13 вересня Верховна Рада проголосувала за розпуск Центральної виборчої комісії. За 10 днів лише чотири фракції подали президенту кандидатури на посади членів ЦВК. І лише одна з них дотрималася термінів, прописаних у законодавстві. 

Громадянська мережа ОПОРА подала інформаційний запит до Офісу Президента, аби дізнатись, які фракції політичних партій вже надіслали президентові свої пропозиції. Ввечері 23 вересня у відповіді на запит Офіс Президента повідомив ОПОРІ, що отримав листи від фракцій з такими пропозиціями:

  • “Опозиційна платформа – За життя”: Сергій Дубовик, Юрій Мірошниченко (вхідний лист надійшов 13 вересня);

  • “Європейська солідарність”: Олександр Черненко, Юрій Буглак (16 вересня);

  • “Голос”: Андрій Гевко (16 вересня);

  • ВО “Батьківщина”: Жанна Усенко-Чорна, Вікторія Глущенко (16 вересня та 17 вересня відповідно).

Крім того, на сайті електронних декларацій станом на 23 вересня опубліковано декларації 6 людей із зазначенням “Кандидат на посаду, Член комісії, Центральна виборча комісія”. П’ять із них (Юрій Мірошниченко, Сергій Дубовик, Сергій Постівий, Андрій Євстігнєєв, Юрій Буглак) подали декларації 19-21 вересня, один (Сергій Румпа) – у травні цього року.

Оскільки серед тих, хто подавав декларації у вересні, є ті, хто зазначені в пропозиціях фракцій (Юрій Мірошниченко, Сергій Дубовик, Юрій Буглак), надісланих у відповідь на запит, можна припустити, що потенційними кандидатами у члени ЦВК також можуть бути Сергій Постівий та Андрій Євстігнєєв, щоправда, невідомо від якої саме фракції чи групи.

Хто є хто?

Сергій Дубовик з 2014 року працює заступником керівника Секретаріату Центральної виборчої комісії з 2014 року. Був членом Центральної виборчої комісії за головування Сергія Ківалова у 2004 році, при головуванні Ярослава Давидовича у період з 2004 по 2007 рік – секретарем ЦВК. З жовтня 2013 року до квітня 2014 року був радником Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського. 

Юрій Мірошніченко був депутатом Верховної Ради з 5 по 8 скликання, на позачергових парламентських виборах 2019 року балотувався за номером 41 списку партії "Опозиційна платформа – За життя". 

Олександр Черненко у минулому депутат Верховної Ради 8 скликання, до того був головою правління Комітету виборців України. На позачергових виборах балотувався під номером 34 у списку партії "Європейська Солідарність". 

Юрій Буглак нардеп 8 скликання, був головою підкомітету з питань запобігання і протидії політичній корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. 

Андрій Гевко був помічником члена Центральної виборчої комісії Леонтія Шипілова, до того працював у Реанімаційному пакеті реформ як менеджер з адвокації та керівник відділу адвокації коаліції. На позачергових парламентських виборах балотувався 23 номером у списку партії "Голос". 

Жанна Усенко-Чорна у 2004 році була членом Центральної виборчої комісії, з 2007 по 2018 рік  – заступником Голови Центральної виборчої комісії під головуванням Михайла Охендовського.

Вікторія Глущенко займає посаду головного консультанта відділу представництва в судах управління правового забезпечення Секретаріату Центральної виборчої комісії. 

Про Сергія Постівого відомо, що він з 2017 року є керуючим справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

А Андрій Євстігнєєв був членом попереднього складу Центральної виборчої комісії. 

Детальну біографічну інформацію про кожного з кандидатів та потенційних кандидатів у члени ЦВК читайте у нашому лонгріді.
А як щодо дедлайнів?

Варто зазначити, що 18 вересня перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко повідомив журналістам у кулуарах парламенту, що фракція вже подала президенту 12-13 кандидатур. Проте Офіс Президента 23 вересня не надав інформацію про ці пропозиції. Можна припустити, що фракція офіційно не подавала президенту перелік кандидатур через офіційні канали комунікації.

Громадянська мережа ОПОРА також подала інформаційні запити п’ятьом парламентським фракціям та одній депутатській групі, щоб також отримати від них перелік запропонованих ними кандидатур на посади членів ЦВК. Будемо оновлювати цей матеріал по мірі надходження відповідей на інформаційні запити.

У частині 3 статті 31-1 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” йдеться: “Депутатські фракції у Верховній Раді України не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають Президенту України пропозиції щодо персонального складу Комісії, на підставі яких Президент України протягом трьох днів вносить до Верховної Ради України подання щодо персонального складу Комісії”.

Таким чином, після голосування у парламенті фракції мали внести свої пропозиції кандидатів у члени ЦВК главі держави 14 вересня, а президент внести подання – до 18 вересня.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, 9 вересня президент направив до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень Центральної виборчої комісії. 11 вересня відповідний проєкт постанови був зареєстрований в системі Верховної Ради від групи народних депутатів під номером №2127. У той же день зранку відбулось засідання підкомітету з питань виборів Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, де члени підкомітету рекомендували Комітету розглянути та підтримати питання розпуску ЦВК на своєму засіданні. В обід відбулось засідання Комітету, де було прийняте рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути та підтримати подання президента Володимира Зеленського про розпуск Центральної виборчої комісії в сесійній залі. За це рішення проголосували 15 членів Комітету, 7 утримались, 1 проголосував проти. 13 вересня у Верховній Раді відбувся розгляд питання розпуску Центральної виборчої комісії. Це рішення підтримав 341 депутат.