Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала Facebook-сторінки депутатів, обраних у мажоритарних округах Чернівецької області. Зі всіх депутатів найбільше дописів зробив Георгій Мазурашу — більше 500. Найменше публікацій з 24 лютого 2022 року розмістила Валерія Божик — менше 20.

Буковину у ВРУ IX скликання представляє 4 депутатів: Олена Лис (ОВО №201), Максим Заремський (ОВО №202), Георгій Мазурашу (ОВО №203) та Валерій Божик (ОВО №204). Усі вони обрані від партії «Слуга народу».

Георгій Мазурашу

Інформування про війну та геополітику

Георгій Мазурашу на своїй сторінці постійно публікує дописи про війну, посилаючись як на офіційні джерела української влади, так і на сторінки сторонніх людей. Саме тому в профілі можна знайти інформацію від Президента України, першої леді, Прем’єр-міністра України, ГУР, СБУ, ОПУ, Генштабу ЗСУ, так і від користувачів, достовірність дописів яких сумнівна. Наприклад, на сторінці депутата можна прочитати про отримання літака «Привидом Києва» та надання йому статусу Героя Україна, але насправді цей «пілот» виявився збірним образом.

Також Георгій Мазурашу репостив дописи з групи «Lenta.ru» про нібито смерть владіміра путіна. Недостовірна інформація на його сторінці стосувалась і Стамбульської конвенції — буцімто отримання Україною статусу кандидата в члени ЄС залежало від ратифікації цього документа. Окремо варто звернути увагу і на те, що депутат поширює відео Юрія Швеця — колишнього майора закордонної розвідки КДБ.

Робота в парламенті

Перший допис про роботу в парламенті Георгій Мазурашу зробив 24 лютого. Згодом він висвітлював свою діяльність у Верховній Раді України досить регулярно. Дописи про це з’являлися 4 березня, 15 березня, 25 березня, 2 квітня, 9 квітня, 15 квітня, 22 квітня, 4 травня, 22 травня, 24 травня та 19 червня.

Депутат писав про свою участь в засіданнях Комітету ВРУ з питань молоді і спорту, а також про розгляд його законодавчої ініціативи Комітетом ВРУ з питань прав людини, деокупації окупованих територій, нацменшин і міжнародних відносин. Йдеться про законопроєкт №7381 щодо оптимізації дій в умовах воєнного часу для зміцнення економіки та обороноздатності держави.

Розвінчування міфів про себе в сфері законотворчої діяльності

Увагу ЗМІ та громадськості Георгій Мазурашу привертає регулярно — деякі з його законодавчих ініціатив неоднозначно сприймає суспільство або окремі людьми (в тому числі й депутати партії «Слуга народу», в яку він входить). В цьому плані варто виділити такі пропозиції народного обранця:

  1. Законопроєкт №7162-1 про внесення змін до Закону України «Про Державний Гімн України». Нардеп запропонував змінити слова тексту.
  2. Законопроєкт №7405 про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо гарантованого включення до виборчих списків учасників бойових дій. Нардеп пропонує, щоб від перших виборів після Перемоги і протягом 5 років при формуванні виборчих списків до кожної п’ятірки кандидатів партійних списків обов‘язково мали входити мінімум 2 учасників бойових дій.
  3. Законопроєкт №6497 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту національних інтересів у державному секторі. Депутат запропонував обмежити максимальні зарплати в держсекторі 10 мінімалками.
  4. Законопроєкт №6401 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування. Депутат запропонував суттєво розширити норми про відкритість місцевих рад і виконкомів громад. В законопроєкті йдеться про створення відкритого реєстру об’єктів права комунальної власності територіальної громади, закріплення обов’язку трансляції в режимі реального часу, запис та безстрокове зберігання запису засідання ради.
  5. Законопроєкт №7381 про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дій в умовах воєнного часу для зміцнення економіки та обороноздатності держави. Нардеп пропонує позбавляти громадянства військовозобов'язаних за виїзд з України, якщо протягом місяця вони не повернулися назад.

Деякі з запропонованих законопроєктів відхилили навіть однопартійці Георгія Мазурашу.

