9 січня стартує реєстрація на пробне ЗНО 2018 року. Перш ніж визначитися з переліком предметів, Громадянська мережа ОПОРА радить ознайомитися з важливими новаціями вступної кампанії, що затверджені Міністерством освіти і науки України. Адже поінформованість про процедури та їх розуміння абітурієнтами є важливим фактором успішного вступу. Тому запрошуємо ознайомитися з основними нововведеннями в Умовах прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2018 році.  

1. Перше, що кардинально змінилося з попередніх років - це перелік предметів ЗНО, результати яких враховуватимуться під час вступу на кожну спеціальність. Такий перелік тепер уніфікований для вступу на бюджет у всі навчальні заклади.  Нагадуємо, що першим обов'язковим предметом ЗНО є українська мова та література. З другим та третім конкурсним предметом можна ознайомитися за посиланням.

Звертаємо увагу, що для вступу на контрактну форму навчання, заклади вищої освіти можуть визначати інший перелік конкурсних предметів, відмінний від того, що пропонується для бюджетної форми навчання. Зокрема, другим конкурсним предметом навчальний заклад може визначити математику, історію України, іноземну мову чи біологію. Третій предмет ВНЗ обирає з-поміж решти предметів ЗНО, або ж передбачає право вступника на вибір із двох предметів.

2. У 2018 році не передбачено проведення творчих конкурсів на такі спеціальності як 014.11 Середня освіта (Фізична культура), 014.12 Середня освіта (Образотворче мистецтво), 014.13 Середня освіта (Музичне мистецтво), 061 Журналістика, окремих спеціалізацій спеціальності 022 Дизайн. Для вступу зараховуватимуться результати ЗНО з трьох навчальних предметів, а не з двох, як було раніше. Водночас, для цих спеціальностей передбачено проведення творчого заліку, що перевірятиме достатність рівня фізичних та/або творчих здібностей для участі в конкурсному відборі. Результатом такого заліку стане допущення або недопущення абітурієнта до участі у конкурсному відборі за результатами ЗНО. Творчі заліки можуть проводитися з 1 лютого і до закінчення етапу прийому документів.

3. Кількість заяв, які може подати кожен вступник, претендуючи на навчання за кошти державного бюджету, зменшилася до 7 (у 2017 році було 9). При цьому, кількість спеціальностей, на які можна подавати заяви, не змінилася порівняно з минулим роком - 4. Для вступу на контрактну форму навчання (за кошти фізичних та юридичних осіб) кількість заяв залишилася необмеженою.

4. У 2018 році для участі у конкурсному відборі зараховуватимуть результати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років. Окрім сертифікатів з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Цьогоріч з цих предметів враховуватимуться результати лише 2018 року.

5. Мінімальний бал ЗНО для вступу на спеціальності 221 “Стоматологія”, 222 “Медицина”, 228 “Педіатрія” не може бути меншим за 150. Така норма поширюється на другий (біологія) та третій (хімія або математика) конкурсні предмети, однак не застосовується до першого - української мови та літератури. За умови, що навчальний заклад не підвищить мінімальний прохідних бал і з цього предмета, абітурієнтам достатньо буде отримати більше 100 балів, щоб брати участь у конкурсі на зазначені спеціальності.   

6. Не зараховуватимуться до 10 додаткових балів призерам 4 етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2018 року з базових предметів та призерам ІІІ Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2018 року, які вступатимуть на спеціальності 291 “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії”, 292 “Міжнародні економічні відносини” та 293 “Міжнародне право”.

7. Конкурсний бал кожного вступника остаточно формуватиметься з урахуванням регіонального (РК), галузевого (ГК), сільського (СК) та першочергового коефіцієнту (ПЧК). Попри наявність цих складових і в 2017 році, значення коефіцієнтів зазнали деяких змін:

a) РК передбачає множення конкурсного балу абітурієнта на коефіцієнт 1,04 при вступі до навчальних закладів, які знаходяться у Донецькій, Житомирські, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях. Такий же коефіцієнт застосовуватиметься до конкурсного балу вступників переміщених навчальних закладів. Для навчальних закладів інших населених пунктів коефіцієнт становить 1,02, окрім Києва (1,00).

b) СК підвищить конкурсний бал вступників, які здобули в рік вступу середню освіту в закладах освіти, що заходяться на території сіл та зареєстровані у селах не менше двох років у 1,02 рази. Якщо ж такий вступник вступатиме на спеціальності галузі знань 20 “Аграрні науки та продовольство”, то його конкурсний бал збільшиться у 1,05 разів.

c) ГК  у розмірі 1,02 застосовуватиметься до  поданих вступником заяв з пріоритетністю №1 та №2 на спеціальності, які передбачені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка (такий перелік можна знайти за посиланням).

d) ПЧК – за умови, що всі підзаконні нормативні акти будуть вчасно затверджені, цей коефіцієнт у розмірі 1,05 буде застосовуватися до конкурсного балу тих вступників, які пройшли відповідний конкурс та уклали угоду про добровільне відпрацювання у сільській місцевості протягом 3 років після закінчення навчання.

Детальніші рекомендації для вступників читайте в наступних матеріалах на сайті ОПОРИ. Разом з тим, для з'ясування всіх питань, що пов'язані зі вступною кампанією переконливо рекомендуємо звертатися лише до офіційних джерел інформації:

Якщо у вас залишилися запитання щодо процедур вступу, можете скерувати їх на електронну скриньку Громадянської мережі ОПОРА [email protected].