Народні обранці, які представляють у Верховній Раді України Луганську область, найчастіше під час прийняття рішень обирають кнопку «за». Лідером за кількістю зареєстрованих законопроєктів серед мажоритарників є Сергій Вельможний. Найбільше виступав у Верховній Раді Сергій Шахов, а найменше – Олексій Кузнєцов. Такими є результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА роботи депутатів-мажоритарників Луганщини протягом 2 років діяльності парламенту 9 скликання.

21 липня 2019 року відбулись позачергові вибори народних депутатів України. Луганська область відповідно до виборчої системи поділена на 11 територіальних виборчих округів (ВО № 105-114). У той же час відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 2 липня 2019 року № 1430 "Про деякі питання організації та проведення голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в окремих регіонах України"  вибори відбулися лише на 6 виборчих округах (ВО № 105-107 та ВО № 112-114) Луганщини. Згідно з результатами волевиявлення громадян кандидати від партії «Наш край» здобули перемогу у трьох округах, а саме:  Сергій Шахов – ВО № 114, Олександр Сухов – ВО № 107, Сергій Вельможний – ВО  № 112. В інших трьох округах перемогли представники різних політичних сил, зокрема: у ВО № 105 – висуванка партії «Опозиційний блок» Вікторія Гриб, у ВО № 113 – Олександр Лукашев, висуванець політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», а у ВО № 106 – Олексій Кузнєцов від партії «Слуга народа».    

Загалом за два роки роботи Верховної Ради України IX скликання відбулося 9 582 голосування. За цей період зареєстровано 3 868 законопроєктів. З них ухвалено 480. Найбільше парламентарі підтримують законопроєкти президента (62%), на другому місці – законодавчі ініціативи Уряду (18%), на третьому – депутатів (9%). Крім цього, законопроєкти, які ініціював президент, найшвидше розглядаються у Раді.

Як голосували луганські мажоритарники

Протягом двох років роботи Верховної Ради України депутати з Луганщини у 48,5% випадків тиснули «за», а у 26,9% випадків парламентарі тиснули кнопку «утримався». Найменше луганські мажоритарники тиснули кнопку «проти»: лише у 4,3 % випадків. Крім цього, у 5,9% випадків депутати були відсутні та ще у 14,4% не натискали жодної кнопки.

Наводимо персональну статистику голосування депутатів-мажоритарників від Луганщини:

  • Вікторія Гриб, ВО № 105, позафракційна. За два роки народна депутатка 5561 рази тиснула кнопку «за», це 58% від усіх голосувань. 2593 рази тиснула кнопку «утримався» (27,1%). Кнопку «проти» натискала 172 рази (1,8%). Під час 5,5% голосувань, а саме 527 разів не натискав жодну кнопку та у 7,6% випадків був відсутній на засіданнях Ради (729 голосувань).
  • Олексій Кузнєцов, ВО № 106, фракція «Слуга народу». У парламенті найчастіше натискав кнопку «утримався». Так, з усіх 9 582 голосувань депутат 4 582 разів (47,8%) утримувався від голосування. Також у 43,2% випадків (4141 рази) натискав «за». Варто зазначити, що Олексій Кузнєцов за два роки роботи  у Верховній Раді України натискав кнопку «проти» 409 рази (4,3% випадків).  Окрім цього у 1,2% випадків (112 разів) не проявляв жодної позиції та не голосував. Щодо відсутності, то депутат пропустив 3,5% усіх голосувань (338 голосувань).
  • Олександр Лукашев, ВО № 113, фракція «Опозиційна платформа – За життя».  Народний обранець за два роки роботи  найчастіше голосував «за», а саме у 47,8% випадків або ж 4 579 разів. Значно менше натискав кнопку «утримався» – 16% випадків (1 531 разів). Олександр Лукашев пропустив 9,9% голосувань, ще у 19,3% випадків (1 853 рази) не натискав жодну кнопку та 672 рази або ж 7% випадків голосував «проти».
  • Сергій Шахов, ВО № 114, депутатська група «Довіра». Якщо порівнювати з іншими депутатами-мажоритарниками Луганщини, то Сергій Шахов найбільше не проявляв жодної позиції та не голосував. Народний депутат не голосував рекордну кількість разів, а саме 4 179 рази (43,6 % випадків). Сергій Шахов натискав кнопку «за» – у 42,2% випадків або ж 4 042 разів. Також у 6,4% випадків (613 разів) голосував «утримався», а у 0,8% випадків (77 рази) голосував «проти» . Депутат Сергій Шахов пропустив 7% усіх голосувань.
  • Олександр Сухов, ВО № 107, депутатська група «Довіра». У Верховній Раді депутат найчастіше голосував «за»: це відбувалось 4 379 разів або ж 45,7% від усіх голосувань в парламенті. Дещо менше парламентар тиснув кнопку «утримався», а саме у 38,2% випадків (3 659 разів). Також депутат не проявляв жодної позиції та не голосував у 10,2% випадків (978 разів). Щодо відсутності, то парламентар пропустив 2,1% голосувань. Олександр Сухов тиснув кнопку «проти», а саме 360 разів, що складає 3,8% від усіх голосувань.
  • Сергій Вельможний, ВО № 112, депутатська група «Довіра». Народний обранець за два роки роботи  найчастіше голосував «за», а саме у 53,9% випадків або ж 5 167 разів. Набагато менше натискав кнопку «утримався» – 25,8% випадків (2 475 разів). Сергій Вельможний пропустив 5,5% голосувань, ще у 6,6% випадків (626 разів) не натискав жодну кнопку та 787 рази або ж 8,2% випадків голосував «проти».