Публікації про спортсменів та спортивні події

У зв’язку з тим, що Георгій Мазурашу є головою підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Комітету ВРУ з питань молоді і спорту, на своїй сторінці у Facebook він приділяє цьому велику увагу. Перш за все, депутат пише про здобутки українських спортсменів, а також про прийняті парламентом рішення у цій сфері.

Наприклад, 5 березня народний обранець поінформував своїх підписників про те, як українські олімпійські чемпіони допомагають сортувати гуманітарну допомогу, 9 березня — про завоювання українськими спортсменами 2 медалей на Паралімпіаді, 22 березня — про свою онлайн-участь в засіданні Комітету ВРУ з питань молоді і спорту, а також про пошкоджені об’єкти молодіжної інфраструктури, 23 березня — про виключення зі складу збірної України з фігурного катання ексросіянки Шаботової тощо. Інформації про те, що Георгій Мазурашу допомагав у проведенні турнірів чи змагань, на його сторінці немає.

Валерій Божик

Робота в парламенті

Першу публікацію про роботу парламенту Валерій Божик зробив 3 березня. Наступні дописи на цю тему датуються 1 квітня, 14 квітня, 21 квітня, 12 травня, 22 травня, 31 травня та 21 червня. Крім інформації про законопроєкти, депутат відзначав підтримку закордонних гостей, що були присутні на засіданнях.

Інформування про війну

Валерій Божик зробив перший допис про війну 26 лютого, опублікувавши відео з наслідками ракетних ударів по містах України. Наступна публікація на цю тему стосувалась звернення Володимира Зеленського до білорусів 27 лютого. 5 березня народний обранець висловився з питанням до лідерів ЄС та НАТО щодо бюрократичних процедур під час прийняття ними рішень, таким чином критикуючи затримки в наданні допомоги Україні. Ще одне відео без тексту Валерій Божик опублікував 16 березня. Воно показувало міста, що постраждали від російської агресії.

Робота в округах

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Валерій Божик висвітлював свою роботу в окрузі лише двічі. 26 лютого депутат відвідав Хотинську ТГ разом із головою Дністровської районної військової адміністрації. 6 березня Валерій Божик опублікував світлину на блокпосту з коротким текстом «Ми переможемо!». 9 травня народний обранець став учасником дитячого футбольного змагання, на якому збирали кошти на потреби ЗСУ. Про деталі цієї події депутат не повідомив.

Олена Лис

Робота у парламенті

Першу публікацію про роботу в парламенті з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Олена Лис зробила 24 лютого, вказавши, що вже в 7:30 ранку була на своєму робочому місці. В подальшому депутатка інформувала про свою присутність у Верховній Раді 15 березня, 24 березня, 2 квітня, 15 квітня, 21 квітня, 4 травня, 12 травня, 22 травня, 31 травня та 5 червня. 1 червня Олена Лис відвідала відкриту зустріч із молоддю у Верховній Раді України.

Координація надання гуманітарної допомоги

Перша публікації Олени Лис щодо координації надання гуманітарної допомоги з’явилася 13 березня. Депутатка поширила допис Володимира Воронова, який подякував Чернівцям за допомогу Святогірську (30 тонн гуманітарного вантажу). Наступні публікації Олени Лис стосувалися гуманітарного штабу Благодійного фонду «Слава Україні». Наприклад, 8 квітня за участі Олени Лис фонд скерував допомогу в Ірпінь та інші населені пункти Київської області. Депутатка також відвідала штаб, коли сюди передали благодійний вантаж від World Vision International.

30 квітня Олена Лис в рамках робочої поїздки відвідали село Горішні Шерівці у Чернівецькі області, куди передали гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям. Про це депутатка прозвітувала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. 30 травня депутатка координувала передачу транспорту та гуманітарної допомоги для військовослужбовців ЗСУ через гуманітарний штаб Благодійного фонду «Слава Україні» На сторінці народної обраниці можна знайти інформацію про буковинські прихистки для вимушених переселенців (наприклад, центр «Княгиня Ольга»). Допис про обговорення особливостей співпраці благодійного фонду «Parimatch Foundation» із Чернівецькою областю з’явився на сторінці депутатки 17 червня. 

