1 жовтня Рівненський окружний адміністративний суд Рівненської області ухвалив рішення за позовом Рівненської обласної організації політичної партії «Слуга народу» до Рівненської обласної ТВК, яким визнав протиправною бездіяльність комісії та зобов’язав внести зміни до постанови про реєстрацію  кандидатів у депутати від політичної сили до Рівненської обласної ради.

29 вересня Рівненська обласна організація політичної партії «Слуга народу» звернулася до суду з позовом до Рівненської обласної ТВК (справа № 460/7175/20). Підставою стало те, що прийнята Рівненською обласною ТВК постанова про реєстрацію кандидатів від політичної сили у депутати Рівненської обласної ради, зокрема, додатки, не відображають ті відомості по єдиному та територіальних виборчих списках, які надавалися на розгляд комісії на паперових носіях.

Організація політичної партії «Слуга народу» подала документи для реєстрації кандидатів у депутати Рівненської обласної ради 23 вересня 2020 року. В той же день постановою № 15 Рівненська обласна ТВК зареєструвала кандидатів від політичної сили, включених до єдиного та територіальних округів. 

Згодом, представниками політичної партії було виявлено, що постанова з додатками, яка розміщена на офіційних веб-ресурсах не відповідає документам, які партією були затверджені на конференції з висування кандидатів і подані у паперовому вигляді на реєстрацію до ТВК. Зокрема, було виявлено невідповідності у єдиному списку та № 2, № 3, № 7 та № 8 територіальних виборчих округах. У зв’язку з тим, що могла виникнути технічна проблема із електронною версією документів організація партії звернулася до ТВК із заявою щодо прийняття до уваги єдиного та територіальних списків, поданих на паперових носіях. За результатами розгляду заяви організації партії рішення Рівненською обласною ТВК прийнято не було, адже позиція членів комісії розділилася. Про це територіальна виборча комісія повідомила організацію партії листом.

Під час судового засідання голова Рівненської обласної ТВК Василь Курилас зазначив, що у зв’язку з великим навантаженням на членів комісії була допущена технічна помилка, яка може бути усунена рішенням ТВК. Проте, комісія такого рішення не прийняла, а він не може впливати на інших членів комісії та спонукати їх дотримуватися вимог закону. Також голова комісії зазначив, що такі ж технічні помилки було виявлено при реєстрації й інших політичних сил. Зауважив, що помилки у списках кандидатів стосувалися як розташування граф, так і змістовного наповнення.

У результаті суд констатував невідповідність списків кандидатів, затверджених постановою ТВК з тими, які були затверджені партійною конференцією і подані на паперових носіях. Також суд зазначив, що організація партії вчинила всі необхідні дії, щоб виправити виявлені помилки,  а Рівненська обласна ТВК проігнорувала вимоги статті 222 Виборчого кодексу, які надають перевагу документам на  паперових носіях.

1 жовтня відбулося засідання Рівненської обласної ТВК, на якому голова комісії ознайомив членів комісії із рішенням Рівненського окружного адміністративного суду і поставив на голосування пропозицію з метою виконання рішення суду внести зміни в додатки до постанови № 15 Рівненської обласної ТВК шляхом відображення інформації, розміщеної на паперових носіях. 

Відео - https://bit.ly/34manoY

Також голова зазначив, що у протоколі засідання відобразять результати поіменного голосування членів комісії за це питання. У результаті рішення було прийнято неодноголосно - 10 членів комісії проголосували «за», 2 – «утримались». 

Таким чином, Рівненська обласна ТВК рішення суду не буде оскаржувати, а виконала його ще до набрання останнім законної сили.