Найчастіше протягом двох років роботи парламенту проти лінії групи голосував Сергій Шахов (ВО № 114, депутатська група «Довіра») – у 40,7% випадків. На другому місці Олександр Сухов (ВО № 107, депутатська група «Довіра») – 32,8% голосувань. У решти луганських депутатів цей показник менший. Так, у Сергія Вельможного (ВО № 112, депутатська група «Довіра») – 29,5%, Олександра Лукашева (ВО № 113, фракція «Опозиційна платформа – За життя»)  – 26,9%, Олексія Кузнєцова (ВО № 106, фракція «Слуга народу») – 6,4%. Вікторія Гриб є позафракційною народною депутаткою, тому оцінити ії діяльність за цим параметром неможливо.

Зазначимо, що відсоток голосувань депутатів всупереч позиції фракції чи групи визначається за допомогою сайту rada4you.org (Вони голосують для тебе) Громадянської мережі ОПОРА. При визначенні відсотка голосувань «проти лінії фракції» (депутатської групи) враховувались результати голосувань народних депутатів за весь період роботи Ради IX скликання. Методологія веб-платформи «Вони голосують для тебе (Rada4you)» передбачає, що за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «за» щодо певного законопроєкту, голосування окремого депутата «проти», «утримався» чи «не голосував» вважається голосуванням «проти лінії фракції».

Скільки та які законопроєкти ініціювали депутати-мажоритарники Луганщини

Одна з найважливіших функцій Верховної Ради України – законодавча. Народний депутат має право законодавчої ініціативи, а також зобов’язаний працювати у профільних комітетах та вдосконалювати проєкти законів, які зареєстровані в українському парламенті. Так, кожен депутат-мажоритарник Луганщини входить до того чи іншого парламентського комітету, а саме:

  • Вікторія Гриб  – Член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;
  • Олексій Кузнєцов – Голова підкомітету з питань прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та внутрішньо переміщених осіб Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин;
  • Олександр Сухов – Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури;
  • Сергій Вельможний – Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики;
  • Сергій Шахов – Голова підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.
  • Олександр Лукашев –  перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

За два роки роботи Верховної Ради IX скликання мажоритарники Луганщини стали співавторами 428 законопроєктів, з яких лише 42 стали чинними законами України. Щодо тематик, то народні обранці реєстрували ініціативи у таких сферах:

  • безпека та оборона (7 законопроєктів);
  • галузевий розвиток (107 законопроєктів);
  • гуманітарна політика (21 законопроєктів);
  • державне будівництво (20 законопроєктів);
  • економічна політика (148 законопроєктів);
  • правова політика (86 законопроєкти);
  • соціальна політика (39 законопроєктів).

Лідером із законотворчої діяльності серед депутатів регіону можна вважати Сергія Вельможного, який подав 114 законопроєктів. На другому місці – лідер партії «Наш край» Сергій Шахов, який розробив 103 проєкти законів. На третьому місці – Олексій Кузнєцов із кількістю 68 законопроєктів. На четвертому місці – народна депутатка Вікторія Гриб, яка подала 57 законопроєктів. А п’ятим за кількістю поданих законопроєктів є Олександр Сухов, на рахунку якого 56 законопроєктів. Найменше законопроєктів подав Олександр Лукашев, у послужному списку якого всього 30 законопроєктів.

Сергій Вельможний за 2 роки зареєстрував 114 законодавчих ініціатив. Щодо тематик, то найбільше 39 законопроєктів парламентаря стосувались сфери економічної політики. Ще 36 – правової політики. Окрім цього 21 законопроєкт у сфері галузевого розвитку та 8 законопроєктів у сфері соціальної політики.  Варто зазначити, що 10 з 114 законопроєктів підписані Президентом та стали чинними законами.

Сергій Шахов став співавтором 103 законопроєктів.

