Парламентарі від Київської області є членами 33 депутатських об’єднань та входять до 37 груп з міжпарламентських зв’язків. ОПОРА проаналізувала, з ким вони об’єднуються та з якими країнами «хочуть дружити».

Міжфракційні об’єднання

Крім депутатських фракцій чи груп, українські парламентарі можуть входити до складу міжфракційних депутатських об’єднань. Їх створюють із різною метою. Це може бути регіональний принцип, як, наприклад, у випадку з об’єднання «Київщина», сформованим, щоб залучити до своїх лав усіх парламентарів, що мають стосунок до Київської області, і, відповідно, розв’язувати проблеми регіону. Також існують об’єднання для просування певної тематики чи декларування позиції з того чи іншого питання. Загалом у стінах ВРУ зареєстровано 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Депутати-мажоритарники від Київщини входять до 33 об’єднань, але при цьому лише в 13 з них є більш як один представник регіону. Решта 20 мають по одному представнику від Київської області. В 4 міжфракційних депутатських об’єднаннях мажоритарники Київщини обіймають керівні посади.

Міжфракційне депутатське об’єднання

Кількість депутатів-мажоритарників від Київської області

Загальна кількість депутатів в об'єднанні

1

ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА

6

259

2

Invest in Ukraine

5

222

3

Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості

5

15

4

За конституційну реформу і ефективну владу

5

264

5

ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО

4

217

6

Intermarium

4

212

7

За міжконфесійний мир в Україні

4

84

8

Київщина

3

12

9

Прості рішення та результати

3

78

10

Країна доступна для всіх

2

17

11

Світове українство

2

22

12

Захист прав дитини — пріоритет держави

2

40

13

Депутатська аграрна рада

2

15

14

Питна вода

1

14

15

За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу

1

42

16

За Хмельниччину

1

12

17

Новий Київ

1

19

18

За спорт і здоровий спосіб життя

1

38

19

Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство

1

29

20

Енергетична незалежність України та безпека

1

13

21

Розвиток України

1

11

22

Спроможні громади — сильна Україна

1

35

23

Урбаністи

1

35

24

За розвиток атомної енергетики

1

36

25

За українську науку

1

98

26

Європейський зелений курс

1

48

27

ДУБИНА — слуга українського народу

1

5

28

Збережи ФОП

1

38

29

Розвиток відносин Україна — Катар

1

31

30

Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія

1

31

31

Національна платформа примирення та єдності

1

31

32

На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти» (Forbidden To Forbid)

1

29

33

Енергоефективна Україна

1

29

Якщо говорити про «найпопулярніші» серед мажоритарників Київщини депутатські об'єднання, то, цілком логічно, такими є найчисленніші об’єднання парламенту. Так, найбільше мажоритарників регіону перебувають у складі об’єднання «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА». До нього входить 6 із 9 представників Київської області. По 5 парламентарів долучилися до об'єднань «Invest in Ukraine», «За конституційну реформу і ефективну владу» та «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості». Останнє дещо вирізняється серед інших. Воно не входить до найпопулярніших об’єднань парламенту, а натомість має лише 15 членів, і представники Київщини становлять його третину. Ще одним цікавим об’єднанням, в якому є більш ніж один депутат від регіону, є «Київщина». От тільки з 9 мажоритарників до його складу входять лише 3 — Ольга Василевська-Смаглюк, Олег Дунда та Анна Скороход, хоча в цілому його членами є 12 осіб.

Якщо проаналізувати дані в розрізі окремих депутатів області, то до складу найбільшої кількості об’єднань — 11 — входить представниця 93 округу Анна Скороход. Тут і вже згадані вище «Київщина», «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», так і менш популярні в регіоні «Прості рішення та результати», куди входить 3 нардепи з області, та «Захист прав дитини — пріоритет держави», в якому є два представники Київщини. В 5 міжфракційних об’єднаннях Анна Скороход — єдина мажоритарниця з Київської області. Йдеться про «За розвиток атомної енергетики», «Європейський зелений курс», «Збережи ФОП», «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій "Заборонено забороняти" (Forbidden To Forbid)» і «Енергетична незалежність України та безпека».

До складу 8 міжфракційних депутатських об’єднань входить обраний в 94 окрузі Олександр Дубінський — «Питна вода», «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «Світове українство», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Intermarium», «За міжконфесійний мир в Україні», «ДУБИНА — слуга українського народу». В останньому депутат є керівником.

Аналогічно, до 8 об’єднань входить обранець від 92 округу Валерій Колюх — «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Урбаністи», «За українську науку», «Intermarium», «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», «За міжконфесійний мир в Україні», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу».

Представник 90 округу Микола Бабенко є членом 7 міжфракційних об’єднань — «Країна доступна для всіх», «Україна — ОАЕ: співробітництво, інвестиції, партнерство», «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Розвиток відносин Україна — Катар», «Україна — Кувейт, дружність, повага та взаємодія», «Національна платформа примирення та єдності».

