Вихідними на Закарпатті пройшли два фестивалі, до участі в яких долучилися представники двох партій – «Опозиційної платформи «За життя» та «Партії угорців України «КМКС». Під час заходу у селі Поляна, на території проведення фестивалю були розміщені прапори та банери із символікою «Опозиційної платформи «За життя».

16 червня в селі Поляна Свалявського району пройшов фестиваль здорового способу життя «Поляна сили», який офіційно не позиціонувався як політичний.  Зокрема, у анонсі заходу, який був розміщений у Фейсбуку на сторінці «Поляна сили» йшлося, що подію організовують за ініціативи голови Полянської сільської ради Івана Дрогобецького. У програмі заходу анонсували виступи найкращих спортсменів України, масову спортивну зарядку, змагання з воркауту, концерт зірок української естради та святковий феєрверк.

На території фестивалю спостерігач ОПОРИ зафіксував чималу кількість символіки політичної сили «Опозиційна платформа «За життя», хоча в афіші заходу ця партія не згадувалася як організатор. Навколо сцени були розміщені банери згаданої політичної сили.

«Я особисто дуже заінтересований в тому, щоб у нашому селі всі хотіли займатися спортом. І щоб не тільки в нашому селі, а і в цілій Закарпатській області, і щоб ми були флагманами здорового способу життя. Тому я і обрав собі політичну партію, яка каже: За Життя! Тому що життя слово означає все, це добробут, це здоров’я, це щастя, це щасливі люди. Спортом займаються тільки ті люди, які щасливі в житті, які мають сенс до життя», - сказав під час свого виступу Полянський сільський голова Іван Дрогобецький.

Спеціаліст організаційного та інформаційного забезпечення Полянської сільської ради Руслан Ребриш у коментарі комунікаційниці ОПОРИ розповів, що організатором заходу був сільський голова Полянської сільської ради Іван Дрогобецький. «Там ще була практично-наукова конференція присвячена здоровому способу життя, і цей фестиваль проходить традиційно у нашому селі Поляні. Його організовує Полянська сільська рада. Символіка партії була використана, тому що Іван Іванович є членом політичної партії «Опозиційна платформа «За життя», - зазначив Руслан Ребриш.

Сам Іван Дрогобецький у коментарі комунікаційниці ОПОРИ запевнив, що організатором свята не була сільська рада.

«Організатором цього свята є особисто я, як фізична особа та «Опозиційна платформа «За життя». Ні одної гривні бюджетних коштів не було виділено на фестиваль», - повідомив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ Іван Дрогобецький.

До слова, на святі також були присутні депутати Закарпатської обласної ради від «Опозиційного Блоку» Віктор Русин та Іван Чубирко, який є керівником Закарпатської регіональної організації політичної партії «За життя».

«Станом на 16 червня партія «Опозиційна платформа «За життя» не була зареєстрована як суб’єкт виборчого процесу, тому про порушення Закону з юридичної точки зору мова не йде, - зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Водночас мова йде про де-факто передчасну агітацію, оскільки на заході була присутня символіка партії, яка декларує намір балотуватися до парламенту. Іван Дрогобецький на заході був представлений як голова Полянської ОТГ. Тут слід пам’ятати, що Законом «Про вибори народних депутатів України» гарантується рівне виборче право, яке забезпечується, у тому числі, рівним та неупередженим ставленням органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу. Якщо ми бачимо, що сільський чи міський голова публічно висловлює прихильність до конкретної політичної сили, можна говорити про ознаки порушення стандарту рівних виборчих прав».

Також 16 червня в селі Чома Берегівського району пройшов захід «Віднайдення угорцями батьківщини», на якому були присутні представники «Партії угорців України «КМКС». Зокрема був присутній кандидат у народні депутати по мажоритарному округу №73 (центр - Виноградів), член політсили «Партія угорців України «КМКС» Василь Брензович. Подія відбулася у парку, на місці давнього поховання угорських племен. Під час урочистої частини заходу всі присутні спілкувалися угорською мовою. За інформацією спостерігача ОПОРИ, який був присутній на події, під час виступу Василь Брензович говорив про історію та про відносини між Україною і Угорщиною. Крім цього, під час події зачитали вітання від угорського міністра західних територій України по збереженню культури та традицій угорців. Також на заході був присутній голова Берегівської районної ради Йосиф Шін.

Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 3 «Закону України про вибори народних депутатів», рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу.                                                                            

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)