Інформування громадськості про війну

Перші дописи про війну з’явилися на сторінці Олени Лис 24 лютого. Наступного дня депутатка опублікувала звернення Міністра оборони України Олексія Резнікова. 21 березня вона сама звернулася до українців, зазначивши, що нам є за що боротися. Ще одна публікація про віру в перемогу України з’явилася 22 березня. Аналогічний допис, але з акцентом на захисниках України, з'явився на 40-й день повномасштабного вторгнення росії.

18 квітня депутатка розповіла своїм підписникам про запуск рекламної кампанії «Будь сміливим, як Україна» у містах західних країн. 6 травня Олена Лис зробила допис про ініціювання президентом глобальної ініціативи United24, котра повинна об’єднати людей з усього світу для допомоги Україні. 3 червня депутатка опублікувала інформацію про те, як змінилася країна за 100 днів війни.

Підтримка культурних та громадських ініціатив

7 березня Олена Лис опублікувала відео народного депутата Сергія Колебошина (за освітою — вчителя фізики), котрий підготував мініуроки для школярів. Також народна обраниця долучилась до організації концерту органної музики в Чернівецькому органному залі, про що зробила відразу кілька дописів. 12 квітня Олена Лис взяла участь у проекті «Зелена країна», висадивши дерева на Буковині, а також закликала інших взяти з неї приклад.

23 травня депутатка ініціювала висадку чорнобривців біля обласного перинатального центру, та опублікувала про це допис. 31 травня вона допомогла Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Ольги Кобилянської в організації поїздки та можливості взяти участь у Міжнародному театральному фестивалі «Дні театру ім. Матея Вішнєка», який проходив у румунському місті Сучава.

Акцентування уваги на дітях та молоді

Особливу увагу в соціальних мережах Олена Лис вприділяє дітям та молоді. Це стосується не тільки популяризації мініуроків для школярів, про що йшлося вище. 8 березня депутатка опублікувала інформацію про Всеукраїнський перший дитячий садок, організований в режимі онлайн. Уже за 2 дні Олена Лис поширила допис партії «Слуга народу» про відновлення навчального процесу на Буковині. 24 березня народна обраниця відвідала Буковинський державний медичний університет і поцікавилася, як він приймає внутрішньо переміщених осіб. Того ж дня Олена Лис допомогла провести спеціальну гуманітарну програму, яка відбувалася на Буковині під егідою УЄФА та Української асоціації футболу. В її рамках українські діти, що виїхали з регіонів, де відбуваються військові дії, вирушили до Болгарії.

15 квітня і 5 травня депутатка опублікувала офіційну інформацію про особливості вступної кампанії-2022 в умовах війни, зокрема про альтернативу ЗНО та умови вступу до ВНЗ. 19 травня народна обраниця разом з іншими місцевими депутатками відвідала Чернівецький обласний перинатальний центр, де в День вишиванки подарувала малюкам вишиті сорочки. Олена Лис поспілкувалася з матерями, що виїхали з зон бойових дій, оглянула умови їх перебування в медичному закладі. 25 травня на сторінці депутатки в соціальній мережі з’явилася інформація про запуск платформи про навчання під час війни, яку створила «Освіторія» за підтримки Міністерства освіти та науки України у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). 14 червня Олена Лис завітала в прихисток «Місто добра», який допомагає матерям з дітками, що були вимушені переїхати з зон бойових дій. Наступного дня депутатка разом з головою Чернівецької обласної організації партії «Слуга народу» продовжила підтримувати і надавати гуманітарну допомогу тим, хто знайшов прихисток на Буковині — Олена Лис відвідала кризовий центр матері та дитини «Місто добра разом із представниками благодійного фонду «World Vision». 