Членом 7 об’єднань є Микола Галушко, обраний в 97 окрузі, — «За спорт і здоровий спосіб життя», «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Intermarium», «За міжконфесійний мир в Україні», «За конституційну реформу і ефективну владу» та ««Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості».

Так само до 7 міжфракційних депутатських об’єднань входить Олександр Горобець, обраний до парламенту в 95 окрузі, — «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Депутатська аграрна рада», «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу» та «Енергоефективна Україна».

Як і більшість її колег, до складу 7 об’єднань входить Ольга Василевська-Смаглюк — «Країна доступна для всіх», «За Хмельниччину», «Новий Київ», «Invest in Ukraine», «Захист прав дитини — пріоритет держави», «За конституційну реформу і ефективну владу» та «Київщина» (в останньому ця депутатка, обрана в 96 окрузі, є головою).

Сергій Бунін, представник 98 округу, також входить до складу 7 об’єднань — «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Депутатська аграрна рада», «Intermarium», «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості», «За міжконфесійний мир в Україні», «За конституційну реформу і ефективну владу» та «Розвиток України», в якому депутат є співголовою.

До найменшої кількості об’єднань — 5 — входить обранець від 91 округу Олег Дунда — «Київщина», «Invest in Ukraine», «Світове українство», «Спроможні громади — сильна Україна» та «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО».

Народний депутат

Фракція/Група

№ ОВО

До скількох міжфракційних депутатських об’єднань входить.

Чи обіймає керівні посади

Анна Скороход

За майбутнє

93

11

Ні

Валерій Колюх

Слуга народу

92

8

Ні

Олександр Дубінський

Позафракційний

94

8

Так — 1

Микола Бабенко

Довіра

90

7

Ні

Микола Галушко

Слуга народу

97

7

Так — 1

Олександр Горобець

Слуга народу

95

7

Ні

Ольга Василевська-Смаглюк

Слуга народу

96

7

Так — 1

Сергій Бунін

Слуга народу

98

7

Так — 1

Олег Дунда

Слуга народу

91

5

Ні

Групи з міжпарламентських зв’язків

Іншою цікавою темою в роботі Верховної Ради є групи з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами. Загалом таких груп є 80. До 37 із них входить щонайменше по 1 мажоритарнику від Київської області. Слід зазначити, що, хоча парламентарі від столичного регіону і представлені в «найпопулярніших» групах, все ж, якби рейтинг формувався суто в Київській області, він суттєво відрізнявся б від національного і виглядав би так:

Топ–3 країн, із якими «хочуть дружити» парламентарі від Київщини, — Азербайджан, Китайська Народна Республіка (групи із зв'язків з цими державами мають по 5 нардепів з регіону) та Ізраїль (до відповідної групи входить 4 народні обранці).

По 3 мажоритарники з Київської області входять в групи міжпарламентських зв’язків із Канадою, Польщею, Німеччиною та Норвегією. По 2 — до груп із зв'язків із США, Японією, ОАЕ, Угорщиною, Швейцарією, Туреччиною, Іспанією, Нідерландами, Словаччиною та Узбекистаном. Ще до 20 груп входить по одному мажоритарнику з регіону.

5 народних обранців входять одразу до 8 груп кожен. Це Олександр Дубінський, Сергій Бунін, Микола Галушко, Олександр Дубінський та Валерій Колюх. 3 депутати входять до 7 груп — Микола Бабенко, Ольга Василевська-Смаглюк та Анна Скороход. До найменшої кількості груп з міжпарламентських зв’язків (5) входить Олег Дунда.

Народний депутат

Фракція/груп

До скількох груп з міжпарламентських зв’язків входить

Групи зв’язків з якими країнами

Олександр Горобець

Слуга народу

8

Ізраїль, Канада, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Китайська народна Республіка, Азербайджан, Польща

Сергій Бунін

Слуга народу

8

Ірак, Узбекистан, Китайська Народна Республіка, Норвегія, Азербайджан, В'єтнам, Нідерланди, Німеччина

Микола Галушко

Слуга народу

8

Бельгія, Туреччина, Іспанія, Азербайджан, Велика Британія, Китайська Народна Республіка, ОАЕ, Польща

Олександр Дубінський

Позафракційні

8

Польща, Швейцарія, Ізраїль, Португалія, Індія, Іспанія, Китайська Народна Республіка, Словаччина, Перу

Валерій Колюх

Слуга народу

8

Ізраїль, Німеччина, США, Азербайджан, Польща, Угорщина, Канада, Узбекистан

Микола Бабенко

Довіра

7

Угорщина, Словаччина, Азербайджан, ОАЕ, Китайська Народна Республіка, Аргентина, Єгипет

Ольга Василевська-Смаглюк

Слуга народу

7

Швейцарія, Італія, Японія, Ізраїль, Казахстан, Куба, Австрія

Анна Скороход

За майбутнє

7

Норвегія, Японія, Туреччина, Австралія, США, Канада, Південна Корея

Олег Дунда

Слуга народу

5

Литва, Люксембург, Естонія, Чехія, Франція