Мешканці Хмельниччини отримують дзвінки з різних номерів, стаціонарного, мобільного та прихованого, під час яких у записі голосом, схожим на голос Петра Порошенка, просять підтримати курс кандидата на виборах.

На мобільні телефони спостерігачів ОПОРИ на Хмельниччині 18 квітня тричі телефонували і просили підтримати курс Петра Порошенка. Дзвінки надходили зі стаціонарного (+380443645588), мобільного (+380931701643) та  прихованого номерів.

У слухавці звучав голос, схожий на голос чинного Президента України та кандидата на цю посаду Петра Порошенка, який промовляв: «Доброго дня! Це Петро Порошенко – Президент України. 21 квітня – вирішальний день, що визначить долю країни. Прошу вас підтримати мій курс: демократію і гідність, а не реванш, стабільну гривню, а не інфляцію, шлях до Європейського Союзу і НАТО. Підтримайте сильну Україну, а не країну, яка впаде на коліна! Головне – зберегти країну. І до зустрічі 21 квітня».

За словами одного зі спостерігачів ОПОРИ, свій мобільний номер він зазначав у анкеті, яку заповнював 15 лютого цього року в наметі з написом «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко». Крім того, спостерігач упізнав стаціонарний номер, з якого 18 квітня йому телефонував начебто Петро Порошенко, адже дзвінок із цього ж номера він отримував 18 лютого: тоді додзвонювачка представилася Світланою, оператором Громадської організації «Солідарність» і уточнила, чи справді спостерігач заповнював анкету прихильника Петра Порошенка.

Інший спостерігач, якому зателефонували із мобільного номера, зазначив, що дзвінок він отримав на номер, яким майже не користується і який не вказував у анкетах.

Відповідно до ч. 5 та 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Як уже повідомляла ОПОРА, дзвінки з проханням підтримати курс Президента отримують також мешканці Сумщини.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)