Народні обранці з Полтавської області не надто люблять виступати. Разом, виступи полтавських мажоритарників на сесіях Верховної Ради весною та у перший місяць літа 2021 року зайняли 44 хвилини та 1 секунду.

Весною лідерами за кількістю та загальною тривалістю є Олег Кулініч, Дмитро Нальотов, Олексій Мовчан. Троє нардепів – Андрій Боблях, Анастасія Ляшенко та Максим Березін, взагалі не брали слова. Костянтин Касай та Юрій Шаповалов передавали слово колегам.

Таблиця. Виступи депутатів ІХ скликання, обраних у мажоритарних округах Полтавської області, навесні 2021 року

Депутат

Кількість виступів

Загальна тривалість виступів

Олег Кулініч

12

18 хв 26с

Олексій Мовчан

2

3 хв 27 с

Дмитро Нальотов

4

2 хв 55 с

Костянтин Касай

1

7 с

Юрій Шаповалов

2

6 с

В червні 2021 року виступи полтавських мажоритарників на сесіях Верховної Ради зайняли 19 хвилин. Єдиними, хто мали виступ, були Олексій Мовчан та Олег Кулініч. Шість нардепів не брали слова - Юрій Шаповалов, Андрій Боблях, Костянтин Касай, Дмитро Нальотов, Анастасія Ляшенко та Максим Березін.

Депутат

Кількість виступів

Загальна тривалість виступів

Олексій Мовчан

5

13 хв

Олег Кулініч

5

6 хв

Олег Кулініч

20 травня Олег Кулініч від імені депутатської групи “Довіра” підтримав призначення Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури. Рішення підтримали 284 депутати. Він був головою Укравтодору з листопаду 2019 до травня 2021 року.

“За час роботи, як керівник Укравтодору, показав себе як ефективний керівник, як ефективний менеджер… Ми доволі часто зверталися з різними проблемами в наших округах пов’язаних з ремонтом доріг і часто знаходили вихід з складних ситуацій” - зазначив депутат.

Виступав від імені депутатської групи “Довіра” щодо перегляду Постанови №277 від 29 березня 2021 р., яка мала б скасувати з 1 вересня 2021 року безкоштовну доставку пенсій та соціальних допомог. 

“Ми з групою Довіра озвучили цю проблему ще в квітні, тому що отримали велику кількість звернень від виборців … Наша група офіційно звертається до Кабінету Міністрів з метою переглянути постанову №277 для того щоб заспокоїти наших пенсіонерів ” - зазначив політик.

Після обговорення постанови голова уряду Денис Шмигаль заявив, що перехід на отримання пенсій з готівкової на карткову форму має відбуватись поступово, реалізовуватись як право людей, а не зобов'язання.

Кабінет Міністрів скасував обов'язковий переказ виплати пенсій і соціальної допомоги на банківські карти з вересня. Поточний порядок доставки пенсій, субсидій та соціальних допомог через Укрпошту буде збережений як мінімум до 1 січня 2023 року. Зміни до постанови №277 Кабмін ухвалив 26 травня.

Депутат також попросив підтримати законопроєкт №2194 про внесення змін до Земельного кодексу та інших законів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Ним передбачалася передача землі державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності сільських, селищних, міських рад та інше.

“Ми повинні зробити так, щоб була історична справедливість. До 2002 року землями громад розпоряджалися місцеві ради, потім перейшли до районних державних адміністрацій, а з 2013 року до держгеокадастру. Масовий дерибан землі почався після 2013 року” - зазначив депутат.

Законопроєкт підтримали, “За” проголосували 284 депутати, підписаний Президентом України. 

Під час години запитань до уряду 18 червня поставив два питання міністру енергетики Герману Галущенку щодо фіксованої ціни на електроенергію для населення та постачання газу для підприємств теплокомуненерго за фіксованою ціною і без передплати.

