19 травня Кабмін розпорядженням №468-р затвердив розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. З 1,6 мільярдів гривень Полтавська область отримала 26 субвенцій на загальну суму 66 мільйонів гривень.

Полтавська область знаходиться на 10 місці серед регіонів України, отримавши 3,9% від загальної суми субвенцій на країну. Згідно з даними Держстату, населення області становить 1 мільйон 367 тисяч осіб, тобто, це 48 гривень з копійками на одного жителя області.

Про загальноукраїнські тенденції та особливості розподілу вже повідомлялось у матеріалі ОПОРИ.

Лідерами за сумою субвенцій є Дніпропетровська область (160 млн гривень), місто Київ (133,6 млн гривень) та Одеська область (110 млн гривень). На 200 тисяч «відстала» Харківська область (109 млн 800 тис. гривень).

Найменше – по 40 мільйонів субвенцій, отримали три області – Херсонська, Чернівецька та Чернігівська.

Медицина, інфраструктура та майданчики

Субвенції виділені для 11 бюджетів Полтавської області. Найбільшим отримувачем виявився Кременчук – майже п’ята частина всіх субвенцій для області (11,85 млн гривень). Кременчук отримав і найбільшу кількість субвенцій – 7 з 26, передбачених для регіону. Левова частка, понад 7 мільйонів, призначена для капітального ремонту приміщень травматологічного відділення будівлі КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька».

За сумою найбільшу субвенцію отримала Нехворощанська територіальна громада – 10 мільйонів гривень на реконструкцію будівлі під амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Найменшу – 180 тисяч гривень передбачається для Козельщинської територіальної громади (придбання гемоаналізатору для Комунального некомерційного підприємства «Козельщинський Центр первинної медико-санітарної допомоги»).

На обласний бюджет виділено 4 субвенції загальною сумою 6,4 мільйони гривень, з яких 5,2 мільйони гривень на реконструкцію частини першого поверху дитячої лікарні під Лубенський міський центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та інклюзивну інтеграцію. 1 мільйон призначено для будівництва споруди флагштоку Державного прапору України у Полтаві.

Таблиця. Бюджети Полтавської області, які отримали субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно розпорядження Кабміну №468-р

Бюджет

Кількість субвенцій

Загальна сума субвенцій, млн гривень

Бюджет Кременчуцької міської територіальної громади

7

11,85

Бюджет Коломацької сільської територіальної громади

2

10

Бюджет Нехворощанської сільської територіальної громади

1

10

Бюджет Чорнухинської селищної територіальної громади

2

10

Обласний бюджет Полтавської області

4

6,4

Бюджет Миргородської міської територіальної громади

1

5

Бюджет Оржицької селищної територіальної громади

3

4,6

Бюджет Піщанської сільської територіальної громади

2

3,1

Бюджет Глобинської міської територіальної громади

2

2,45

Бюджет Градизької селищної територіальної громади

1

2,4

Бюджет Козельщинської селищної територіальної громади

1

0,18

Понад половина коштів виділено на 16 субвенцій для медичних закладів (36 мільйонів або 54,5% всіх субвенцій області). На об’єкти ЖКГ та інфраструктури передбачено 11 мільйонів гривень, а на дитячі та спортивні майданчики – 10 мільйонів гривень.

Щоправда, лідерами за середньою сумою субвенції на один об’єкт є дитячі та спортивні майданчики (10 мільйонів на 2 об’єкти, тобто середня сума субвенції становить 5 мільйонів), ЖКГ та інфраструктура (11 мільйонів на 3 об’єкти, середня сума 3,6 мільйони).

 

Округи та депутати

Цікаво співставити отримання субвенцій з виборчими округами в області. Хоча розподіл субвенцій затверджує Кабінет Міністрів, ключовий вплив мають народні депутати через Комісію для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції. Детальніше про це тут.

Зазначимо, що лише частину цих коштів отримують безпосередньо бюджети громад, 6,4 мільйони гривень передбачені для обласного бюджету.

Найбільшу кількість субвенцій отримав виборчий округ №146 депутата Юрія Шаповалова. Власне, це місто Кременчук.

Понад 10 мільйонів субвенцій отримали округи Костянтина Касая (Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Машівський, Новосанжарський і Чутівський райони області) та Максима Березіна (Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський райони, частина Лубенського району).

Лише одну субвенцію отримав виборчий округ 144, від якого обраний народний обранець Дмитро Нальотов. Це Подільський та Шевченківський райони міста Полтави. Кошти призначені на флагшток Державного прапору України.

За кількістю субвенцій найбільше отримали округи Юрія Шаповалова (7 субвенцій), Олексія Мовчана (5 субвенцій) та Анастасії Ляшенко (4 субвенції).

Таблиця. Розподіл субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно розпорядження Кабміну № 468-р за виборчими округами та народними депутатами, які представляють округи

Округ

Депутат

Партія / депутатська група

Кількість субвенцій на округ

Сума субвенцій на округ, млн грн

146

Юрій Шаповалов

депутатська група «Партія «За майбутнє»

7

11,85

149

Костянтин Касай

Слуга народу

3

10,28

151

Максим Березін

Слуга народу

3

10,1

145

Андрій Боблях

Слуга народу

2

10

148

Анастасія Ляшенко

Слуга народу

4

9,8

150

Олексій Мовчан

Слуга народу

5

7,96

147

Олег Кулініч

депутатська група «Довіра»

1

5

144

Дмитро Нальотов

Слуга народу

1

1

 

 

Проблемні аспекти розподілу субвенцій

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до Уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати скільки та на який округ, об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній. Ключовою тенденцією розподілу субвенцій у 2021 році стало те, що більшість округів отримало рівно по 10 мільйонів гривень або практично наближену до цієї цифри суми. Це ще раз засвідчує, що при виділенні коштів не враховувався стан соціально-економічного розвитку регіонів, кошти спрямовуються на основі політичної доцільності. Виділили всім приблизно однакові суми, мабуть, щоб нікого не образити.