Про причини такої ситуації, яка склалася у обласній ТВК ОПОРІ розповів голова комісії Василь Курилас: «Перш за все, все було пов’язано з тим що політичні партії вирішили в останні два дні подати всі необхідні документи. Відповідно, проблеми, які виникли з тим, що комісія допустила значний ряд технічних помилок, пов’язані з тим, що було надмірне навантаження на працівників комісії. Тим паче, що 24-го числа ми взагалі працювали до опівночі. І тут, відверто кажучи, 25-го числа після процесу жеребкування виявили відповідні помилки представники політичних сил. І, відповідно, звернули увагу на те, що можуть бути зараз якісь там речі пов’язані з підміною документів і щось таке у територіальній виборчій комісії. В цей час - якраз був нічний час, будівлю оточили прихильники-активісти, телефонували, щоб прийти в будівлю комісії. В суботу якраз був вихідний день. Викликали членів комісії і члени комісії відкрили приміщення і показали, що постанова, яка висвітлена на сайті обласної ради відповідає паперовим носіям у примірнику. Потім оглянули документи політичної партії «Слуга Народу» і, на жаль, тоді вже коментарів ніяких не було. За рішенням, прийнятим на першому засіданні виборчої комісії було прийнято, що комісія в суботу та неділю не працює. Після вихідних в понеділок ми отримали скаргу на такі недоліки від політичних партій «Наш Край», «Слуга Народу» та «Батьківщина». Тоді всі почали звертати увагу на паперові носії. Крім того, ми з’ясували, що в той же час в той же день 23-го числа ми так само сплутали колонки в додатках політичної партії «Європейська Солідарність» і, відповідно, коли надійшли ці звернення, ми винесли питання на наступний день на засідання виборчої комісії. Виборча комісія розділилась у думках. Прийшло телебачення, прийшли представники політичних сил, які намагались довести інформацію про те, що члени комісії не приймали рішення по внесенню змін до постанов, які приймала комісія 23 та 25 числа і відповідно, комісія розділилася у голосах та не могла прийняти відповідне рішення».

Також він додав: «Тепер оскільки було з’ясовано під час попереднього засідання, що жодним чином жодний член комісії не звіряв постанови з паперовими носіями, ми виявили ряд помилок. Сьогодні вже члени комісії нарешті погодилися і прийняли відповідне рішення і зміни будуть внесені, але цьому ще передувала судова позовна заява, яка зобов’язала комісію вчинити відповідні певні дії і щодо внесення змін до постанови про реєстрацію кандидатів від політичної партії «Слуга Народу». Знову ж таки, десь, мабуть, в таких крайніх речах дані дії розцінюються судом як бездіяльність. За оцінкою Центральної виборчої комісії у разі таких речей комісія може бути розпущена, тобто, фактично, припинена її діяльність і сформовано новий склад. При тому, якщо йде оцінка грубого порушення, то члени комісії, які є у складі, не будуть мати можливість працювати у виборчій комісії, яку сформує ЦВК. Тому наразі всі з розумінням поставились до того що є така необхідність виправлення неточностей». 

Василь Курилас зазначив: «Наразі у нас є ще сьогоднішній вечір і завтрашній день, щоб доопрацювати форму і відобразити реальний стан речей і надіслати на ЦВК  уже з інформацією, яка відповідає саме паперовим носіям, тому що розуміємо, кожному властиво помилятись. Ну тут, на жаль не було, контролю з нашого боку це ми визнаємо, але в цьому могли б допомагати і політичні партії. Є представники з дорадчим голосом, які б мали в першу чергу допомагати нам в цьому, щоб ми могли робити все належним чином. Вони також можуть робити зауваження, вони мають право виступати. Навіть, відверто кажучи, якщо це буде десь почуто представниками політичних сил – ми просимо допомагати нам». 

Відео - https://bit.ly/3cYahrK.

Варто зауважити, що суд не залучив до розгляду судової справи у якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору місцеві організації політичних партій «Європейська Солідарність», «За Майбутнє» та «Опозиційна платформа – За життя».

Раніше, представники партії ВО «Свобода» та «Європейська Солідарність» протестували під стінами Рівненської обласної ТВК, як вказано на сторінці обласної організації ВО «Свобода», проти спроб фальсифікацій виборчих списків з боку провладної політичної партії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.