Чернігівщина знаходиться в трійці областей, які найактивніше голосували «за» у Верховній Раді під час прийняття рішень протягом двох років роботи парламенту. Цей показник складає 46,6% (24267 рази відповідно). Попереду тільки Луганська область із результатом 48,5%. Серед чернігівських депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, ініціаторами найбільшої кількості законопроєктів стали Валерій Зуб (обраний по округу 209, фракція партії «Слуга народу») та Антон Поляков (округ 206, член депутатської групи «Партія «За майбутнє») – вони ініціювали по 100 законодавчих ініціатив, більшість із яких опрацьовуються в комітетах. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА діяльності нардепів-мажоритарників від Чернігівської області за 2 роки роботи парламенту.

Чернігівську область у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 6 депутатів-мажоритарників, усі вони є чоловіками. 5 депутатів є членами комітетів чи підкомітетів з різних питань. Більшість (4 із 6, що складає 67%) входять до фракції партії «Слуга народу».

Вперше в історії України у головному законодавчому органі з’явилась так звана монобільшість, тобто коаліція з однієї фракції «Слуга народу» (243 нардепи, станом на кінець липня2021 року). ОПОРА дослідила, як це вплинуло на роботу депутатів протягом двох років, у тому числі мажоритарників із кожної області. Дослідження стосувалося участі в голосуванні, голосування проти фракції, скільки і які законопроєкти депутати подали та результативність їх ухвалення. А також проаналізувала кількість та тематику виступів народних обранців у Верховній Раді.

Загалом за два роки роботи Верховної Ради України IX скликання відбулося 9 582 голосувань. За цей період зареєстровано 3 868 законопроєктів, з яких ухвалено 480. Як бачимо, прохідність залишається доволі низькою на рівні близько 10%. Хоча саме на депутатські законопроєкти припадає більшість змін у законодавстві. Найбільше парламентарі підтримують законопроєкти президента (62%), на другому місці – законодавчі ініціативи Уряду (18%), третьому – депутатів (9%). Крім цього, законопроєкти, які ініціював президент, найшвидше розглядаються в Раді. Найчастіше в парламенті «за»  голосують в групі «Довіра» (46,3%) та у фракції ВО «Батьківщина» (45,2%). «Проти» – депутати з «Голосу» (5,2%) та «Слуги народу» (4,5%).

Народний депутат Олег Семінський, округ 205, фракція партії «Слуга народу» голосував у Верховній Раді «за» 3953 рази, що складає 41,3%. Водночас велику кількість разів народний обранець утримувався – 3481 раз (36,3%), був проти 1182 рази (12,3%), не голосував 373 рази та був відсутній 593. Загалом депутат за період своєї каденції голосував 8949 разів, проти лінії своєї фракції – 1752 рази (19,6%).

Він став співініціатором 30 законопроєктів. 19 з них стосуються галузевого розвитку, 5 – економічної політики, 3 – правової  політики, 2 – державного будівництва, 1 – безпеки й оборони. Усі вони перебувають на різній стадії – 8 (26,7%) розглядаються в комітетах, 5 (16,7%) знято з розгляду, 4 закони підписано, що складає 13,3%. Решта – очікують наступних читань, заслухано та знято з розгляду, готуються на підпис тощо. Підписано Закони «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про основні засади молодіжної політики» та «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж».

За два роки на посаді депутата Олег Семінський виступав у Верховній Раді 8 разів, використавши для цього 8 хвилин та 52 секунди сесійного часу. Із останніх – це виступ від 30 червня 2021 року щодо прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту». Важливо зазначити, що розроблений депутатом законопроект №3356-д отримав підтримку депутатів різних фракцій і груп.

Антон Поляков, округ 206, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» найчастіше з чернігівських депутатів голосував «за» – 6174 рази (64,4%). Разом із тим 1519 разів (15,9%) він утримався, 1349 разів (14,1%) був відсутній. Не голосував народний обранець 377 разів, був проти 163. Усього депутат голосував у сесійній залі 8196 разів, 2549 з них проти лінії депутатської групи, що складає 31,1%. І це найвищий результат голосування всупереч своєї групи з усіх депутатів Чернігівщини.

