Найбільш активна комунікація політиків з виборцями зазвичай відбувається у виборчий період. Та після виборів ситуація може кардинально змінитися: відшукати адресу приймальні непросто, до того ж в результаті можна дізнатися, що приймальня не працює,  а нардеп радить звертатися до нього електронною поштою. Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, де розміщують інформацію про свої громадські приймальні народні депутати від Хмельниччини та місцеві осередки парламентських політичних партій.

Депутатські приймальні

Здебільшого сучасний виборець очікує відшукати контакти депутатських приймалень  на різноманітних онлайн-ресурсах. Один із таких ресурсів – сайт Верховної Ради України. Інформація про адреси депутатських приймалень може бути розміщена на сторінці депутата, в розділі «Матеріали, що оприлюднюються на прохання народного депутата». Як свідчить моніторинг ОПОРИ, із семи мажоритарників від Хмельницької області у такий спосіб повідомив, де розташована його приймальня, лише один – Віктор Бондар (виборчий округ №191). Натиснувши на активне посилання у зазначеному розділі, можна завантажити документ із адресою депутатської приймальні в Хмельницькому (Львівське шосе, 33) та адресами службових приміщень нардепа в Києві.

Віктор Бондар також є єдиним нардепом від області, адреса депутатської приймальні якого вказана на сайті Хмельницької обласної ради у розділі «Народні депутати України від Хмельницької області».

Ще один спосіб довідатися, де шукати свого нардепа чи його помічників, – відвідати вебсайт (за наявності) самого обранця. Проте треба застерегти виборців: не завжди там розміщено актуальну інформацію.

З-поміж хмельницьких нардепів-мажоритарників власні сайти мають лише двоє – Сергій Лабазюк (виборчий округ №188) та Олександр Герега (виборчий округ №192). Сайт Віктора Бондаря, який він використовував як нардеп попереднього скликання, наразі не працює.

На офіційному вебсайті Сергія Лабазюка в розділі «Контакти» інформація про адреси приймалень застаріла. До прикладу, на вулиці Кам’янецькій, 66, вказаній як адреса приймальні депутата, нині розташована приватна поліклініка, а депутатська приймальня, як повідомляла в місцевих ЗМІ пресслужба партії «За майбутнє», працює на вулиці Соборній, 34: «Приймальня (осередку партії «За майбутнє» – Авт.) працюватиме за адресою: вулиця Соборна, 34. Прийом відвідувачів проводитимуть двічі на тиждень у вівторок і четвер. Час прийому – з 10 до 16 години. За цією ж адресою працює приймальня народного депутата України по 188 округу Сергія Лабазюка. У приймальні чекають на жителів 188 округу з 9 до 13 години», – писали в онлайн-виданні «Є» у вересні минулого року.

На сайті Олександа Гереги в розділі «Контакти» оприлюднено адреси, номери телефонів та навіть фото чотирьох приймалень на окрузі депутата – у містах Городку, Дунаївцях, селищах Чемерівцях та Ярмолинцях.

У Миколи Стефанчука, Олени Копанчук, Олексія Жмеренецького та Ігоря Марчука своїх вебсторінок немає, вони інформують про власну діяльність у соцмережі Facebook.

Де і як працює депутатська приймальня Миколи Стефанчука (виборчий округ №187) можна дізнатися з публічної сторінки депутата у соцмережі Facebook. Цією інформацією народний обранець поділився ще у вересні 2019 року, коли повідомив, що його приймальня діє в Хмельницькому, на вул. Пилипчука, 36.

Адрес громадських приймалень Олени Копанчук (виборчий округ №189) немає на її сторінці в Facebook в розділі «Інформація» або в окремому дописі, однак дізнатися їх можна, запитавши у коментарях під дописами депутатки, як це зробила одна виборчинь. Та все ж депутатка наголошує, що працює за графіком виїзних прийомів, і радить стежити за її сторінкою в соцмережі.

На початку депутатської діяльності Олексій Жмеренецький (виборчий округ №190) повідомляв про розташування й графік роботи приймальні в Шепетівці на своїй сторінці у фейсбуці. Депутат також писав про закритий режим роботи приймальні в період карантину та пропонував виборцям в умовах карантину звертатися до нього електронною поштою.

