248 депутатів на позачерговому засіданні Верховної Ради 30 квітня за основу підтримали законопроєкт про зменшення грошової застави для участі у місцевих виборах.

Ряд народних депутатів України, які, в основному, представляють фракції ВО “Батьківщина”, “Голос” та “Європейську Солідарність”, а також “Слугу народу”, депутатську групу “Довіра” та є позафракційними зареєстрували у Верховній Раді законопроект про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави). Реєстраційний номер законопроєкту - №2769. Він передбачає суттєве зменшення грошової застави на місцевих виборах. 

Цим законопроєктом депутати внесли лише одну зміну до статті, яка визначає розмір грошової застави для партій, які висунули виборчий список кандидатів у депутати обласної, міської (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) ради, на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб), а також особи, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) шляхом самовисування. Чинною редакцією Виборчого кодексу передбачено, що такий розмір становить чотири розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

У своїй редакції закону депутати пропонують, щоб розмір застави рахувався не на кожні 10 тисяч виборців, а на кожні 90 тисяч виборців. Такий підхід дозволяє практично у 10 разів зменшити розмір грошової застави.

Якщо говорити цифрами, то, наприклад, щоб висунути виборчий список у місті зі 90 тисячами виборців, згідно з чинною редакцією Кодексу партія має заплатити майже 190 тисяч гривень (4723 гривень*4*10), то відповідно до норм законопроєкту - майже 19 тисяч гривень (4723 гривень*4*1).

Нагадаємо, що під час круглого столу «Реформування законодавства, що регулює місцеві вибори» експерти зазначали, що розмір грошової застави для кандидатів на місцевих виборах, визначений у чинній редакції Виборчого кодексу, необхідно зменшувати, а також ліберально підійти до питання повернення грошової застави партіям, які програли на виборах, але отримали суттєвий відсоток голосів виборців.