 Тематика ініціатив наступна:

  • економічна політика (37 законопроєктів);
  • галузевий розвиток (31 законопроєкт);
  • правова політика (17 законопроєктів);
  • соціальна політика (7 законопроєктів);
  • державне будівництво (5 законопроєктів);
  • безпека та оборона (3 законопроєкти);
  • гуманітарна політика (3 законопроєкти);

Щодо результативності, то зі 103 законодавчих ініціатив 11 стали чинними законами.

Олексій Кузнєцов зареєстрував 68 законодавчих ініціатив. Більшість законопроєктів стосувались галузевого розвитку – 22. Економічної політики стосувались 22 проєкти. Крім цього,  11 ініціатив депутат подав у сфері правової політики, 7 – у сфері державного будівництва та 4 – у сфері соціальної політики. Ще 2 законопроєкти у сфері безпеки та 1 проєкт у сфері гуманітарної політики.  Щодо ефективності законотворчої діяльності, то слід відзначити, що 10 законопроєктів  стали чинними законами.

Вікторія Гриб впродовж двох років роботи у Верховній Раді України зареєструвала 57 законопроєктів, які стосувались: економічної політики – 24 законопроєктів, галузевого розвитку – 17 законопроєктів, гуманітарної політики – 6 законопроєктів, державного будівництва – 4, правової політики – 4, соціальної політики – 2. Щодо результативності, то з 57 законодавчих ініціатив лише 3 підписані президентом та стали чинними законами України.

Олександр Сухов зареєстрував 56 законодавчих ініціатив. Більшість законопроєктів стосувались економічної політики – 24. Правової ї політики стосувались 14 проєктів. Крім цього,  11 ініціатив депутат подав у сфері галузевого розвитку, 7 – у сфері державного будівництва та 5 – у сфері соціальної політики. Ще 1 законопроєкти у сфері безпеки та 1 проєкт у сфері гуманітарної політики.  Щодо ефективності законотворчої діяльності, то слід відзначити, що 6 законопроєктів  стали чинними законами.

Олександр Лукашев за два роки зареєстрував лише 30 законодавчих ініціатив. Щодо тематик, то найбільше 13 законопроєктів парламентаря стосувались сфери соціальної політики. Ще по 5  – гуманітарної політики та галузевого розвитку. Також 4 законопроєкти у сфері правової політики та 3 законопроєкти у сфері економічної політики.  Варто зазначити, що 2 з 30 законопроєктів підписані президентом та стали чинними законами.

Хто і скільки виступає в українському парламенті серед луганських нардепів-мажоритарників

За два роки роботи в Раді народні депутати-мажоритарники Луганщини брали слово 584 рази. Сумарно їхні виступи тривали 11 годин 53 хвилини 35 секунд. Абсолютним лідером з виступів у парламенті був Сергій Шахов , який виступав 294 рази та говорив протягом 7 годин 53 хвилин 15 секунд.

Сергій Шахов виступав під час обговорення законопроєкту про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про державні нагороди України» (щодо запровадження почесного звання «Заслужений працівник сфери телекомунікацій України»); про внесення змін до деяких законів України щодо Національного військового меморіального кладовища; про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо діяльності Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації; проєкт постанови про засудження  подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України; законопроєкту про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів та низка інших питань.

На другому місці Сергій Вельможний має 97 виступів тривалістю  1 година 18 хвилин 54 секунди. Сергій Вельможний мав виступи під час обговорення законопроєкту про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів); проєкту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету; проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, а також звернення до органів влади під час Години запитань до Уряду про стан виконання плану вакцинації населення України від коронавірусної хвороби COVID-19 та під часу розгляду інших питань.

Вікторія Гриб мала 85 виступів тривалістю 1 годину 13 хвилин 36 секунд. Під час своїх виступів брала участь в обговореннях під час години запитань до Уряду про стан виконання Урядом Постанови Верховної Ради України «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» та робила виступ під час розгляду питання щодо  призначення Олексія Любченка Першим віце-прем'єр-міністром України - Міністром економіки України.

Олександр Лукашев за два роки виступав 76 разів . Тривалість виступів - 1 година 21 хвилина 39 секунд. Слід відзначити, що значну частину виступів (16 виступів) він зробив 18 березня 2021 року під час розгляду проєкту закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Олександр Сухов виступав в стінах Верховної Ради України 29 разів та говорив протягом 5 хвилин 56 секунд.  Мав виступи під час обговорення законопроєкту про внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо окремих аспектів дії перехідних положень та проєкт постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 15.04.2021 року про прийняття в цілому як Закону України законопроєкту «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост».

Щодо Олексія  Кузнєцова, то протягом двох років депутат виступав 3 рази та говорив лише протягом 15 секунд.