У 2021 році Херсонщина отримали найменше субвенцій серед усіх регіонів України. Однак серед  виборчих округів Херсонської області лише ОВО № 184 залишився без державних коштів. ОПОРА проаналізувала, на розвиток яких об’єктів спрямували субвенції.

Відповідно до розпорядження №468-р від 19 травня 2021 року Кабінет Міністрів України розподілив більше 1,6 мільярдів гривень на субвенції з державного бюджету місцевим  бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у 2021 році. Субвенції розділили між 1161 об’єктом у різних регіонах України.

Нагадаємо, що субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій – це кошти державного бюджету, які надаються місцевим бюджетам і спрямовані на фінансування важливих для розвитку громад об’єктів інфраструктури. Як правило, субвенції мають отримати ті об’єкти, які складно профінансувати з місцевих бюджетів через їхню високу вартість. Однак, при розподілі інколи не дотримуються цього правила.

Проблемні аспекти розподілу субвенцій

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. Виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.

Скільки отримала Херсонщина

Херсонщина отримала найменшу кількість коштів серед усіх областей – 30 субвенцій, загальна сума яких становить 39 мільйонів 999 тисяч 764 гривні. Минулого року сума державних субвенцій була на кількасот тисяч гривень менше – 39 мільйонів 600 тисяч 713 гривень.

Поряд із Херсонською областю «аутсайдерами» розподілу стали Чернігівська (40 млн грн), Чернівецька (40 млн грн) та Сумська (42 млн грн) області. Натомість Дніпропетровська область отримала найбільше – 160 млн грн.

Тематика та територіальний розподіл субвенцій

У рамках розподілу субвенцій для громад Херсонщини найбільша сума коштів пов’язана із закладами освіти – 21,2 млн грн. На другому місці сфера ЖКГ та інфраструктура – 9,3 млн грн. Медичні заклади отримали 7,3 млн. грн, а дитячі та спортивні майданчики – 2,3 млн грн.

Із п’яти виборчих округів Херсонської області субвенції на соціально-економічний розвиток отримали лише чотири. Найбільше субвенцій надійшло до 182 округу (народний депутат Павло Павліш) – 9 субвенцій на загальну суму 13,3 млн грн. Більшу частину цих коштів, а саме 10 млн грн, отримав бюджет Херсонської міської громади. Здебільшого гроші призначалися для придбання медичного обладнання та капітальних ремонтів у закладах середньої та дошкільної освіти. Решта коштів надійшли до обласного бюджету.

185 виборчий округ (народний депутат Володимир Іванов) отримав 7 субвенцій на суму 13 млн грн. Кошти надійшли до бюджетів Зеленопідської сільської, Верхньорогачицької, Іванівської, Нижньосірогозької, Новотроїцької селищних та Генічеської міської громад. Субвенції призначені переважно на ремонт навчальних закладів, придбання медичного обладнання, а також реконструкцію стадіону «Колос» у селищі Іванівка.

6 субвенцій на суму приблизно 10 млн грн отримали бюджети трьох громад 186 округу (народний депутат Олексій Ковальов) – Чулаківської сільської, Лазурненської та Чаплинської селищних громад. У Лазурненській громаді кошти скеровані на ремонт зовнішнього освітлення, придбання та встановлення дитячих ігрових майданчиків, в інших громадах – на медичне обладнання та ремонт навчальних закладів.

Для 183 округу (народна депутатка Вікторія Вагнєр) виділили 8 субвенцій, що становить 3,7 млн грн – це найменший показник серед округів Херсонської області. Їх отримали Музиківська сільська та Білозерська селищна громади на придбання медичного обладнання та ремонт водопровідної мережі відповідно.

Жодної субвенції не виділили для 184 округу, представником якого у парламенті був Ігор Колихаєв. Повноваження Ігоря Колихаєва було достроково припинено у зв’язку з обранням у 2020 році на посаду Херсонського міського голови. Нагадаємо, що позачергові вибори до Верховної ради у виборчому окрузі №184 призначені на 31 жовтня 2021 року.

Порівняно з 2021 у минулому році державні субвенції отримали всі округи. Однак найменше  коштів виділили для 184 округу – 2,1 млн грн. Вони витратилися на придбання медичного обладнання для районних та міських лікарень Найбільша сума дісталася 182 округу – 15,4 млн грн. Ця сума здебільшого також надійшла до лікарень.

