У липні-серпні ОПОРА провела дослідження роботи приймалень політичних партій та нардепів у регіонах. Серед народних депутатів інформацію надали Анатолій Гунько (округ 208), Борис Приходько (округ 210) та Максим Зуєв (округ 207). Щодо парламентських партій, то відповіді надійшли від політичної партії «Європейська Солідарність», Чернігівської регіональної організації Політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», Чернігівської обласної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Чернігівської обласної організації політичної партії «За майбутнє». Телефоном про відсутність громадської приймальні повідомили представники Чернігівського обласного осередку партії «Голос».

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат зобов’язаний постійно підтримувати зв’язки із виборцями. Ця вимога стосується як депутатів, обраних в одномандантних, так і в багатомандатних округах. Останній тиждень кожного місяця роботи Верховної Ради зарезервовано для роботи народних депутатів із виборцями. Відповідно до статті 28 того ж Закону, приміщення для організації приймальні надаються депутатам безкоштовно.

Одним з основних завдань народних депутатів та політичних партій, які представлені у парламенті, є сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян. Ефективна реалізація цієї функції можлива лише за умови налагодження каналів зворотного зв’язку зі своїми виборцями: депутатів-мажоритарників – у їхніх виборчих округах через громадські приймальні та роботу депутатської команди на місцях, парламентських партій – в усіх регіонах країни через мережу територіальних осередків та партійних приймалень. Зокрема, наявність та системність роботи громадських приймалень партій та депутатів – це показник належного виконання ними своїх зобов’язань перед громадянами.

Зазначимо, що «приймальнею» ОПОРА вважає окреме приміщення, яке має відповідну вивіску, сталий графік роботи, постійне робоче місце працівника (помічника депутата або партійного представника) та, найважливіше, «відкритий доступ»: за цією адресою будь-який громадянин може прийти на прийом, залишити своє звернення, отримати консультацію з питань, які його цікавлять тощо. 

Що говорить законодавство про громадські приймальні депутатів  та політичних партій

Однією з форм позапарламентської діяльності народного депутата, а також спосіб взаємодії народного обранця зі своїми виборцями є громадська приймальня. Тут депутат має можливість особисто, здійснюючи щомісячний прийом, та опосередковано, через помічників-консультантів, отримувати інформацію про проблеми та потреби виборців, прохання, пропозиції щодо ініціювання законопроектів чи інших нормативних актів, дізнаватися про оцінку своєї діяльності. Багато депутатів-мажоритарників організовують роботу громадських приймалень таким чином, щоб сформувати стабільне електоральне середовище, яке підтримає його на наступних виборах до Верховної Ради України.

Діяльність депутатів-мажоритарників та депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах регулюється законодавчою нормою, а саме:  «народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов’язані підтримувати зв’язок з виборцями своїх округів», натомість «народні депутати, обрані в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, здійснюють зв’язок з виборцями, які мешкають на території України, у порядку персонального представництва, визначеному депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України відповідно до закону» (стаття 7 Закону України «Про статус народного депутата України»). Тобто якщо депутатська фракція чи група не здійснила такого розподілу, то цілком ймовірно, що депутат-списочник не має стабільного місця для проведення особистого прийому громадян.

Попри те, що до обов’язків народного депутата належить проведення особистого прийому громадян, в українському законодавстві не існує поняття «громадська приймальня», а тим більше вимоги організовувати чи провадити її діяльність. Водночас передбачена норма про те, що «держава гарантує народному депутату забезпечення необхідними умовами для здійснення ним депутатських повноважень». Так, частиною п’ятою статті 28 ЗУ «Про статус народного депутата України» визначено, що народному депутату, обраному в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі і народному депутату, обраному в одномандатному виборчому окрузі, на строк виконання його депутатських повноважень «місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, в управлінні яких знаходиться відповідно державна власність чи комунальна власність територіальної громади на території відповідного виборчого округу, зобов’язані надати окреме технічно обладнане службове приміщення з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата з наступним відшкодуванням витрат в установлених межах і за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України». Таким чином, попри наявність зобов’язань в органу місцевого самоврядування забезпечити народного депутата службовим приміщенням, використання депутатом інших приміщень для прийому громадян не може вважатись порушенням з його сторони.

