад планують витратити 2 млн 600 тис. грн. Ще 1,5 млн грн буде спрямовано на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення у Берестечківській міській, Локачинській селищній та Затурцівській сільській громадах.

20 травня 2021 року народний депутат Вячеслав Рубльов на своїй офіційній сторінці у Facebook розмістив допис про те, що Кабінет Міністрів розподілив «соцеконом» таким чином, що на округ №20 надійде 10 млн грн. Також нардеп оприлюднив статті витрат субвенції.

У виборчому окрузі Степана Івахіва кошти «соцеконому» були розподілені між чотирма громадами. Найбільше заходів в окрузі буде профінансовано у Смідинській сільській громаді. 500 тис. грн тут направлять на капітальний ремонт будинку культури, 300 тис. грн – на капітальний ремонт будівлі місцевої пожежної охорони, 200 тис. грн – на благоустрій території, ще 150 тис. грн – на виготовлення прооєктно-кошторисної документації для капітального ремонту будинку культури.

Натомість, найбільшу суму – 5 млн 200 тис. грн – спрямують на реконструкцію приміщення дитячого садка у с. Видраниця на території Забродівської сільської громади. Ще 1,5 млн грн витратять на реконструкцію будівлі з добудовою спортивного залу у школі смт Ратне, а 1,3 млн грн – на капітальний ремонт дошкільного закладу у с. Дубечне (Дубечненська ТГ).

В окрузі Ігоря Палиці, який обмежується обласним центром, найбільше коштів «соцеконому» – 10 млн грн – спрямують на капітальний ремонт площі перед Палацом урочистих подій. Ще 2 млн грн направлять на капітальний ремонт скверу біля НВК №26.

Решту коштів розподілять таким чином: 250 тис. грн спрямують на придбання мультимедійного обладнання для потреб школи №19, 100 тис. грн – на придбання меблів для STEAM-лабораторії у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти, 82 тис. грн – на придбання спортивного інвентарю для потреб КЗ «Волинський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства молоді Волинської обласної ради».

Найбільше заходів за кошти «соцеконому» буде профінансовано в окрузі Ірини Констанкевич – 38 на території 9 територіальних громад. Так, у Камінь-Каширській міській територіальній громаді за 1 млн грн заплановано здійснити реконструкцію готелю «Турія», за 354 тис. 360 грн – капітальний ремонт дошкільного закладу «Пролісок» у с. Пнівне, за 260 тис. 427 грн – придбання твердопаливний котел для «Великоглушанського ліцею», за 200 тис. грн – капітальний ремонт мережі вуличного освітлення у с. Велика Глуша, за 130 тис. грн - придбання стільців для будинку культури у с. Воєгоща, за 100 тис. грн – капітальний ремонт мережі вуличного освітлення у с. Мала Глуша, за 40 тис. грн – придбання вікон та дверей для будинку культури у с. Воєгоща.

У Ківерцівській міській громаді за кошти субвенції придбають комп’ютерної техніки для семи шкіл на загальну суму 1 млн 20 тис. грн. У трьох школах громади також заплановано здійснити капітальні ремонти фасадів загальною вартістю 809 тис. 200 грн.

У Любешівській селищній територіальній громаді усі кошти – 1 млн 169 тис. 604 грн –направлять на капітальні ремонти будинку культури у с. Деревок, п’яти шкіл та чотирьох закладів дошкільної освіти. У Колківській селищній громаді на 500 тис. грн планують придбати комп’ютерної техніки та оргтехніки для закладів освіти. В Маневицькій селищній громаді 700 тис. грн спрямують на будівництво спортивного комплексу на території школи, ще 480 тис. грн – на реконструкцію Маневицького краєзнавчого музею.

В Олицькій селищній територіальній громаді за 800 тис. грн планують зробити капітальний ремонт даху закладу освіти у с. Дерно, в Цуманській селищній громаді за 827 тис. 372 грн – капітальний ремонт системи опалення ДНЗ «Сонечко», у Прилісненській сільській громаді за 900 тис. грн – термомодернізацію ДНЗ с. Городок, а у Сошичненській сільській громаді – реконструкцію вуличного освітлення на загальну суму 709 тис. 37 грн.

Про виділену Кабінетом Міністрів України субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій Ірина Констанкевич повідомила 20 травня 2021 року на своїй сторінці у мережі Facebook.

Загалом Кабінет міністрів розподілив більше 1,6 мільярдів гривень на субвенції у 2021 році. Детальніше читайте у матеріалі ОПОРИ:  https://www.oporaua.org/report/parliament/23199-iak-kabmin-rozpodiliv-bilshe-1-6-miliardiv-griven-na-subventsiyi