Громадянська мережа ОПОРА підготувала онлайн-мапу громадських приймалень народних депутатів-мажоритарників та політичних партій, що представлені в парламенті. Втім, у Харківській області вдалося зібрати менше половини необхідних відомостей.

Влітку 2021 року Громадянська мережа ОПОРА проводила дослідження стосовно адрес та графіку роботи громадських приймалень народних депутатів та політичних партій, що представлені в парламенті. За результатами цієї роботи було створено онлайн-мапу, завдяки якій громадяни можуть отримати відповідну інформацію щодо свого виборчого округу чи населеного пункту. Для збору даних ми аналізували відкриті джерела та надсилали запити до народних депутатів і політичних партій.

Приймальні народних депутатів

До Харківської області входять 14 виборчих округів (№168–181). Для отримання інформації про наявність приймалень та графік їх роботи кожному депутату було надіслано відповідний запит. Однак відповіді надійшли тільки від Марії Мезенцевої, Вікторії Кінзбурської, Юрія Здебського, Дмитра Люботи, Юлії Світличної, Олексія Красова. Натомість інформацію про адресу, графік роботи та контактних осіб надали лише Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська, Юрій Здебський та Дмитро Любота. 

Так, приймальня Марії Мезенцевої розташована на вулиці Тобольській 42 в Харкові, графік роботи понеділок-п’ятниця з 14:00 до 18:00. Приймальня Вікторії Кінзбурської працює з 09:00 до 17:00 в будні дні за адресою Стадіонний проїзд 10. Юрій Здебський має приймальню в будинку культури ХТЗ (пр-т Архітектора Альошина 6/1), яка працює щовівторка та щочетверга з 09:00 до 18:00, кожну другу суботу місяця з 14:00 до 18:00 і кожну четверту суботу місяця з 09:00 до 13:00. Приймальня Дмитра Люботи розташована в м. Куп’янськ за адресою вул. Садова 1, графік роботи: понеділок, середа, п’ятниця з 8:00 до 17:00, перерва з 12:00 до 13:00.

Юлія Світлична відповіла, що інформація про роботу приймалень вказана на її сторінці на сайті Верховної Ради України, де розміщені адреси та графік прийому 5 приймалень:

1. Харківська область, смт Кегичівка, вул. Волошина 50, години прийому: 9.00–⁠11.00 (перша середа місяця);

2. Харківська область, смт Зачепилівка, вул. Центральна 56, каб. 6, години прийому: з 9.00–11.00 (друга середа місяця);

3. Харківська область, смт Сахновщина, вул. Шмідта 10, години прийому: з 9.00–11.00 (третя середа місяця);

4. Харківська область, м. Лозова, вул. Ярослава Мудрого 1, години прийому: 12.00–14.00 (перша та третя середа місяця);

5. Харківська область, м. Красноград, вул. Соборна 58А, години прийому 12.00–14.00 (перша і третя середа місяця).

Однак на сайті не вказано жодних контактів, за якими можна звернутися до приймалень, що створює логістичні складнощі для виборців.

Олексій Красов вказав, що має 2 приймальні: с. Золочів, пл. Слобожанська 3 та м. Валки, вул. Харківська 16, але жодної інформації про контакти або графік роботи надано не було.

Решта депутатів на запити не відповіли. Інформацію про приймальні Олександра Куницького, Андрія Одарченка, Олександра Бакумова та Олександра Фельдмана вдалося знайти на сайті Верховної Ради України, Facebook-сторінках та особистому сайті Олександра Фельдмана. Відомостей про інших депутатів немає.

Приймальні Олександра Куницького розташована за адресою вул. Рудика 6, Андрія Одарченка — вул. Загородня 51, Олександра Бакумова — вул. Плеханівська 65, Олександра Фельдмана —  вул. Полтавський шлях 56.

Приймальні політичних партій

Крім народних депутатів, ОПОРА звернулась із запитами також до парламентських політичних партій, але інформація надійшла лише від трьох із них: «За майбутнє», «Європейська Солідарність» та «Батьківщина». До того ж у своїй відповіді партія «За майбутнє» зазначила, що наразі громадські приймальні партії перебувають у процесі утворення, а прийом громадян на місцях відбувається через громадські приймальні депутатів місцевих рад, обраних від цієї політичної сили.

Партія «Європейська Солідарність» у відповіді на запит зазначила, що регіональна приймальня розташована за адресою м. Харків, вул. Мироносицька 57Б і працює з  понеділка по п’ятницю з 09:00 до 18:00.

Найбільшу кількість партійних приймалень має ВО «Батьківщина». Згідно з відповіддю на запит, у Харківській області функціонує 14 приймалень, з них 6 (харківська обласна, харківська міська, холодногірська, новобаварська, немишлянська та московська районні в місті Харкові) розташовані за адресою вул. Сумська 57, графік роботи: понеділок — п’ятниця з 10:00 до 17:00, перерва з 13:00 до 14:00.

Детальна інформація з усіма адресами та контактами приймалень розміщена на Мапі приймалень ОПОРИ: https://rada.oporaua.org/map/

*Інформація, викладена в тексті, є актуальною станом на кінець вересня 2021 року.