У травні ОПОРА проаналізувала, як депутати, обрані в одномандатних виборчих округах Чернігівщини, голосують за президентські законопроєкти.  Чернігівська область входить у десятку областей, де підтримка депутатами законопроєктів Володимира Зеленського найвища: її рівень складає 83,9%. Серед депутатів IX скликання найвищий рівень підтримки (92%) проявили Олег Семінський (205 ТВО) та Валерій Зуб (209 ТВО), найнижчий рівень – Антон Поляков (72%, виборчий округ №206). Щодо депутатських фракцій у парламенті, то більшість від Чернігівщини належить політичній партії «Слуга народу». Тому підтримка депутатами, обраними у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, теж значна.

20 травня 2019 року відбулася інавгурація Президента України Володимира Зеленського. 20 травня 2021 року два роки від його перебування на посаді. Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження, як народні депутати України ІХ скликання голосували за законопроєкти, що ініціював Володимир Зеленський, протягом перших двох років президентської каденції. ОПОРА проаналізувала 125 рішень парламенту. Ще одним напрямом дослідження став порівняльний аналіз цих даних із даними щодо голосувань народних депутатів VІІІ скликання за проєкти, які були внесені на розгляд парламенту Петром Порошенком (101 рішення парламенту). Рівень підтримки президентських ініціатив депутатами-мажоритарниками з Чернігівщини ІХ скликання —  83,9%,  VIII скликання – 76,3%.  Загалом ініціативи президентів мають хороший результат у Верховній Раді. 

Чернігівську область у Верховній Раді України ІХ скликання представляють 9 народних депутатів: 6 обрано у мажоритарних округах (саме на них робили найбільший акцент під час дослідження), 3 пройшли до парламенту за партійними списками. Вісім з них є членами комітетів чи підкомітетів з різних питань.

20 вересня 2019 року нардепи Чернігівщини від пропрезидентської партії заснували міжфракційне об’єднання “Чернігівщина”. Про це на своїх сторінках у соціальній мережі Facebook повідомили низка депутатів, у тому числі Антон Поляков та Олег Семінський. До об’єднання увійшли Олег Семінський, Валерій Зуб, Антон Поляков і Максим Зуєв. 

Щодо Чернігівщини, то шість депутатів із дев’яти, які представляють область у Верховній Раді, входять до фракції політичної партії “Слуга народу”. Ця фракція підтримує ініціативи президента голосуванням на рівні 87,7% (решта депутатів фракції або були відсутніми, або не голосували). По одному представнику область має у депутатській групі “ДОВІРА” (підтримка групи складає 62%), депутатській групі “Партія “За майбутнє” (рівень підтримки — лише 39,4%) та фракції політичної партії “ВО “Батьківщина”. Остання підтримує ініціативи президента Володимира Зеленського на рівні 45,2%. 

Найбільш радикально щодо ініціатив президента голосує Луганська область — показник “проти” складає тут 4,8%. Щодо Чернігівщини, то вона входить у десятку областей, де підтримка законопроєктів найвища (рівень її складає 83,9%).

Народний депутат Олег Семінський, округ 205, фракція партії «Слуга народу» підтримав ініціативи президента 115 разів (92% випадків), був відсутній – 4 рази, утримався – 1, не голосував – 5.  Утримався щодо Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування. У сесійній залі фотокореспондент “Цензор.net” зафіксував, як Семінський пояснював в повідомленнях, чому не голосував за законопроєкт №1031 (про покарання за незаконне збагачення). 

Антон Поляков, округ 206, член депутатської групи "Партія "За майбутнє", голосував «за» — 90 разів (рівень підтримки – 72%), був відсутній – 9 разів,  утримався — 19, не голосував – 4. Став одним із небагатьох депутатів від Чернігівщини, які голосували проти. Це депутат робив тричі. Був проти Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо Фонду розвитку підприємництва, Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями, Закону про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України. 

Зазначимо, що за період повноважень депутатів Верховної Ради IX скликання відбулася низка змін, більшість із яких пов’язані саме з депутатом Антоном Поляковим. У 2019 році він обраний народним депутатом ІХ скликання від партії “Слуга народу” як безпартійний, із 10 листопада до 16 грудня 2019 року — член партії "Слуга народу". На виборах президента України 2019 року був довіреною особою кандидата  Володимира Зеленського по ТВО №205 (м.Чернігів). Депутат провів у президентській фракції Володимира Зеленського кілька місяців і 15 листопада 2019 року був виключений за порушення домовленості про спільні голосуваннях і за пропуск засідань (згідно з даними електронної системи він відвідав 89% засідань Ради). Антон Поляков критикував дії фракції в особистому каналі Telegram. За його словами, це і стало приводом для виключення. 