Дописи про важливі свята і події

8 березня, у Міжнародний день жінок, Олена Лис зробила публікацію, де не акцентувала увагу безпосередньо на жінках. В дописі була лише одна фраза: «Миру! Все буде-Україна!». 24 квітня депутатка привітала своїх підписників із Воскресінням Христовим двома дописами, в одному з яких було відео Володимира Зеленського. Також публікація, пов’язана з цим християнським святом, з’явилася на її сторінці 26 квітня. У День пам’яті та примирення, 8 травня, Олена Лис зробила допис зі словами «НІКОЛИ ЗНОВУ» та зверненням Володимира Зеленського у зв’язку з подіями Другої світової війни. Наступного дня, у День матері, депутатка написала про роль материнства. 15 травня народна обраниця поширила допис Президента України з привітанням гурту «KALUSH» із перемогою в конкурсі «Євробачення». 20 травня Олена Лис не забула згадати про третю річницю інавгурації Володимира Зеленського. Також депутатка висловила співчуття з приводу смерті першого президента України Леоніда Кравчука. 1 червня Олена Лис привітала малюків та підлітків із Міжнародним днем захисту дітей, згадавши про тих, хто постраждав під час війни. Також цим днем датується допис народної обраниці про весілля переселенців із Херсонщини у прихистку «Шелтер» (наречений — військовослужбовець ЗСУ). 17 червня депутатка зробила репост публікації Олени Шуляк щодо рекомендації Єврокомісії надати Україні статус кандидата на членство в ЄС, а вже за кілька днів — про остаточне рішення.

Підтримка президента та президентської партії

Чимало уваги на своїх сторінках у соцмережах Олена Лис приділяє підтримці Володимира Зеленського і партії «Слуга народу». Депутатка цитує Президента і поширює дописи про нього. Також на її сторінці можна знайти публікації про отримання Володимиром Зеленським нагороди The Atlantic Council «За видатне лідерство», про його зустріч у Верховній Раді з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, прийняття вірчих грамот від низки послів тощо.

Частина дописів Олени Лис стосувалися роботи Чернівецького обласного офісу партії «Слуга народу» для допомоги вимушеним переселенцям. Також 14 червня депутатка разом з своїми колегами підтримала голову фракції партії «Слуга народу» в Чернігівській обласній раді, якого намагалися переобрати на нелегітимному засіданні. 23 червня Олена Лис взяла участь в зібранні Національної ради громад в умовах війни за участю голови ВРУ та очільника політичної партії «Слуга народу».

Максим Заремський

Інформування про війну і актуальну інформацію у зв’язку з нею

Перший допис із моменту повномасштабного вторгнення з’явився на сторінці Максима Заремського 24 лютого. Він опублікував звернення Володимира Зеленського. Після цього протягом тривалого часу депутат інформував своїх підписників про те, як реагувати на повітряні тривоги, переміщуватися з зон бойових дій, забезпечувати необхідний рівень світломаскування, поводитися на вулиці біля військових та стратегічних об’єктів, виявляти вибухові та підозрілі пристрої, реагувати на фейкові повідомлення чи дзвінки, готувати коктейлі Молотова, поводитися на блокпостах, переказувати гроші на ЗСУ, знищувати ворожу техніку, шукати офіційні пункти отримання допомоги переселенцям тощо.

У перші місяці війни Максим Заремський публікував дописи про початок та відбій повітряної тривоги на Буковині. Він повідомляв новини про геополітичні здобутки України (наприклад, проведення матеріально-технічної операції з Литвою 27 лютого, перемовини з делегацією рф 28 лютого і 3 березня, подачу заявки на отримання статусу кандидата в ЄС 1 березня, виступ Володимира Зеленського перед конгрессм США 16 березня тощо).

Також на сторінці депутата можна знайти дописи про конфіскацію на Буковині автівок у нетверезих водіїв (8 березня) чи відкриття двох додаткових пунктів пропуску на кордоні з Румунією (3 травня, 16 червня).