Нагадаємо, що у 2019 році Антон Поляков був обраний народним депутатом ІХ скликання від партії «Слуга народу» як безпартійний, із 10 листопада до 16 грудня 2019 року – член партії «Слуга народу». На виборах президента України 2019 року був довіреною особою кандидата Володимира Зеленського по ТВО №205 (м. Чернігів). Депутат провів у президентській фракції Володимира Зеленського кілька місяців і 15 листопада 2019 року був виключений за порушення домовленості про спільні голосуваннях і за пропуск засідань (згідно з даними електронної системи «Рада» він відвідав 89% засідань). Антон Поляков критикував дії фракції в особистому Telegram-каналі. За його словами, це і стало приводом для виключення. У червні 2020 року Антон Поляков приєднався до депутатської групи «Партія «За майбутнє».

За період своєї каденції народний обранець став співавтором 100 законодавчих ініціатив. Їхня тематика – галузевий розвиток (19), економічна політика (28), правова політика (26), безпека й оборона (3), гуманітарна політика (6), державне будівництво (9), соціальна політика (9). 54 законопроєкти (54%) опрацьовуються в комітетах, 14 – знято  з розгляду, 13 – очікують розгляду. Три закони підписано, а саме: «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів», «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів», «Про внесення змін до Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» щодо державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України під час виконання ними завдань за призначенням».

Народний депутат найчастіше з усіх депутатів Чернігівської області брав слово у Верховній Раді – 163 рази. Для цього йому знадобилося 3 години й майже 10 хвилин сесійного  часу. Тематика виступів народного обранця різноманітна. Один із виступів від 19 травня 2021 року щодо критики законопроєкту №4546 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків» можна переглянути за на Facebook сторінці нардепа. Цей проєкт Закону було прийнято в першому читанні. А також виступ від 21 травня 2021 року щодо проєкту Закону №5459-1 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України». Цю ініціативу було прийнято за основу зі скороченням строку підготовки. Під час останнього позачергового засідання Верховної Ради 20 липня Антон Поляков мав слово про  важливість роботи депутатів в округах та дисципліни парламенту. А також про постанови щодо законопроекту 3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Максим Зуєв, округ 207, фракція партії «Слуга народу» підтримував законодавчі ініціативи у Верховній Раді 3406 разів (35,5%). Утримався під час голосувань депутат 3012 разів, що складає 31,4% відповідно. Це один з народних обранців, який був відсутній найбільше разів при голосуванні – 2741 (28,6%). Депутат не голосував 245 разів, був проти 178. Народний обранець протягом двох років голосував 6803 рази, із них 463 рази проти лінії своєї фракції, що складає 6,8%  і це найменше серед чернігівських мажоритатників.

Депутат став співавтором 47 проєктів законодавчих ініціатив. 16 з них стосуються галузевого розвитку, 12 – економічної політики, 8 – правової політики, 5 – державного будівництва, 4 – гуманітарної політики, 2 – соціальної політики. Більшість із них – 24 (51,1%) нині опрацьовуються в комітетах. 6 законів підписано, що складає 12,8% від усієї кількості, інші мають різний статус. Щодо підписаних законів, то вони мають таку тематику: «Про внутрішній водний транспорт», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб», «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб)», «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я)», «Про внесення змін до додатка № 3 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію».

Протягом своєї каденції Максим Зуєв у Верховній Раді не виступав.

Анатолій Гунько, округ 208, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу». Депутат голосував «за» законодавчі ініціативи 1496 разів, це складає 36,4%. Утримався від голосувань у 1382 випадках (33,6%), був відсутній 496 разів, не голосував 697. Анатолій Гунько голосував проти під час засідань найрідше – усього 41 раз. Загалом депутат проголосував 3616 разів, із них проти лінії своєї фракції у 24,1% випадків (проголосував так 871 раз).

Нагадаємо, що Анатолій Гунько народний депутат України лише з 17 листопада 2020 року. 26 серпня 2020 року розпочався виборчий процес проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 208 (Чернігівська область).  Довибори до Верховної Ради ЦВК призначила після того, як у травні 2020 року загинув народний депутат України  Валерій Давиденко (позафракційний). За результатами виборів 25 жовтня 2020 року перемогу здобув Анатолій Гунько («Слуга народу»).

