За підсумками першої та другої сесій Верховної Ради 9 скликання прикарпатські мажоритарники 93 рази виступали ініціаторами законотворчих ініціатив – 87 разів були ініціаторами законопроєктів, а 6 разів – ініціаторами проєктів Постанов. Такими є результати дільності народних депутатів-мажоритарників Івано-Франківської області, які проаналізувала Громадянська мережа ОПОРА.

У законотворчому процесі народні депутати-мажоритарники Івано-Франківщини віддають перевагу колективним проєктам законів – 70 разів вони були серед ініціаторів колективних законопроєктів. На індивідуальну законотворчість припадає 17 законопроєктів. Під час попередніх сесій з усіх зареєстрованих законотворчих ініціатив отримали підтримку та набули чинності 3 законопроєкти і 1 проєкт Постанови, які були ініційовані депутатами з Івано-Франківщини.

Участь у процесі законотворення парламентарі беруть не лише через ініціювання проєктів законодавчих актів, але й через внесення поправок до законопроєктів. Так, прикарпатські мажоритарники подали 494 поправки до законопроєктів, з яких 15,4% враховано під час розгляду законопроєктів, 2,4% враховано частково, 1,6% враховано редакційно, а щодо 0,4% поправок наразі відсутні висновки. 80,2% всіх поправок прикарпатських мажоритарників відхилено.

Під час попередніх сесій мажоритарники з Івано-Франківщини 95 разів звертались з депутатськими запитами до органів влади. Найчастіше депутати адресували запити керівникам міністерств і відомств – 53 рази, а найменше запитів адресовано Голові Верховної Ради і керівникам комітетів Верховної Ради – 1. До Кабінету Міністрів України з депутатськими запитами парламентарі зверталися 41 раз. Не звертались депутати-мажоритарники з запитами до Президента, Генерального прокурора та органів місцевої влади.

На виступи під час пленарних засідань парламенту мажоритарники з Івано-Франківщини реєструвались 35 разів, але за даними стенограм засідань правом на виступ скористалися 31 раз. У інших випадках депутати або передавали право виступу іншим колегам, або у стенограмах відсутні дані про те, що депутати скористались правом виступу. Найчастіше виступали Оксана Савчук та Ігор Фріс.

Участь у засіданнях парламенту, роботі комітетів та голосуванні

Найвищий показник відвідування пленарних засідань парламенту у Володимира Тимофійчука та становить 100%. У Зіновія Андрійовича цей показник становить 96,6%. На третій позиції Олександр Матусевич, зареєстрований на 93,2% пленарних засідань. За даними електронної реєстрації, Ігор Фріс відвідав 91,5% засідань Верховної Ради, Едуард Прощук –89,8% засідань,  Оксана Савчук і Андрій Іванчук реєструвались на 86,4% засідань.

Поряд з показником відвідування пленарних засідань також важливим є показник так званого активного голосування – сума усіх голосувань депутата «за», «проти» і «утримався» за питання порядку денного. Загалом станом на кінець січня 2020 року у Верховній Раді відбулося 1989 голосувань. Найвищий показник активного голосування серед прикарпатських мажоритарників у Володимира Тимофійчука з результатом 94,62% і Зіновія Андрійовича – 93,92%. У цьому компоненті їм дещо поступаються Олександр Матусевич (84,57%), Едуард Прощук (80,14%) та Ігор Фріс (78,78%). Приблизно третину голосувань пропустила Оксана Савчук (70,44%). Менше 50% участі в голосуваннях має Андрій Іванчук з показником 45,85%.

При визначенні показника присутності на засіданнях профільних комітетів, до складу яких входять прикарпатські мажоритарники, бралися до уваги лише ті засідання, щодо яких оприлюднені протоколи засідань. Отож, за цими даними, найвищий показник присутності на засіданнях комітетів у Олександра Матусевича – 100%. Володимир Тимофійчук відвідав 94,7% засідань свого комітету,  Зіновій Андрійович і Оксана Савчук – 90%, Едуард Прощук – 80%, а Ігор Фріс відвідав 76,5% засідань комітету. Андрій Іванчук протягом попередніх сесій не входив до жодного з комітетів Верховної Ради України.

Законотворча активність

З-поміж усіх мажоритарників Івано-Франківщини найбільшу кількість законотворчих ініціатив зареєстрували Оксана Савчук (26) та Ігор Фріс (25). Авторству Оксани Савчук належать 3 проєкти Постанов та 23 законопроєкти, з яких 8 індивідуальних законопроєктів і 15 колективних. Ігор Фріс зареєстрував 2 проєкти Постанов та 23 законопроєкти (4 індивідуальних та 19 колективних). Зіновій Андрійович і Андрій Іванчук теж поєднують практики колективного та індивідуального законотворення. Зіновій Андрійович зареєстрував 4 індивідуальних законопроєкти і 11 колективних. Андрій Іванчук є автором 1 індивідуального законопроєкту та 3 колективних. Едуарду Прощуку, Олександру Матусевичу і Володимиру Тимофійчуку протягом минулих сесій використовував практику колективного законотворення. Олександр Матусевич зареєстрував 7 колективних законопроєктів, Володимир Тимофійчук є серед співавторів 4 законопроєктів, а Едуард Прощук зареєстрував 10 колективних законопроєктів і 1 проєкт Постанови.