На що міністр відповів, що “ми можемо, як мінімум воно є в проекті на зараз, це якраз захистити соціально вразливі верстви, це ми на сьогодні виокремлюємо населення, яке споживає до 100 кіловат і відповідним чином ми працюємо над тим, на сьогодні є той проект, який передбачає якраз захист тої категорії населення, через відповідно зменшення тарифу”. Щодо другого питання зазначено, що “це якраз укладання контрактів між "Нафтогазом" з підприємствами ТКЕ. На сьогодні їх там вже близько 170 укладених. І, в принципі, ми виходимо на те, що до початку сезону відповідно ці контракти будуть забезпечені повністю всі підприємства ТКЕ, і там є фіксована відповідна ціна”.

Дмитро Нальотов

Дмитро Нальотов прохав підтримати у першому читанні законопроєкт №4162 "Про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму”, співініціатором якого є він сам.

“Над законом ми працювали більше року, вивчали міжнародні практики. Спілкувалися з експертами та асоціаціями. Враховували українські реалії… Пріоритетом є внутрішній та виїзний туризм, змінюються підходи до стратегії розвитку галузі. Ми наводимо лад між державою та суб’єктами туристичної діяльності” - сказав парламентар.

Законопроєкт передбачає створення єдиного туристичного реєстру, визначення чітких пріоритетів внутрішніх та зовнішніх, оновлення термінології, детінізує галузь, визначення стандартів для туристичної сфери, дерегулює сферу, введення обов’язкове страхування, створення місцевих цільових туристичних фондів та інше.

29 квітня проголосований в першому читанні, рішення підтримали 261 депутат.

Олексій Мовчан

Критикував уряд щодо питання ринку палива та енергії та наголосив, що Україна має зменшити енергозалежність від Росії збільшуючи власне виробництво нафтопродуктів та газу.

“Нещодавнє рішення Кабінету Міністрів про штучне обмеження торговельних надбавок на бензин та дизпаливо на стелах АЗС і необхідність Урядом регулювати ринок вручну - це все наслідки постійного закриття очей на зростання імпортозалежності України впродовж багатьох років. Завдання, визначені указом Президента щодо зменшення залежності від імпорту енергоносіїв Урядом не виконані” - зазначив політик.

Депутат виступив щодо знеструмлення села Єристівка і звинуватив в цьому компанію Ferrexpo через те, що лінії електропередач тут були викрадені, а опори зняті.

“Мотив цих дій простий – зробити так, щоб у селі неможливо було проживати. Жителі села Єристівка підлягають відселенню ще з 2010 року через розробку Єристівського ГЗК компанією Ferrexpo. Відповідальність за компенсацію завданої шкоди селянам лежить саме на цій компанії. Якщо знеструмити село, то тут неможливо буде жити, і тоді мешканці будуть вимушені віддати за безцінь свої оселі і покинути територія” - сказав депутат.

Народний обранець звернувся до голови Служби безпеки України та міністра внутрішніх справ з трибуни щодо Костянтина Жеваго.

“Моїй депутатській діяльності перешкоджали представники охоронної фірми "Соколи Полтавщини". Звертаю увагу, що публічне засідання анонсованої позачергової сесії так і не відбулося. Група депутатів районної ради, які діють в інтересах Жеваго, таємно, у підвалі партійного офісу, під охоронної приватної фірми "Соколи Полтавщини" провели незаконну сесію. Місцевих депутатів від фракції "Слуга народу" туди не запрошували і не пустили. На цьому заході було незаконно переобрано голову” - відмітив Олексій Мовчан.

Право на виступ під час пленарних засідань належтить до інструментарію впливу парламентаря на законотворчий процес. Виступи депутат може використовувати для донесення власної позиції до інших парламентарів, висловлення пропозиції чи незгоди з питань, які розглядаються у парламенті, тощо.

Детальніше про роботу полтавських мажоритарників можна прочитати тут