Народний обранець став співавтором 12 законопроєктів різного спрямування: 5 стосуються економічної політики, 3 – правової політики, по 2 – галузевого розвитку та державного будівництва. Лише один закон підписано (8,3%), він має назву «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом». Ще 8 законопроєктів (66,7%) опрацьовується в комітетах, решта мають різний статус.

За період своєї каденції депутат у сесійній залі не виступав.

Валерій Зуб, обраний по округу 209, фракція партії «Слуга народу» найчастіше під час голосувань утримувався – 4697 разів (49% випадків). Водночас доволі часто голосував «за» – 4039 разів (42,2%), не голосував 429 рази, був відсутній 328, рідко голосував проти – лише 91 раз. Загалом у сесійній залі депутат проголосував 9213 разів –найбільше з мажоритарників Чернігівщини. Проти лінії фракції був 771 раз, що складає 8,4%.

Депутат став співавтором 100 законопроєктів, із яких на галузевий розвиток припадає 44, на економічну політику – 26, правову політику – 18, державне будівництво – 7, гуманітарну політику – 3, по одному на безпеку й оборону та соціальну політику. Валерій Зуб має рекордну кількість підписаних законів серед мажоритарників Чернігівщини – 19, що складає відповідно 19%. Та все ж більшість нині опрацьовується в комітетах – 37 (37%). Інші мають різний статус. Нагадаємо, що депутат є головою підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. На момент обрання депутатом був генеральним директором КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології».

Протягом двох років депутат під час засідань Верховної Ради виступав тричі, витративши для цього 4 хвилини 7 секунд сесійного часу.

Борис Приходько, округ 210, член депутатської групи «Довіра» другий в рейтингу після Антона Полякова, хто найчастіше голосував «за», а саме 5199 разів, що складає 54,3%. Утримався від голосування депутат у 2869 випадках (29,9%), не голосував 972 рази (10,1%), був відсутній 351 раз, голосував проти – 195. Усього Борис Приходько проголосував за два роки своєї каденції 9190 разів, у розріз із позицією депутатської групи  голосував 2406 разів (26,2%).

До речі, спочатку на виборах в окрузі №210 (м. Прилуки на Чернігівщині) переміг самовисуванець, голова ГО «Громадський рух «Оновлення» Сергій Коровченко. Приходько, який посів друге місце, з результатами голосування не погодився й оскаржив їх у суді. Суд вимоги заявника задовольнив, і після перерахунку голосів та скасування результатів голосування на кількох дільницях переможцем було визнано Бориса Приходька. Виборча кампанія Приходька тривала в кольорах бренду «Слуга народу», хоча він був обраний народним депутатом в окрузі як безпартійний самовисуванець.

Протягом двох років депутатства Борис Приходько подав до Верховної Ради 68 законопроєктів. Їхня тематика – економічна політика (45), галузевий розвиток (7), соціальна політика (6), правова політика (5), гуманітарна політика (3), безпека й оборона (1), державне будівництво (1). Більшість законопроєктів – 30 (44,1%) опрацьовуються в комітетах. Борис Приходько під час засідань Верховної Ради виступав 24 рази, на що витратив 25 хвилин і 1 секунду часу. Один із виступів стосується призначення Олексія Любченка першим віцепрем’єр-міністром України – міністром економіки й України. Зі слів депутата, вони разом із колегами по депутатській групі «Довіра» одноголосно підтримали цю кандидатуру.

Отже, робота депутатів від Чернігівщини різниться як законодавчою діяльністю, так і голосуванням та виступами під час засідань. Щодо виступів, то найбільше слово брали депутати, які не належать до провладної більшості. Маємо зазначити, що є приклади співпраці між депутатами Чернігівщини. Так, четверо депутатів від партії «Слуга народу» стали співініціаторами одного законопроєкту «Про місцевий референдум». Це – Валерій Зуб, Максим Зуєв, Анатолій Гунько та Сергій Гривко (пройшов до парламенту за партійними списками). Незалежно від фракції та групи майже всі депутати голосували проти одного й того ж законопроєкту – №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Це – Борис Приходько, Олег Семінський, Валерій Зуб, Максим Зуєв, Анатолій Гунько.