Як депутати інформують про використання субвенції

Відповідно до порядку надання субвенції, народні депутати мають ключовий вплив на визначення об’єктів, які будуть фінансуватись за кошти даної програми. Нерідко субвенції стають інструментом для піару, який народні депутати використовують під час виборчих кампаній.

Народному депутату зі 182 округу Павлу Павлішу у звітуванні про використання субвенції на будівництво котельні в дитячому садку допомагає його помічник Роман Завгородній. Так, 6 жовтня на своїй сторінці у Фейсбук він у минулому році наголосив, що Кабмін узгодив програму соціально економічного розвитку. Там були проєкти за поданням Павла Павліша.

“Наразі залишився тиждень, і один проект вже успішно буде реалізований. А саме Будівництво індивідуальної котельні ясла-садка №7 по вулиці 49-ої Гвардійської Херсонської дивізії, 23А в м. Херсоні. Для інформації нагадаю що цей ясло-садок налічує постійних 340 діточок, та 60 працівників обслуговуючого персоналу. За об’ємом ясла-садок налічує майже 3 тисячі м2. Вчора народний депутат України та кандидат на посаду міського голови від ПП СЛУГА НАРОДУ Юрій Кирилов відвідали будівництво та переконались що підрядник встигає до опалювального сезону, і персонал, діточки будуть в тепл” ‒ йдеться в повідомленні.

Володимир Іванов нардеп зі 185 округу також інформує про субвенції. “Продовжую інформувати про використання коштів державної субвенції (10 млн грн), направлених за моїм депутатським поданням на закупівлю нового медичного обладнання для лікарень нашого 185 округу, а також Нової Каховки, Бериславського, Нововоронцовського та Великоолександрівського районів” ‒ зазначається у повідомленні.

Депутат зазначив, що він сприяв тому, щоб за державні кошти було придбано:

  • нового апарату штучної вентиляції легень та 7 сучасних моніторів пацієнта встановлено у Нижньосірогозькій центральній районній лікарні;
  • нового апарату штучної вентиляції легень, сучасний монітор пацієнта та електрокардіограф встановлено у Новотроїцькій центральній районній лікарні;
  • нового апарату штучної вентиляції легень, а також 7 моніторів пацієнта для приймального відділення встановлено у Каховській центральній районній лікарні.
  • нового апарату штучної вентиляції легень, а також сучасні монітори пацієнта встановлено в Іванівській центральній районній лікарні.

24 травня 2021 року в ще одному пості на Фейсбуці він зазначив: “У відповідь на численні прохання адміністрації лікарні та жителів Верхньорогачицької громади підготував клопотання перед Міністерством фінансів про виділення державних коштів для придбання нового цифрового рентгену для лікарні. Обіцянки виконуємо!”

Народний депутат у 186 окрузі Олексій Ковальов у своєму Фейсбуці 2 жовтня 2020 року повідомив, що нарешті вдалося передати Голопристанській районній лікарні сучасний апарат штучної вентиляції легенів.

“На момент створення цієї публікації апарат вже допоміг врятувати життя трьох хворих на COVID-19 жителів нашого району. Проте крім коронавірусу він може врятувати життя новонароджених, які потребуватимуть реанімаційної допомоги. Вартість медичного обладнання ‒ 800 тис грн. Воно придбане за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку на умовах співфінансування з районного бюджету у розмірі 5%” ‒ пише парламентар.

Олексій Ковальов 23 вересня 2020 року  публікує світлину на своїй фейсбук-сторінці, де  видно, що на території проводяться роботи і встановлено  банер “Будівництво ведеться за підтримки Зе депутат Олексій Ковальов”.

Також в цьому пості він написав, що плідна робота з органами місцевого самоврядування у смт Лазурне дозволила використати субвенцію державного бюджету і тепер тут реалізується реконструкція парку у центрі населеного пункту, будівництво сучасного спортивного майданчика і важливий елемент безпеки ‒ планується освітлення 5 вулиць, одна з яких протяжністю більше 1.5 км. Два кілометри вулиць вже освітлюються.

Ознайомитися з матеріалом про загальноукраїнський розподіл субвенцій у 2021 році, його проблемні аспекти та дослідженнями за попередні роки можна тут.