Після виключення Поляков написав у соцмережах, що президент ізольований від правдивої інформації про дійсний стан справ у партії, але він знайде можливість розповісти йому про все. Проте 15 грудня 2019 року в інтерв’ю "Главкому" депутат заявив, що раніше помилявся, бо Зеленський все знає про стан справ у партії, тільки не може нічого зробити. Наступного дня Поляков подає заяву про вихід з партії "Слуга народу". Коли в квітні 2020 року приймали "антиколомойський закон", Поляков був одним з тих, хто засипав законопроєкт тисячами правок. Депутат висунув вимоги до влади, що згоден відкликати правки, якщо будуть відмінені "антифопівські закони", переглянуть прийнятий закон про ринок землі та відкладуть продовження медичної реформи. Його вимоги назвали шантажем і закон прийняли з розглядом усіх поправок. Тож, рух ЧЕСНО за результатами цих голосувань зарахував Полякова до так званої “групи Коломойського”. Зокрема, він утримався під час голосування за скасування мораторію та відкриття ринку землі, не голосував за криміналізацію кнопкодавства й публічні електронні реєстри, за законопроєкт про викривачів корупції. Також журналісти “Ліга.net” припускали, що й нардеп Максим Зуєв також може бути лояльним до Коломойського.

Поляков у футболці з написом “#знімиШапку” (джерело – сторінка Антона Полякова у Facebook)

У червні 2020 року Антон Поляков приєднався до депутатської групи партії "За майбутнє".

Максим Зуєв (округ № 207, фракція партії «Слуга народу») у 105 випадках (84%) підтримав ініціативи Володимира Зеленського. Був відсутній – 16 разів, утримався й не голосував двічі.  Депутат утримався щодо Закону про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку та Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями.

Анатолій Гунько (округ 208, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу") не входить до складу будь-якого комітету. Узяв участь у голосуванні за 32 законопроєкти, із яких «за» 25 (78,1%), відсутній був тричі, утримався й не голосував двічі. Утримався щодо Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями, Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями.

Із цим депутатом також пов’язані зміни в депутатському складі від Чернігівщини. 26 серпня 2020 року розпочався виборчий процес проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 208 (Чернігівська область).  Довибори до Верховної Ради ЦВК призначила після того, як у травні 2020 року загинув народний депутат України  Валерій Давиденко (позафракційний, член Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, член міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь).  За результатами виборів 25 жовтня 2020 року перемогу здобув Анатолій Гунько (“Слуга народу”).

Валерій Зуб обраний по округу 209, фракція партії «Слуга народу». Проголосував «За» 115 разів (92%), був відсутній – 7 разів, утримався двічі, не голосував – 1 раз.  Утримався щодо Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування та Закону про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями. Депутат є головою підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. На момент обрання депутатом був генеральним директором КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології».

Борис Приходько обраний в окрузі № 210, член депутатської групи "ДОВІРА". Депутат найбільше з усіх утримувався від голосування. Загалом підтримав 101 законопроєкт (80,8%), був відсутній 4 рази, утримався — 12, не голосував – 8. Утримався щодо Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства, Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції від 29.08.2019, Закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент), Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ, Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, Закону про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань, Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку, Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо Фонду розвитку підприємництва, Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку, Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

Спочатку на виборах у 210-му окрузі (м. Прилуки на Чернігівщині) переміг самовисуванець, голова ГО “Громадський рух “Оновлення” Сергій Коровченко. Приходько, який посів друге місце, з результатами голосування не погодився й оскаржив їх у суді. Суд вимоги заявника задовольнив, і після перерахунку голосів та скасування результатів голосування на кількох дільницях переможцем було визнано Бориса Приходька. Виборча кампанія Приходька тривала в кольорах бренда “Слуга народу”. Був обраний народним депутатом 9 скликання по 210 округу як безпартійний самовисуванець. 

Агітаційні плакати Бориса Приходька. Фото з мережі Інтернет

Депутати, які пройшли за партійними списками, одностайності у підтримці законопроєктів президента не проявляли.  Павло Халімон — фракція партії «Слуга народу» голосував «За» законопроєкти 109 разів, був відсутній — 14, не голосував двічі.