Громадські приймальні депутатів-мажоритарників Чернігівщини

Чернігівщину у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 6 депутатів-мажоритарників, 5 із них є членами комітетів чи підкомітетів з різних питань. Більшість із депутатів (4 із 6, що складає 67%) входять до фракції партії «Слуга народу».

Під час моніторингу роботи приймалень, представники ОПОРИ розіслали інформаційні запити всім депутатам, користуючись контактами, вказаними на сайті Верховної Ради України. Маємо констатувати той факт, що відповіді на запити дали тільки троє з шести.

Народний депутат Олег Семінський, округ 205, фракція партії «Слуга народу» офіційної відповіді на інформаційний запит не надав. Помічниця нардепа Людмила Сапон в особистому листуванні вказала адресу приймальні: м. Чернігів, просп. Перемоги, 141, каб.112. На сайті ВРУ інформація про приймальню наявна. Згідно з нею, прийом громадян ведеться за цією ж адресою. Час роботи, дні прийому як у листі, так і на сайті не вказані.

Антон Поляков, округ 206, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» також лишив інформаційний запит ОПОРИ поза увагою. Хоча на своїй Facebook сторінці народний обранець регулярно запрошує виборців до своєї приймальні та звітує про прийом громадян. Згідно з сайтом ВРУ приймальна депутата працює за адресою м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд. 19, каб. 310. На цю ж адресу спирається Антон Поляков у своїх запрошеннях в соціальній мережі Facebook.

Максим Зуєв, округ 207, фракція партії «Слуга народу» відповідно до відповіді на запит має в своєму окрузі три приймальні: у місті Семенівка за адресою вул. Шевченка, 3, де за прийом відповідає Петро Олексійович Кошман (тел. 068 375 17 23); у смт Сосниця по вулиці Грушевського 15, відповідальна особа Лілія Василівна Саприкіна (тел. 068 131 98 60) та в місті Сновськ за адресою вулиця Банкова, 5, помічник тут Лілія Олександрівна Терещенко (тел. 068 587 89 33). У зв'язку з карантинними обмеженнями прийом проводиться за записом. Також депутат зазначив свою електронну адресу [email protected] і зауважив, що працює гаряча лінія 050 013 19 31  з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 17:00.

На сайті ВРУ станом на 11 вересня даних про роботу громадських приймалень депутата немає.

Анатолій Гунько, округ 208, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» надав відповідь на запит. Згідно з нею народний обранець має 7 громадських приймалень, що розміщені в центрах колишніх районів округу:

У місті Бахмач за адресою: вул. Першотравнева, буд. 36, каб. 8 перший поверх. Контактний номер телефону 097976441. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.

  • У місті Борзна за адресою вул. П. Куліша 104, каб. 30, Контактний номер телефону 097 6701343. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.
  • У смт Куликівка по вул. Миру 114, каб. 2 другий поверх. Контактний номер телефону 0683914682. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.
  • У місті Ічня за адресою вул. Вокзальна 5/2. Контактний номер телефону 0638593327. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.
  • У смт Талалаївка за адресою вул. Центральна буд. 3, перший поверх. Контактний номер телефону 0978255937. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.
  • У місті Мена по вул. Героїв АТО, 6 каб. 12. Контактний номер телефону 0979790855. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 16:00. Перерва з 13:00 до 14:00.
  • У місті Ніжин за адресою вул. Шевченка, 2. Контактний номер телефону 0977006394. Графік роботи: пн-пт з 9:00 до 18:00. Перерва з 13:00 до 14:00.

Про відкриття громадських приймалень депутат заявив на своїй сторінці у Facebook та детально вказав їхні контакти й адреси.

На сайті ВРУ станом на 11 вересня інформація про роботу приймалень депутата відсутня.

Валерій Зуб, обраний по округу 209, фракція партії «Слуга народу» відповіді на інформаційний запит ОПОРИ не надав. На сайті Верховної Ради України інформації про громадські приймальні депутата станом на 11 вересня немає.