Волонтерська діяльність власного штабу

З початку повномасштабного вторгнення депутат використовував тег #ШтабЗаремського для позначення більшості публікацій, пов’язаних з волонтерською діяльністю. Перший відповідний допис виконаний 27 лютого. При цьому 6 травня він зробив допис про те, що він не є засновником волонтерської організації. Всю допомогу народний обранець надає від власного імені. На сторінці Максима Заремського кілька десятків публікацій про особисте волонтерство — через відповідні громадські організації або ж напряму під потреби конкретного військовослужбовця чи бригади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна увага депутата в соціальній мережі зосереджена саме на його власній допомозі. При цьому Максим Заремський співпрацює з Кіцманським волонтерським центром допомоги Українській Армії, ГО «Волонтери Вижниці», Сторожинецьким районним благодійним фондом «Карітас», ГО «Вашківецька Черемшина» та ВО «Родина». Відповідні дописи можна знайти на його сторінці.

Робота на окрузі

Під час роботи на окрузі Максим Заремський часто займався волонтерською діяльністю. Перший допис щодо реалізації проектів благоустрою з’явився у депутата 11 травня — щодо встановлення дитячого майданчику у с. Ропча. Згодом народний обранець повідомив в окремих публікаціях, що він допомагав та сприяв бурінню свердловин для цілодобового забпезпечення мешканців Сторожинця питною водою, відкриттю футбольного поля зі штучним покриттям в Чудейській ТГ, встановленню дитячого майданчику у парку смт. Лужани Мамаївської ОТГ, монтажу вуличних тренажерів на території Суховерхівського ЗЗСО I-II ступенів, відкриттю дитячого майданчика в с. Іванківці Кіцманської ТГ та відкриттю футбольного поля зі штучним покриттям в Конятинській ТГ.

Парламентська робота

Максим Заремський висвітлював в мережі не тільки свою присутність в Верховній Раді України, але й робив публікації про те, за які закони голосував. Перший відповідний допис опублікований 15 березня. В ньому сказано, що парламент ухвалив понад 20 важливих законопроєктів для функціонування держави у воєнний час. Наступного дня депутат зробив звіт про голосування щодо 21 законопроєкту, щоб забезпечити правову складову функціонування держави у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну. Наступні дописи народного обранця з парламенту були зроблені 24 березня. Максим Заремський відзначив прийняття парламентом 24 законопроєктів. Окремий допис від приділив законопроєкту №7146 про покарання за нецільове використання гумдопомоги. 21 квітня депутат брав участь в засідання комітету з питань бюджету, підтримавши та проголосувавши за внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік». Мова йшла про збільшення видатків для забезпечення безпеки і оборони. 30 квітня депутат зазначив, що він є ініціатором внесення в парламент 2 законопроєктів про волонтерство та соціальний захист учасників бойових дій. Наступні дописи зі стін Парламенту народний обранець робив 4 та 5 травня. Детальні результати своє роботи депутат опублікував 12 травня. На сесії ВРУ було прийнято 13 законів (і ще 4 — за основу). Нардеп голосував за законопроєкти про особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, внесення змін до функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану та запровадження примусового вилучення в Україні об’єктів права власності рф та її резидентів. 18 травня Максим Заремський подав законопроєкт щодо відповідальності за розкрадання гуманітарної допомоги, в якому ці дії прирівнюються у воєнний час до державної зради. Також депутат приймав участь в засіданні Верховної Ради 22 та 31 травня, а також 19 червня, зазначивши, за які законопроєкти голосував.

Депутатські запити

Окремими пунктом роботи, про який Максим Заремський пише на своїй сторінці, є депутатські звернення. З 24 лютого він повідомив про кілька з них:

  • щодо розкрадання гуманітарної допомоги в Чернівецькій області;
  • щодо потреби вжиття заходів до ситуації з паливом, щодо створення запасів природного газу та пошуків аальтернативних способів для забезпечення опалення в осінньо-зимовий період 22/23 років;
  • щодо термінового оновлення та створення в короткий термін резерву продовольства України;
  • щодо створення належних умов соціального захисту населення під час військового стану;
  • щодо націоналізації стратегічних, монополістичних, державних підприємств;
  • щодо пошуків шляхів відновлення робіт по реконструкції мосту в с. Глиниця;
  • щодо надання у період дії воєнного стану педагогічним працівникам щорічної основної відпустки повної 56-денної тривалості;
  • щодо вжиття заходів по забезпеченню та належному функціонуванню споруд цивільного захисту в НЗ.