Верховна Рада прийняла законопроєкт №5241, який спрощує процес призначення позачергових виборів у разі дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови. До написання законопроєкту долучились і представники Громадянської мережі ОПОРА.

Законопроєкт пропонує альтернативний механізм повідомлення Верховної Ради про дострокове припинення повноважень голови, якщо уповноважена на це особа не зробила цього вчасно.

Документ змінює підхід до визначення моменту дострокового припинення повноважень голови. Раніше місцева рада мала прийняти рішення про взяття до відома факту припинення повноважень голови. Потім це рішення надсилалося до парламенту, і Верховна Рада у 90-денний термін мала призначити позачергові вибори. Тепер же повноваження голови припиняються або з дня оголошення ним особистої заяви на пленарному засіданні, або з дня припинення громадянства, або з дня смерті, який зазначений у свідоцтві про смерть.

Окремо змінюється підхід до визначення моменту, від якого рахуватиметься 90-денний строк. У законопроєкті запропоновано, що 90 днів будуть відраховуватися з дня отримання Верховною Радою повідомлення про припинення повноважень, а не самого дня припинення. Ця пропозиція зумовлена тим, що у разі початку відліку цього терміну у день припинення повноважень голови Верховна Рада може не встигнути вчасно призначити вибори, оскільки може бути відсутня підтверджена інформація про таке припинення.

Нагадаємо, що у грудні 2020 року помер міський голова Харкова Геннадій Кернес, однак його повноваження Харківська міська рада достроково припинила лише 24 лютого, через це вибори призначені на 31 жовтня 2021 року.