Борис Приходько, округ 210, член депутатської групи «ДОВІРА» надав відповідь на запит. Згідно з нею народний обранець має три громадські приймальні у населених пунктах:

  • Місто Бобровиця, вул. Незалежності, 49, 1 поверх (приміщення Будинку зв’язку). Керівник Тетяна Петрівна Олешко (тел. 0671131639).
  • Смт Козелець, вул. Сидорука, 9, кабінет 16/1 (приміщення Козелецької селищної ради). Керівник Світлана Володимирівна Шевченко (тел. 0937602441).
  • Місто Прилуки (охоплює територію колишнього Прилуцького району), вул. Вокзальна, 29, 1 поверх. Керівник Лідія Павлівна Шевченко (тел. 0665469910), колишній Прилуцький район; керівник Ада Сергіївна Могила (тел. 0502283322), м.Прилуки.

Дні та години роботи депутат не зазначив.

Також зауважимо, що інформація про роботу громадських приймалень наявна на сайті ВРУ. На офіційній сторінці народного обранця у Facebook Борис Приходько – народний депутат України інформація більше стосується роботи в окрузі загалом.

Робота громадських приймалень політичних партій

Дослідження ОПОРИ стосувалося 5 парламентських партій Верховної Ради України IХ скликання: політичної партії «Європейська Солідарність», політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», політичної партії «Голос» та політичної партії «Слуга народу», а також політичної партії «За майбутнє». Зазначимо, що у всі регіональні представництва політичних партій були розіслані інформаційні запити на електронні пошти, вказані на офіційних сайтах партій.

Чернігівська територіальна організація Політичної партії «Європейська Солідарність», згідно з відповіддю на запит, має громадську приймальню в Чернігові за адресою м.Чернігів, вул. Кирпоноса, 21. Керівником є Олег Анатолійович Шпак, контакти: телефон 063 531 31 87, 097 870 56 69, електронна скринька [email protected]. Працює приймальня з понеділка до п’ятниці з 09:00 до 18:00, субота й неділя вихідні.

Представники Чернігівської обласної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у відповіді на запит повідомили, що партія має дві громадські приймальні в Чернігівській області на базі осередків партії:

  • Політична партія ТАЛАЛАЇВСЬКА РАЙОННА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ'ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА» має приймальню за адресою смт. Талалаївка, вул. Центральна, 10. Керівник Микола Володимирович Білан. Контакти приймальні: тел. 095 571-92-34, e-mail [email protected]. Працює приймальня з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 15:00, субота й неділя вихідні.
  • Політична партія ВАРВИНСЬКА РАЙОННА ОРГАНІЗАЦІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ'ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА». Її приймальня знаходиться за адресою смт. Варва, вул. Миру, 8. Керівник Віталій Михайлович Неліпа. Контакти приймальні: тел. 050-655-00-91. Працює приймальня з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 15:00, субота й неділя вихідні.

Громадська приймальня Чернігівської регіональної організації політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», відповідно до відповіді на запит,  працює за адресою: 14000, Чернігівська область, м. Чернігів, вул. 77-ї Гвардійської Дивізії, буд. 8, тел.: 0660704303. Стосовно районних центрів та центрів громад, у зв'язку з тим, що не фінансуються місцеві офіси партії в населених пунктах, прийом громадян ведеться за місцем розташування або у форматі виїзної приймальні. Депутатами районних рад від ПП ОПЗЖ було запропоноване рішення радам створити місцеві депутатські приймальні на базі приміщень колишніх місцевих рад та адміністрацій, але цей проєкт не був підтриманий. Із проєктом можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3C69BM4

Представник Чернігівської обласної організації політичної партії «Голос» телефонним дзвінком повідомив, що приймальні партія не має: «На жаль, у нас приймальні немає. Із-за того, що в нас не вистачає коштів для фінансування..і номер телефону в нас вказано на сайті голови регіональної ячейкі Голосу. Тому, якщо ви зайдете на сайт, там вони доступні. А адреси у нас немає, на жаль. Є, правда, там, де зараз партійний осередок, це приватна квартира, яка надається головою осередку і все».

Представники Чернігівської обласної організації партії «Слуга народу» на інформаційний запит не відповіли.

Як стало відомо з відповіді на інформаційний запит від представників політичної партії «За майбутнє» в Чернігівській області приймальня Чернігівської обласної організації Політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» у зв’язку з триваючою пандемією коронавірусу функціонує без прийому громадян безпосередньо у громадській приймальні. Вся робота громадської приймальні триває віддалено. Контакти онлайн приймальні: телефон +38(066)4962283, електронна пошта [email protected]а.