А от народний депутат Ігор Марчук (виборчий округ №193) у червні цього року на своїй сторінці в Facebook поінформував виборців, що його приймальня – «найкраще місто в світі Кам’янець-Подільський». У відео депутат повідомив, що прийматиме людей просто неба, оскільки заступники міського голови Кам’янця-Подільського не підтримали його звернення щодо виділення кабінету для приймальні в будівлі міської ради.

Щоб отримати достовірну інформацію про адреси приймалень народних депутатів-мажоритарників від Хмельницької області, ОПОРА звернулася із відповідними запитами на електронні адреси депутатів, вказані на їхніх сторінках на офіційному вебсайті Верховної Ради України. Відповів на запит лише Олександр Герега, вказавши ті ж контакти, що зазначені на його сайті.

Приймальні політичних партій

В українському парламенті 9 скликання наявні фракції п’яти політичних партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», а також депутатські групи «Партія «За майбутнє» та «Довіра». Відповідно, ОПОРА намагалася дізнатися адреси приймалень в області шести політичних сил.

Одразу зазначимо, що на запити ОПОРИ до обласних осередків та до народних депутатів, які очолюють партійні організації в області, відповідь надала лише Хмельницька територіальна організація політичної партії «Європейська Солідарність». Як зазначили партійці, приймальні політичної сили на цей час працюють у містах Хмельницькому (Пушкіна,11) та Нетішині (просп. Незалежності, 22). Адресу приймальні партії у Хмельницькому вказано і на сайті партії.

У секретаріаті партії «За майбутнє» ОПОРІ повідомили, що громадські приймальні партії перебувають в процесі утворення,  а прийом громадян здійснюється через громадські приймальні депутатів місцевих рад, обраних від цієї політичної сили.

Водночас, як свідчить інформація у хмельницьких медіа та на сторінці обласного партійного осередку в Facebook, партійна приймальня в обласному центрі працює ще з вересня 2020 року на вул. Соборній, 34. Тоді в комерційному матеріалі на сайті видання «Є» представники партії наголошували, зокрема, на важливості роботи приймальні. «Громадська приймальня – це дуже ефективний інструмент спілкування з людьми. Це той майданчик, який дає можливість зрозуміти настрої людей, з’ясувати проблеми під час безпосереднього спілкування. Я переконаний, що громадська приймальня є своєрідним інструментом для наших подальших планів», – цитували в медіа співголову обласної організації партії Сергія Іващука.

За інформацією центрального офісу партії «ВО «Батьківщина», на Хмельниччині партійні приймальні функціонують у містах Хмельницькому (вул. Проскурівська, 17), Кам’янці-Подільському (вул. Грушевського, 46, кімн. 511 та 607), Славуті (вул. Церковна, 45/7) та в селищі Ярмолинцях (вул. 600-річчя Ярмолинець, 3).

На партійному сайті є інформація лише про приймальню в Хмельницькому на вул. Проскурівській, 60/1, цю ж адресу обласної приймальні зазначали в дописі на партійній сторінці в Facebook. Однак згідно із відповіддю на запит ОПОРИ за цією адресою розташована громадська приймальна народного депутата Андрія Кожем'якіна.

Політична партія «Слуга народу» не зазначає контактів своїх приймалень ані на фейсбук-сторінці обласного осередку, ані на партійному сайті. Зокрема, на офіційному вебсайті партії в розділі «Хмельницька область – контакти» зазначено лише банківські реквізити.

Проте нещодавно на партійній сторінці в фейсбуці повідомляли про відкриття офісу партії в Шепетівці, де «кожен зможе зареєструвати звернення до депутатів місцевих рад або депутатів Верховної Ради України».

Відомості про громадські приймальні партій «Голос» та «Опозиційна платформа – За життя» на Хмельниччині у відкритих джерелах відшукати не вдалося.

Щоб спростити пошук контактів приймалень народних депутатів та політичних партій, ОПОРА створила Мапу приймалень. Адреси та режим роботи приймалень розміщені за посиланням: https://rada.oporaua.org/map/