Сергій Гривко, фракція партії «Слуга народу», підтримав ініціативи 111 разів, був відсутній – 9 разів, утримався двічі, не голосував тричі.  Утримався щодо Закону про внесення змін до Закону України ""Про судоустрій і статус суддів"" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування та Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями.

Валерій Дубіль, фракція політичної партії ВО "Батьківщина" – один із тих депутатів, хто голосували проти. Загалом підтримав 34 законопроєкти, був відсутній 71 раз,  утримався від голосування 16 разів, не голосував тричі иа виступив проти одного законопроєкту, а саме Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. 

Отже, як бачимо, представники фракції політичної партії “Слуга народу” від Чернігівської області активно підтримували ініціативи президента Володимира Зеленського. Інші ж депутати часто утримувалися (Борис Приходько, Антон Поляков, Валерій Дубіль), рідко були проти. Лідером серед тих депутатів, які були відсутніми під час прийняття рішень з приводу президентських ініціатив став Валерій Дубіль — він пропустив 71 із 125 голлсувань, які аналізуються, що складає  57%. 

Якщо порівнювати представництво депутатів ІХ скликання та VІІІ у розрізі фракцій та груп, то маємо зазначити, що більшість депутатів минулого скликання належали до фракції партії “Блок Петра Порошенка”, тобто на Чернігівщині існувала пропрезидентська більшість, як і у випадку з чиними депутатами.

Валерій Куліч обраний по виборчому округу №205, член ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", входив до фракції цієї партії. Був призначений головою Чернігівської державної облдержадміністрації, із 31 березня 2015 року до 30 липня 2018 року займав цю посаду.

Сергій Березенко став депутатом по виборчому округу №205 після призначення Валерія Куліча губернатором. Термін депутатських повноважень з 2 вересня 2015 до 29 серпня 2019 року. Заступник голови депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". Сергій Березенко 30 разів проголосував “За” ініціативи (68,2%), 9 разів був відсутній та 5 — не голосував. 

Владислав Атрошенко, виборчий округ №206, набув депутатських повноважень 27 листопада 2014 року, на момент обрання член ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". Дата припинення депутатських повноважень: 28 січня 2016р у  зв'язку з перемогою у виборах міського голови міста Чернігова. Цікавим є той факт, що Владислава Атрошенка обрали мером удруге під час останніх місцевих виборів. Балотувався на посаду Чернігівського міського голови від партії “Рідний дім”.  

Максим Микитась 17 липня 2016 на виборах до Верховної Ради обраний народним депутатом. Пройшов самовисуванцем по виборчому округу №206. Під час виборів до ВР 2016 року став партнером благодійного фонду міського голови Чернігова Атрошенка «Поліський оберіг», який використовувався під час передвиборчої кампанії. 9 вересня 2017 року увійшов в депутатську групу «Воля народу». Оскільки депутат виконував свої повноваження лише 2 роки, ОПОРА не аналізує дані щодо його голосування за ініціативи Петра Порошенка.

Анатолій Євлахов обраний у виборчому окрузі №207.  Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". Підтримав ініціативи президента 75 разів (74,3%), не голосував 19 разів, був відсутній — 7.

Валерій Давиденко обраний по виборчому округу №208, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". Проголосував “За” 73 рази (72,3%), 19 разів не голосував, 7 — був відсутній, двічі утримувався.

Олександр Кодола обраний в окрузі №209. Член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ". Депутат 89 разів (88,1%) голосував “За”, був відсутній 7 разів, 5 разів  не голосував.

Олег Дмитренко обраний по виборчому округу №210, член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". 75 разів підтримав законопроєкти Петра Порошенка, що складає 74.3%.  Не голосував 17 разів, був відсутній 7 разів, двічі утримався.

\

Отже, як бачимо, чотири депутати Верховної Ради України від Чернігівської області представляли президентську партію “Блок Петра Порошенка”. Щодо підтримки ініціатив президента Петра Порошенка, зауважимо, що ОПОРА проводить аналіз 101-го законопроєкту, внесеного ексглавою держави за період каденції. Фракція партії “Блок Петра Порошенка” підтримувала ініціативи з показником 74,4%. Щодо депутатів Чернігівської області, то цей показник складає 76,3%. Жодний із депутатів не голосував проти ініціатив президента Петра Порошенка за період його каденції.