Після  початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року розпочався активний процес переїзду підприємств які працювали у прикордонних до країни агресора областях зокрема в місто Івано – Франківськ. За весь період надійшло 124 заявки на можливість переїзду бізнесу із територій, на яких активно ведуться бойові дії.

У серпні міський голова Івано – Франківська Руслан Марцінків в телепрограмі “Запитай у влади” заявив, що до Івано – Франківська переїхало 56 підприємств з інших регіонів України, а уже 20 вересня на оперативній нараді начальниця управління праці Наталія Дмитраш озвучила кількість у 61 підприємство і зазначила, що з 524 актуальних вакансій – 43 вакансії від релокованих підприємств. Міський голова Івано-Франківська у своєму дописі на фейсбук–сторінці зазначив, що: "щоб допомогти бізнесу, який активно переїжджав до нас – запрацювала платформа Save Business Now, де зібрана актуальна інформація як для наших орендодавців, місцевого бізнесу, так і для тих, хто тільки розглядає місто для переїзду".

В основному до Івано-Франківської міської територіальної громади переїжджають підприємці/підприємства з Київської і Харківської областей, зі сфери виробництва це – кабельна продукція, харчова продукція, косметика, виробництво зубної пасти, меблів, пошиття одягу, зі сфери послуг – фінансові, бухгалтерські, дизайнерські, лікування.

За допомогою інтернет-платформи Save Business Now можна залишити заявку на релокацію підприємства до Івано – Франківська, після цього телефоном уточнюються усі необхідні вимоги щодо площі приміщень, підведених комунікації тощо.

Прикладами переїзду підприємств до Івано – Франківська є релокація  ІТ-компанії AltexSoft, з Харкова (https://cutt.ly/yCmerUP); SEW-Eurodrive - міжнародний німецький концерн електроприводної техніки та одна з найбільших компаній на світовому ринку у цій галузі; Запорізький завод кольорових металів, який є найбільшим експортером мідного кабелю в Україна та стоматологічна клініка; і підприємство по виробництву засобів по догляду за порожниною рота “My Favorite Toothpaste”.

"Ми перенесли своє виробництво із Харкова до Івано-Франківська в кінці березня. Частина працівників залишилось у Харкові, частина виїхала за кордон, а близько 70% тепер у Івано-Франківську", – розповідає власниця “My Favorite Toothpaste” Юлія Чекалова. Також Юлія зазначила, що внаслідок російської агресії було втрачено як частину обладнання так і можливість його замовити.

Якщо з необхідними приміщеннями для ведення діяльності є можливість допомогти, то в плані поселення робітників на ранніх етапах повномасштабного вторгнення були проблеми. Також відзначається проблема із логістичною можливістю демонтажу, перевезення і монтажу великогабаритного обладнання.

Щодо процесу релокації цих підприємств потрібно виокремити наступні перспективи та тенденції:

  • створення бази осіб, які готові надати комерційне приміщення в оренду, таким чином можна в короткі терміни підшукати локацію відповідно до запиту;
  • у зв’язку із обмеженими можливостями і частими запитами на великі площі оренди є бачення перспективи створення комунального індустріального парку;
  • інформування, щодо нових програм фінансування.

Варто відзначити, що підприємці, які переїхали до Івано-Франківська, маючи ідеї для бізнесу і досвід у певній сфері виробництва, скаржаться на часткову або повну втрату обладнання і шукають можливості для отримання фінансування через грантові заявки до міжнародних фондів. Тому ми звернулися до менеджерки з фандрайзингу ГО “Подільська агенція регіонального розвитку”, експертка з релокації ММСП в Вінницькій області Програми АГРО щодо цього питання: “Розуміючи важливість підтримки релокованих підприємців, стейкхолдери різних рівнів активно долучаються до процесу допомоги бізнесу. Так, на загальнонаціональному рівні впроваджуються програми інституційної підтримки та грантової “єРобота”. Значний внесок у підтримку релокованих підприємців здійснюють міжнародні інституції, такі як USAID (Програми АГРО, Economic Resilience Activity, Конкурентоспроможна економіка України), Данська рада у справах біженців (DRC) та інші, які підтримують секторальний розвиток ММСП”.

 

Довідково: 

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).