Внесення поправок до законопроєктів теж є частиною законотворчого процесу і впливу на зміст законопроєктів. Цю практику законотворення найчастіше використовував Ігор Фріс, який запропонував 254 поправки до законопроєктів. Таку форму законотворчої активності теж часто використовує Зіновій Андрійович – 107 поправок. Авторству Олександра Матусевича належать 54 поправки. Оксана Савчук є автором 28 поправок, Едуард Прощук пропонував 23 поправки до законопроєктів, Володимир Тимофійчук – 15 поправок, а авторству Андрія Іванчука належить 13 поправок.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України надало позитивний висновок щодо 2% зареєстрованих парламентарями законотворчих ініціатив, до 27% висловлені зауваження, а 10% отримали негативні висновки ГНЕУ. Щодо 61% законотворчих ініціатив висновки наразі відсутні.

Висновки головних комітетів з опрацювання внесених законотворчих ініціатив дещо відрізняються від висновків Головного науково-експертного управління. Позитивні висновки від комітетів отримали 18% законотворчих ініціатив можоритарників Івано-Франківщини, зауваження висловлені лише щодо 2% законотворчих ініціатив, а негативні висновки отримали 10% проєктів законодавчих актів. 70% законотворчих ініціатив наразі без висновки головних комітетів.

Протягом попередніх сесій поточного скликання Ради 3 законопроєкти авторства Ігоря Фріса  були прийняті і набули чинності. Зокрема, парламентар є автором законопроєкту «Про внесення змін до Розділу ІІ «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію», а також співавтором законопроєктів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді».

Оксана Савчук входить до переліку авторів, прийнятої під час попередньої сесії Постанови «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році»

Депутатські запити

Найчастіше правом на депутатський запит користувалися Зіновій Андрійович і Оксана Савчук. 38 разів правом на депутатський запит користувався Зіновій Андрійович, скерувавши 21 запит керівникам міністерств України та 17 запитів Кабінету Міністрів України. Оксана Савчук 26 разів зверталася з депутатським запитом до органів влади. Голові Верховної Ради, керівникам комітетів Верховної Ради парламентарка спрямувала 1 запит,  керівникам міністерств і відомств – 14 запитів, а Кабінету Міністрів України – 11. Володимир Тимофійчук 13 разів користувався правом на депутатський запит, 8 запитів депутат адресував керівникам міністерств і відомств, а 5 – Кабінету Міністрів України. По 7 разів правом на запит скористалися Ігор Фріс та Олександр Матусевич. Депутати 3 рази звертались з запитом до Кабінету Міністрів України і 2 рази до керівників міністерств і відомств. Едуард Прощук скерував 4 запити – по два до Кабінету Міністрів України та керівників міністерств і відомств. Андрій Іванчук протягом попередніх сесій не звертався з запитами до органів влади.

Виступи під час пленарних засідань Верховної Ради

Серед прикарпатських мажоритарників правом виступу під час пленарних засідань найактивніше користуються Оксана Савчук та Ігор Фріс. За даними сайту Верховної Ради, Оксана Савчук 14 разів реєструвалася для виступу, а за даними  стенограм правом виступу скористалася 13 разів. Ігор Фріс 13 разів реєструвався для виступу під час пленарних засідань Ради, а виступав 11 разів.  Андрій Іванчук 2 був зареєстрований на виступ і 1 раз скористався цим правом. Зіновій Андрійович 4 рази виступав під час засідання парламенту, а Олександр Матусевич 2 рази. Протягом минулих сесій жодного разу правом на виступ не скористалися Едуард Прощук та Володимир Тимофійчук.

Довідково:

Оксана Савчук – позафракційна, голова підкомітету з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, обрана у 83-му виборчому окрузі;

Ігор Фріс – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради України з питань правової політики , обраний у 84-му виборчому окрузі;

Едуард Прощук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 85-му виборчому окрузі;

Олександр Матусевич – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 86-му виборчому окрузі;

Зіновій Андрійович – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 87-му виборчому окрузі;

Андрій Іванчук – член депутатської групи «ДОВІРА», наразі не включений до складу жодного з комітетів Верховної Ради України, обраний у 88-му виборчому окрузі;

Володимир Тимофійчук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 89-му виборчому окрузі.

Проєкт «Регіональний порядок денний для народних депутатів» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа