Із парламентами яких країн підтримують зв’язки народні депутати-мажоритарники з Києва та в яких міжфракційних депутатських об’єднаннях у Верховній Раді вони беруть участь? Про це читайте далі у дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Народні обранці, відповідно до Закону «Про Регламент Верховної Ради України», можуть входити до міжфракційних депутатських об'єднань чи комітетів, а також ініціювати їх створення. Крім того, шляхом добровільного об’єднання нардепи можуть утворювати депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. ОПОРА дослідила участь київських нардепів мажоритарників у складі таких об’єднань та груп.

Нині в українському парламенті існує 80 груп з міжпарламентських зв’язків. Середня кількість членів у кожній із них перебуває у межах від 5 до 176. 

Головні завдання таких груп:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві;
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин;
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.
З парламентами яких країн підтримують зв’язки депутати, обрані у 13 київських одномандатних виборчих округах?

Мар'яна Безугла входить до груп взаємодії з такими державами: Швеція, Німеччина, США, Польща, Естонія, Велика Британія, Канада, Китайська Народна Республіка.

Ганна Бондар бере участь у роботі групи для співпраці з Кубою, Японією й Алжиром.

Людмила Буймістер є у складі груп із взаємодії з такими державами:  Швеція, Канада, Нідерланди, Бельгія, Велика Британія, Норвегія та співголовою Франція, Румунія.

Роман Грищук у рамках депутатської групи співпрацює з Японією, Іспанією, ОАЕ, Сингапуром, США. Він займає і кілька керівних посад — є співголовою груп зі зв’язків з Аргентиною і Туреччиною, а також секретарем групи взаємодії з Фінляндією.

Дмитро Гурін входить до групи із взаємодії з Індією, Фінляндією, Японією, Швецією.

Артем Дубнов є членом груп для співпраці з такими державами: Казахстан, Люксембург, ОАЕ, Іспанія, Польща, Мексика, Ізраїль, Хорватія.

Леся Забуранна взаємодіє з Великобританією, Китайською Народною Республікою, Польщею і США. Депутатка обіймає посаду співголови групи для співпраці з Канадою і заступниці співголови групи для співробітництва з Японією.

Максим Перебийніс є членом груп із взаємодії з ОАЕ, США, Китайською Народною Республікою, Казахстанои, Естонією, Хорватією, Канадою. У групі для зв’язків із Північною Македонією депутат обіймає керівну посаду заступника співголови.

Анна Пуртова долучається до роботи груп із взаємодії з такими державами: Сінгапур, США, Саудівська Аравія, Чорногорія, Литва, Канада, Туреччина та співголова: ОАЕ.

Микола Тищенко співпрацює зі США, Угорщиною, Великобританією, Туреччиною, Словаччиною, а також є співголовою груп зі зв’язків із Саудівською Аравією і Катаром та заступником співголови групи співробітництва з ОАЕ

Сергій Швець є членом груп для взаємодії з Канадою, Молдовою, Польщею, Великобританією, Литвою, Туреччиною, США.

Олександр Юрченко входить до груп із міжпарламентських зв’язків із такими країнами: Литва, Румунія, Канада, Південна Корея, Бельгія, Польща, США, Індія.

Богдан Яременко бере участь у роботі груп взаємодії зі США і Туркменістаном.

З діяльністю Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва можна ознайомитися за посиланням. На вказаній сторінці опубліковані дані про результати діяльності кожної групи у вигляді звітів. Наприклад, за підписами Романа Грищука та Умєрова Рустема є інформація про роботу з Туреччиною:

«17.01.2020 відбулось засідання депутатської групи за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Турецької Республіки в Україні пана Ягмур Ахмет Гюльдере. На засіданні було обговорення питання підтримки з боку Туреччини територіальної цілісності та суверенітету України, поглиблення економічних зв’язків між країнами та укладення Угоди про зону вільної торгівлі...»

Зі Звіту про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою (документ підписаний співголовами — Лесею Забуранною та Іваном Курльком):

«5 березня 2020 року члени групи взяли участь у прийнятті від імені Надзвичайного і Поважного Посла Канади Лариси Ґаладзи з нагоди офіційного візиту до України Міністра закордонних справ Канади Франсуа Філіпа Шампаня. Сторони детально обговорили питання українсько канадського співробітництва в політико-безпековій, торговельно економічний, інвестиційній та гуманітарній сферах, а також перебіг реформ в Україні…»

Міжфракційні  депутатські об’єднання: участь київських мажоритарників

Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді діють 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Більшість із них (57%) були утворені ще у 2019 році.

Зазвичай міжфракційні об’єднання складаються із представників різних політичних фракцій та груп, хоча у парламенті є і винятки. Так, у 29 об’єднаннях — у 80% і більше випадків — членами є представники однієї фракції — “Слуга народу” (у 28 з 29). Крім того, 3 об’єднання (“Антикорупційний наступ”, “За Одещину” та “Антирейдерська коаліція”) на 100% складаються з депутатів від “Слуги народу”.

Розглянемо, в яких депутатських групах беруть участь народні депутати, обрані у межах 13 одномандантних виборчих округів столиці.

Членство депутатів, обраних у мажоритарних округах Києва, у міжфракційних депутатських об’єднаннях

Депутат

Кількість МДО

Роман Грищук

16

Леся Забуранна

16

Мар'яна Безугла

15

Дмитро Гурін

14

Людмила Буймістер

13

Микола Тищенко

13

Олександр Юрченко

12

Ганна Бондар

12

Максим Перебийніс

11

Анна Пуртова

11

Богдан Яременко

8

Сергій Швець

6

Артем Дубнов

6

Лише у 8 з 153 депутатських груп, де столичні мажоритарники є членами, вони займають керівні посади.

Анна Пуртова —секретар МДО  “За права дітей з особливими освітніми потребами”.

Леся Забуранна обіймає посаду співголови в об'єднаннях “Intermarium”, “За українську науку”, “Жінки. Мир. Безпека”.

Роман Грищук — співголова депутатського об'єднання  “За ФОПів”

Микола Тищенко є головою МДО “Енергоефективна Україна” і співголовою об'єднань“ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ” та “Правозахисна та антикорупційна коаліція”.

Про створення найбільшого міжфракційного депутатського об’єднання «За конституційну реформу і ефективну владу» оголосив 20 липня тоді Перший заступник Голови Верховної Ради Україн Руслан Стефанчук. До складу МДО увійшли 283 народних депутати. Руслан Стефанчук займає посаду його співголови. Метою створення цього МДО є визначення пріоритетних напрямів реформування Конституції України, взаємодія з експертними громадськими організаціями для обміну інформацією щодо необхідних актуальних змін в Основний закон, утворення координаційного центру у виконавчій владі. Членами цього об'єднання є всі депутати-мажоритарники, обрані у Києві, крім Анни Пуртової.